Geliefde woonomgeving

De gemeente Nederweert en de makelaars zien dat de woning-markt in Nederweert sinds 2014 aantrekt. Met voldoening constateert Winand Bijlmakers, beleidsmedewerker Ruimte en Wonen van de gemeente Nederweert, dat na een periode van relatieve rust de belangstelling voor bouwkavels in Nederweert flink is toegenomen. “Dat merken we concreet in de aantallen opties en verkopen.”

De gemeente Nederweert geeft o.a. kavels uit in de woongebieden Hoebenakker in Nederweert en Merenveld in de kern Budschop. De kavelverkoop voor de zelfbouw en projectbouw heeft op Hoebenakker een fikse boost gekregen. “De belangstelling is groot. De kwaliteit van de bebouwing mag er zijn. Een groot aantal panden heeft een fraaie uitstraling. Men zit ruim in het groen en heeft mooie speelgelegenheden. Ideaal voor gezinnen”, zegt Bijlmakers.

Marktconforme benadering
De makelaarskantoren René Dwars en Jacobs Gijsen begeleiden de gemeente Nederweert bij de verkoop van de kavels. Danny Onckels van Jacobs Gijsen: “Kopers reageren bijzonder positief op het goede meedenken van de gemeente Nederweert. Sluit de dimensie van een kavel net niet aan bij het bouwplan dat mensen voor ogen hebben, dan probeert de gemeente daar flexibel mee om te gaan. Samen proberen we de woonwensen van de klant te realiseren. Kopers waarderen dat enorm.”
“Die manier van werken sluit beter aan bij de markt”, geeft René Dwars aan. “Als je met een potentiële koper diverse locaties in de regio bezoekt en je kunt op zo’n voortvarende wijze je plannen verwezenlijken, dan heb je een voorsprong op andere gemeenten. Uiteraard zijn er de gebruikelijke termijnen die iedereen in acht moeten nemen. En als iets absoluut niet kan, dan zegt men dat ook.”

Starterswoningen
Ook in Budschop (Merenveld) en Nederweert-Eind (Tiskeswej) heeft de gemeente Nederweert bouwkavels in uitgifte. In het gebied Merenveld is ruimte voor circa honderd woningen. Om de verkoop van kavels te stimuleren, besloot de gemeenteraad deze zomer de grondprijzen in Merenveld en Tiskeswej te verlagen. Onder andere hoekkavels in Merenveld zijn een stuk gunstiger geprijsd. Bijlmakers merkt dat de belangstelling voor heel Merenveld aantrekt, vooral voor de starterskavels. “Eind 2015 komt weer een tiental kavels voor projectbouw (2 kappers voor starters en particulieren) beschikbaar. Die zijn zeer gewild.”
De grondprijs is zeer aantrekkelijk en aannemers kunnen tegenwoordig tegen goede prijzen bouwen. Daarom geven starters vaak de voorkeur aan een starterswoning boven bouwen in eigen beheer. De gemeente Nederweert heeft bovendien een aantrekkelijke startersregeling, waardoor ook personen met een smallere beurs een eigen woning kunnen kopen. De starterswoningen kosten maximaal 180.000 euro vrij op naam. Bijlmakers: “Ik ben blij dat wij de malaise achter ons laten. Nederweert maakt een echte inhaalslag. Zoals al gezegd hanteren we daarbij het uitgangspunt dat we elke woonwens proberen te realiseren.”

www.woonwensnederweert.nl