Een jongen uit Ospel studeert autotechniek in Arnhem en verdient op zaterdag bij als CNC-frezer in een metaalbedrijf. Hij koopt de machine en start een bedrijf.
Het kan raar lopen. En succesvol. De jonge Ospelnaar heet Frank Biemans en is nu als 34-jarige al elf jaar directeur-eigenaar van BMO Automation en BMO Precision Parts. Toen hij in 2005 de freesmachine van zijn studentenbaan overnam, vergaarde hij de nodige studiepunten voor zijn opleiding in Arnhem door zelf een ondernemingsplan te schrijven. Zo kreeg hij ook een lening van de bank en kon hij zich in de schuur van de ouderlijke woning ontpoppen tot toeleverancier van metalen draai- en freesproducten. “Vooral het beladen van de freesmachine hield erg op. Robotsystemen hiervoor stonden nog in de kinderschoenen. Ik schafte een tweede machine aan en ging me toeleggen op de ontwikkeling van een efficiënter beladingssysteem zodat ik meer en sneller productie kon maken.”
Robotcellen
In 2008 studeerde Frank Biemans af op een zelf ontwikkelde robotcel. Dit is een afgesloten cabine waarin een geprogrammeerde robot metaal in de CNC-machine plaatst voor bewerking. In dat jaar verhuisde hij naar een eigen bedrijfspand aan de Pannenweg in Nederweert en schafte nog een machine aan. ‘Zo, nu kan ik echt beginnen met ondernemen in CNC-automatisering’, dacht hij. En toen sloeg de crisis toe.
“Gelukkig was ik nog alleen en waren de kosten te overzien. Doordat het minder druk was, heb ik de resterende tijd gebruikt om mijn eigen robotsysteem verder te ontwikkelen. Dit leidde in 2010 tot een tweede concept. Het betrof een budgetmodel waar de markt in crisistijd om vroeg. Door de aantrekkende verkoop daarvan ook de onderneming in een stijgende lijn. Zo kon ik het eerste personeel aannemen en twee aparte bv’s opzetten, één voor verspanende productie en één voor de automatisering. Sinds 2012 richten we ons vooral op het ontwikkelen van oplossingen voor de vraag hoe een verspanend bedrijf meer rendement kan behalen.”
Kleine series
“De productie van grote series metaalbewerking gaat nog steeds vooral naar lagelonenlanden. Hier in Nederland zijn we vooral goed in kleine series, nulseries en prototypen. Dat kan dus vaak om slechts vijf stuks gaan. Dat stelt ons voor de uitdagende vraag: hoe kunnen wij een flexibel en gebruikersvriendelijk robotsysteem ontwikkelen dat het inzetten en produceren van slechts vijf stuks al rendabel maakt? Inmiddels hebben we daarvoor diverse robotcellen in de markt gezet. Die verkopen we zelf rechtstreeks en via enkele kanalen. Het bedrijf telt nu 21 medewerkers en doen nog steeds aan automatisering én verspaning.”
LimburgMakers
Op dit moment groeit BMO erg hard op de Nederlandse markt. Maar potentie en ambitie reiken verder. “Wij hebben al enkele systemen in België verkocht. Onlangs mochten we via LimburgMakers, het stimuleringsfonds van LIOF en provincie Limburg, een onderzoek starten naar de mogelijke marktintroductie in Duitsland. Ik verwacht dat we eind dit jaar de eerste stappen zetten richting Ruhrgebied. Overal in de verspaningsmarkt staan de prijzen onder druk. Er zijn dus volop kansen voor meer efficiency door automatisering. In heel Europa. En, wie weet, daarbuiten…”
‘Innovator’
Op de TechniShow in de Utrechtse Jaarbeurs, de belangrijkste industriële productievakbeurs van de Benelux, werd BMO Automation dit voorjaar uitgeroepen tot een van de ‘Innovators’ in de maakindustrie. De jury herkent ook bij het Nederweertse bedrijf een duidelijke ontiwkkeling richting smart industry: ‘Dat is goed voor de internationale concurrentie van de Nederlandse maakindustrie.’
Bron: Rabobank | tekst: Frits Nies, foto: Smilefotografie