Prooi vangt jager
Paperlinx, een van de kroonjuwelen van de Nederlandse papiergroothandel, met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro, is niet meer. Voorheen heette het in 1820 opgerichte bedrijf Buhrmann Ubbens. “Een naam waar je tegenop keek”, zegt Gé Moonen, CEO van Moonen Packaging. Het verpakkingsbedrijf uit Weert nam in mei een deel van het failliete bedrijf over. Eenenzestig verkoopmedewerkers kregen een nieuw aanbod voor werk. Voor de overname een feit was, werd
er intensief onderhandeld met curator Bert Janssen. “Daar hadden we de ondersteuning van Balder Lamers voor.”
zouden gaan met de overname, want we wisten niet meer of we ook de verwachte omzet, voorraad en mensen zouden kunnen overnemen. In gesprek met de curator hebben we gesteld dat we het niet meer deden voor het oorspronkelijke bedrag.”
Zutphen ging mee
De medewerkers van de vestiging in Zutphen bleken wel geïnteresseerd te zijn om te kijken wat Moonen Packaging te bieden had. Zij zagen er weinig heil in om dagelijks een verre reis naar de concurrent te maken. “Daarop hebben we een nieuw bod gedaan aan alle medewerkers, ook die in Zwijndrecht. Uiteindelijk is het grootste deel van de mensen in Zutphen, 24 medewerkers, met ons meegegaan. We hebben 65% tot 70% van de omzet kunnen houden en merken dat klanten die zijn gaan shoppen al weer terugkomen. Het contact tussen de klanten en het vroegere Buhrmann Ubbens is van oudsher gewoon sterk”, verklaart Gé Moonen.
De handelwijze van de derde partij wordt onderzocht door de curator. Hij zal aan de afwikkeling nog jaren werk hebben. “Die procedures raken ons in wezen niet in de afwikkeling van de overname”, aldus Balder Lamers.
Meer afspraken
Er was echter veel meer dat geregeld moest worden zoals het in de lucht houden van de IT-systemen, de verhuring, het behoud van de voorraad en de afwikkeling van eigendomsvoorbehoud. “De IT-systemen zaten echter bij een vennootschap die niet failliet was. Maar de IT-systemen konden niet ontvlecht worden”, voegt Gé Moonen toe. Daarom hebben we vanaf dag een alles omgezet naar onze eigen systemen, maar dat betekent ook weer een forse investering.”
Balder Lamers: “Er gebeuren zoveel dingen tegelijk bij een faillissement, dat je niet alles tot achter de komma kunt regelen. Zowel voor de curator als koper zijn veel zaken onbekend. Er moet in het proces voldoende onderhandelingsruimte zitten. Je komt dingen tegen waar je allebei niet over nagedacht hebt.” Zo bleek er in Zutphen geen logistiek personeel meer te zitten. “Dat moesten we weer aannemen; er bleek geen glasvezel te liggen, dus hebben we een 4G-zender geplaatst”, aldus Gé Moonen.
Energie
Vijf jaar geleden voerde Paperlinx nog gesprekken om Moonen Packaging over te nemen. Nu heeft de prooi de jager ingelijfd. “We zijn nu de grootste onafhankelijke, niet-beursgenoteerde papiergroothandel van de Benelux. Los van de extra omzet en marge is de overname goed voor ons imago gebleken. Er is binnen het bedrijf bovendien een enorme energie vrijgekomen. De medewerkers zijn trots op het bedrijf, we kunnen goede mensen binnenhalen en binnenhouden. De groei die we gepland hadden voor 2020 hebben we nu in 2015 bereikt. Als zo’n kans zich voordoet, moet je er meteen op springen. Maar neem wel een goede advocaat mee, want je weet nooit of het overnameproces helemaal klaar is. En bij een curator krijg je bovendien nul garantie. Je moet echt weten hoe een curator denkt.”
www.hoeberechts.nlBalder Lamers (40)
Advocaat/managing partner bij Hoeberechts advocaten.
Woonachtig in Weert.Balder studeerde Nederlands Recht in Nijmegen en rondde die studie in 2000 af.
Hij is voorzitter van Cubis, bestuurslid bij MKB-Limburg en specialist op het gebied
van insolventierecht en vennootschaps- en ondernemingsrecht. Naast zijn functie als
advocaat wordt Balder regelmatig benoemd tot curator. Binnen het insolventierecht
en ondernemingsrecht ligt zijn expertise met name op het gebied van bestuurders-aansprakelijkheid, financiering en zeker-heden, benadeling van crediteuren en in toenemende mate aandeelhoudersgeschillen en pre-pack scenario’s.“Ik ben geïnteresseerd in mensen en hun drijfveren. Ik vind het uitdagend om met veel
dingen tegelijk bezig te zijn en krijg een kick van het halen van bepaalde resultaten. Je
weet nooit hoe je dag verloopt, zeker op de momenten dat ik als curator word benoemd
omdat er dan veel tegelijk gebeurt. Om mijn hoofd leeg te maken ben ik graag actief
bezig, bijvoorbeeld met fietsen of golfen. Daarnaast geniet ik van mijn gezinsleven en vind ik dat ik wel een goede balans heb gevonden tussen werk en privé, zodat ik daar ook tijd voor kan maken.”