Konnekt’os breidt uit naar heel Midden-Limburg
Kernteam Konnekt’os: vlnr Anne Mertens, Loes Beckers, Erik Rosier

Konnekt’os is het MVO-platform van Risse Groep: een samenwerkingsverband van werkgevers en ondernemers die de kracht van maatschappelijk verantwoord ondernemen inzetten voor sociaaleconomische groei. Het succesvolle netwerk van Konnekt’os wordt vanaf 2016 uitgerold over heel Midden-Limburg. Zo ontstaat er een nieuwe netwerk- en business opportunity voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. 

In de regio Weert zijn circa 90 bedrijven bij Konnekt’os aangesloten en het aantal groeit. Het succes van Konnekt’os wordt in 2016 over heel Midden-Limburg uitgerold. “De arbeidsmarkt-problematiek houdt niet op bij de gemeentegrens van Weert en Nederweert”, licht Erik Rosier – projectleider Stichting Konnekt’os – toe. “Nederland is in het kader van de Participatiewet verdeeld in 35 arbeidsmarktregio’s. De arbeidsmarktregio Midden-Limburg is er een van. Daarmee roept de overheid op tot samenwerking. In dat licht bereiden De Risse en haar zusterbedrijf Westrom een voorgenomen fusie voor. Ook daar vindt samenwerking plaats. Konnekt’os wordt een initiatief dat de gehele regio Keyport2020 beslaat. Kijkend naar de bedrijvigheid in de regio zouden we ons netwerk moeten kunnen verdubbelen.”

New Business
In het kader van New Business start Konnekt’os samen met meedenkende ondernemers een aantal business cases en wordt daadwerkelijke business ontwikkeld die interessant is voor de ondernemer, maar ook kansen biedt voor de doelgroep. De ondernemers nemen de lead, Konnekt’os faciliteert en ondersteunt. Rosier: “MVO heeft alles te maken met business cases en economische waardecreatie: people, planet, profit. Ondernemers die de juiste balans weten te vinden tussen ondernemerschap en toepassingen van MVO kunnen daar hun voor-deel mee doen.”
Grotere werkgevers zoals Trespa en Nyrstar gunnen MVO-ondernemers graag een kijkje in hun keuken. “We laten ondernemers graag vertellen hoe zij met de kansen, valkuilen en uitdagingen omgaan. Op deze manier kunnen ze elkaar inspireren en van elkaar leren”, aldus Rosier.

Instrumenten
Konnekt’os heeft – via de samenwerking met Risse en Werk.Kom – diverse instrumenten en (financiële) regelingen ter beschikking om een plaatsing aantrekkelijk te maken zoals proefplaatsingen, leerwerktrajecten, het uitvoeren van een gratis Quickscan, loonwaardemeting of inzet van de werkgeversconstructie. Communicatieadviseur Loes Beckers: “Als het niet lukt, komt dat vaak
door ‘onbekend maakt onbemind’. Via participatie-lunches, events en workshops proberen wij te informeren en zo bedrijven met onze doelgroep te laten kennismaken en soms zelfs te matchen. Zo zetten wij tijdens de events onze eigen mensen in bij de catering: werkgevers kunnen daadwerkelijk zien dat zij meer in hun mars hebben en zelfs op het niveau van sterrenrestaurants kunnen meedraaien.”

Konnekt’os verbindt
Partners van Konnekt’os bieden kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens diverse evenementen ontmoeten zij elkaar en doen dan kennis en inspiratie op het gebied van MVO op. Daarnaast stellen zij hun eigen netwerken open én creëren zij waarde met en voor elkaar. In het kader van de Participatiewet en het Sociaal Akkoord hebben werkgevers afgesproken 125.000 banen te creëren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Dat betekent dat we een structurele verbinding met werkgevers tot stand willen brengen”, vertelt Erik Rosier. Konnekt’os is hét netwerk dat deze verbinding tot stand brengt.