De gemeente Weert neemt deel aan de Agrarische Blijversaanpak Limburg, in het leven geroepen door de Provincie Limburg. Er is budget gereserveerd voor agrariërs die hun onderneming willen voortzetten. De communicatie en aandacht lag de afgelopen tijd vooral op de beëindiging en sanering van agrarische ondernemingen. Er is echter een hele groep agrariërs die wil blijven ondernemen of enthousiaste opvolging klaar heeft staan. Aan deze groep aandacht besteden werd de hoogste tijd.
De pilot
De pilot Agrarische Blijversaanpak Limburg is opgezet vanuit een gezamenlijk gevoelde behoefte van de diverse overheids- en belangenorganisaties die deel uitmaken van de plattelandscoalitie.
Hans Corsten, regisseur buitengebied van de gemeente Weert: “Martin Scholten van de Universiteit Wageningen begeleidt de pilot. Om de continuïteit van het platteland in Weert te waarborgen, is een solide toekomstperspectief voor blijvende boeren essentieel. Binnen het huidige beleid lopen de blijvers tegen grote uitdagingen aan, met name op het gebied van complexe regelgeving, financiële haalbaarheid en duurzaamheidsmaatregelen. Bovendien maken administratieve lasten, de marktdruk en beleidsonzekerheid het lastig om voorwaartse stappen te zetten. De doelstelling van de Agrarische Blijversaanpak is om dat te doorbreken en boeren te ondersteunen die hun bedrijf toekomstbestendig willen ontwikkelen.”
Meedenken in plaats van toetsen
Thomas van Gemert, wethouder buitengebied van de gemeente Weert: “Deze pilot betekent dat we bepaalde wet- en regelgeving mogen loslaten ten behoeve van het doel. We mogen ons richten op het faciliteren van ondernemers in het realiseren van hun toekomstdromen. De pilot is een trendbreuk op het gebied van het overheidsdenken. We zijn gewend om plannen te toetsen. Vooral in de landbouw is dit vaak geen doeltreffende werkwijze. Via deze pilot worden we vanaf de tekentafel in de bedrijfsplannen meegenomen. Agrariërs zelf zien echt nog genoeg innovatieve mogelijkheden. Wij denken nu mee in wat wel mogelijk is. Als overheid vragen we om te laten zien hoe de gestelde doelen behaald gaan worden. Vervolgens ligt de verantwoordelijkheid bij de ondernemer. De ondernemer staat aan het roer om de plannen te realiseren. Wij controleren of dat op de afgesproken wijze gebeurt. De pilot is dus zeker niet vrijblijvend.”
‘Het is de kunst om het anders te durven doen’
Hans Corsten: “De overtuiging is groot dat we ondernemers met goede plannen daadwerkelijk kunnen helpen. In totaal nemen acht gemeenten aan de pilot deel. Elke gemeente is goed voor de uitwerking van twee á drie concrete casussen. Het gaat om enthousiaste jonge ondernemers die in een bedrijfsovername proces zitten. Wij kunnen hen nu vanuit de realiteit ondersteunen om hun onderneming toekomstbestendig neer te zetten. Een heel netwerk van diverse adviseurs en specialisten staat ons hierin bij. Dit netwerk aan kennis en mogelijkheden is dusdanig groot dat we ondernemers echt op alle gebieden behulpzaam kunnen zijn.”
Dingen anders durven doen
Wethouder Thomas van Gemert: “Het is de kunst om het anders te durven doen. Het is wellicht een gok, want we realiseren ons dat casussen kunnen mislukken. Tegelijkertijd is dit een fantastische kans om te laten zien dat het wel anders kan. Hopelijk laat deze pilot zien wat we kunnen bereiken met andere denk- en werkwijzen vanuit de overheid. Daar kunnen we in algemene zin van leren bij het maken van toekomstig beleid of toekomstige regelgeving.”
Keer op keer laten bedrijfsbezoeken zien dat jonge agrariërs beschikken over een combinatie van bevlogenheid en visie. Hans Corsten: “Deze aandacht voor de blijvers is een buitenkans die we met beide handen moeten aangrijpen. Zo geven we volgende generaties de kans om duurzaam en met hernieuwd toekomstperspectief te ondernemen.”
