In Roermond werden door de burgemeester van Roermond, de heer Onno Hoes aan de volgende inwoners Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt.
1. Mevrouw Trudy Drissen (76 jaar) uit Roermond
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Drissen is sinds 1976 een actieve vrijwilliger op het gebied van mantelzorg, integratie, emancipatie en educatie. Zij is betrokken geweest bij de Vrouwentelefoon, waar advies werd gegeven aan vrouwen over scholing, werk, kinderopvang, echtscheiding etc. In deze periode heeft mevrouw Drissen de VOS (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving) in Roermond opgericht en cursussen gegeven. Tussen 1990 en 1994 heeft zij in Roermond “Technica 10” opgezet. Hierdoor werden meisjes vanaf 10 jaar gestimuleerd te kiezen voor het volgen van opleidingen in techniek.
Na haar pensionering in 2005 heeft zij tot 2021 de coördinatie en begeleiding van vrijwilligers en deelnemers bij het project SamenSpraak (taal- en integratietraject) van het Service Gilde Roermond op zich genomen. Als coördinator heeft mevrouw Drissen meer dan 300 anderstaligen aan een taalcoach gekoppeld. Zelf heeft zij samen met haar echtgenoot enkele jaren een minderjarige asielzoeker opgevangen en begeleid. Van 2007 tot 2010 is mevrouw Drissen bestuurslid geweest van de Hersenstichting regio Limburg en ze is nog altijd actief lid van de gemeentelijke klankbordgroep Mantelzorg. Naast al deze activiteiten is zij mantelzorger voor haar echtgenoot. Een zware taak die ze met veel liefde uitoefent.
2. De heer Leon Goijen (77 jaar) uit Roermond
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Van juli 2004 tot en met juli 2019 is de heer Goijen voorzitter geweest van de Stichting Wijkraad Herten, waar hij ook medeoprichter van is. In deze periode is het inwonersaantal van Herten meer dan verdubbeld door de bouw van de wijk Oolderveste. Een goede wijkraad, die als gesprekspartner en belangenvertegenwoordiger namens en voor de inwoners optreedt, is dan van groot belang. Op dit moment is hij als adviseur nog steeds betrokken bij de wijkraad Herten. Jarenlang was hij ook de organisator van de Dodenherdenking in Herten.
Bij de Stichting Ruimte is de heer Goijen sinds november 2016 bestuurslid/vice-voorzitter en zet hij zich in voor het behoud en het versterken van het cultureel erfgoed van onze historische stad. Hij is de vaste vertegenwoordiger van deze stichting in het gemeentelijk monumentenoverleg en hij schrijft met enige regelmaat artikelen voor het blad ‘Ruimtelijk’.
Sinds 2018 is de heer Goijen een gewaardeerd lid van de Seniorenraad Roermond. Vanuit zijn achtergrond en kennis van zaken in de gezondheidszorg heeft hij niet alleen aandacht voor de gezondheidszorg voor senioren, maar ook voor volkshuisvesting. Eerder – van 1990 tot en met 1997 – was de heer Goijen bestuurslid van de CDA-afdeling Roermond en het regiobestuur van de CDA afdeling Midden-Limburg. In de periode van 1995 tot 1997 was hij voorzitter van de CDA-afdeling Roermond.
3. De heer Harry Hendrix (81 jaar) uit Roermond
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1965 tot eind 1984 is de heer Hendrix in dienst geweest van de vrijwillige brandweer Roermond. Door het aanvaarden van een functie in België heeft hij afscheid moeten nemen om daarna in 1989 opnieuw in dienst te treden bij de brandweer. In maart 2002 moest hij vanwege het bereiken van de 60-jarige leeftijd definitief afscheid nemen van de vrijwillige brandweer. Door zijn duikopleiding bij de Koninklijke Marine was hij ook duiker (en lange tijd de enige) van de brandweer in Roermond.
De heer Hendrix is vandaag de dag nog steeds actief als vrijwilliger. Sinds 2005 ondersteunt hij straat- en buurtgenoten en staat hij altijd klaar om te helpen bij de organisatie van evenementen.
Voor zijn inzet op Koningsdag, waarbij hij het volkslied speelt op de saxofoon, werd hij door de straatbewoners vereerd met de titel “Koning van de Lauweriksstraat”. Hij is sinds 2008 actief voor de Stichting Het Witte Kerkje, waar hij als vrijwilliger helpt bij grote en kleine activiteiten. En hij is sinds 2019 chauffeur bij de haal- en brengservice van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Tussen 2010 en 2016 hielp hij als vrijwilliger bij de bardiensten tijdens de Sjolefestatie en Sjtasiefestatie.
4. Mevrouw Ine Lamers – Flentge (78 jaar) uit Roermond
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meer dan veertig jaar is mevrouw Lamers-Flentge bestuurslid geweest van de Wijkraad de Kemp. Tot april 2021 had ze de functie van secretaris/penningmeester. Zij verzorgde op betrouwbare wijze de gehele administratie, de notulen en ze beheerde de financiële administratie. Op dit moment is ze nog steeds als ondersteunend lid betrokken bij de wijkraad waar ze een grote belangenhartiger is voor de bewoners en zich nog steeds inzet voor een goede, leefbare en veilige wijk.
Ze was in de periode 1975 tot 2000 actief als trainster, begeleidster en coach bij de inmiddels opgeheven Korfbalvereniging Kido (Kitskensberg – Donderberg), die op haar hoogtepunt van bestaan meer dan 200 leden had. In de weekenden hielp ze ook altijd mee in de kantine. Mevrouw Ine Lamers-Flentge is daarnaast een belangrijke vrijwilliger bij voetbalclub Eendracht Maakt Sterk (EMS), waar ze sinds september 2010 actief is. Ze is te vinden in de kantine waar ze helpt bij de ontvangst van de tegenstanders en ze staat altijd klaar als er iets georganiseerd moet worden.
5. Mevrouw Willie Oosterholt (77 jaar) uit Asenray
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Willie Oosterholt is een actieve dame die zich al decennialang inzet voor de samenleving. Zo heeft ze haar steentje bijgedragen aan de vrouwenemancipatie. Ze was actief bij de “Rooie Vrouwen Beweging”, bij VOS (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving), het Vrouwentrefcentrum, de Roermondse Vrouwenraad en de Emancipatieraad van de gemeente Roermond.
In 2008 is mevrouw Willie Oosterholt begonnen als bestuurslid van het Comité van Samenwerking en Stichting De Duup in Asenray. Ze is voorzitter en vice-voorzitter geweest van deze stichtingen. Onder haar leiding en mede dankzij haar inzet is de leefbaarheid en de onderlinge verbondenheid van de gemeenschap in Asenray gegroeid. Ze heeft mede aan de basis gestaan van de in 2008 opgerichte Jeu de Boules vereniging in Asenray. Ook was zij betrokken bij het initiatief voor de oprichting van een monument voor de na de 2e wereldoorlog omgekomen kinderen van Spik en Maalbroek. De kinderen kwamen om het leven bij het spelen met achtergelaten, nog scherpe munitie. In oktober 2015 werd dit monument onthuld. Van februari 1999 tot februari 2008 was mevrouw Oosterholt lid van de Raad van Toezicht van Daelzicht, een organisatie in Heel voor mensen met een verstandelijke beperking.
6. De heer Michel Schellekens (57 jaar) uit Maasniel
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In de periode maart 1983 tot mei 2014 is de heer Schellekens lid en bestuurslid (secretaris) geweest van Modelspoorvereniging Midden-Limburg. Hij was de drijfveer achter een mobiele modelspoorbaan van de vereniging die op diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland was te zien. Hij was op 28 mei 1988 passagier tijdens de allerlaatste rit van de Nederlandse Spoorwegen over de Miljoenenlijn. Door zijn passie voor alles wat met treinen te maken heeft, maakte hij begin jaren 90 de overstap van het modelspoor naar de echte spoorlijn van de Stichting Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM), meer bekend als de Miljoenenlijn. Hier is hij al meer dan dertig jaar actief.
De ZLSM is opgericht met als doel het behoud van het Limburgs cultureel spoorwegerfgoed en de Miljoenenlijn is tot op de dag van vandaag een spoormonument van grote cultuur-historische waarde. De heer Schellekens is een van de drijvende krachten achter de Miljoenenlijn. Van een hobbyclub heeft hij een vrijwilligersorganisatie gemaakt die een toeristische treindienst kan exploiteren. Toen in 2012 liquiditeitsproblemen ontstonden, was het mede aan hem te danken dat het Miljoenenlijntje gered is voor de toekomst. Vanaf januari 2014 is hij bestuursvoorzitter van de Stichting ZLSM en directeur ZLSM Bedrijf B.V. (onbezoldigde functies). De heer Schellekens is sinds 2009 ook actief als presentator bij de concertwedstijden en prijsuitreikingen van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.
7. Mevrouw Rianne Tonnaer (73 jaar) uit Roermond
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds januari 1990 is mevrouw Tonnaer betrokken bij de Koninklijke Harmonie uit Thorn. Al meer dan dertig jaar is ze penningmeester van het Damescomité waar ze verantwoordelijk is voor de begroting en financiële transacties. Zij zorgt ervoor dat de Koninklijke Harmonie kan floreren vanuit een gezonde en solide financiële basis. Namens het Damescomité is ze suppoost bij het Museum van Thorn. Met de vergoedingen die het Damescomité hiervoor ontvangt worden de financiën van de Koninklijke Harmonie jaarlijks aangevuld met een substantiële bijdrage. Zij organiseert verschillende activiteiten voor de Koninklijke Harmonie en is aanwezig bij de concerten waar ze als gastvrouw fungeert.
Jarenlang heeft ze ook Spaanstaligen in hun eigen taal rondgeleid in Thorn voor het ‘Toertje Thorn’. In september 2016 is ze als vrijwilliger/taalcoach begonnen bij SamenSpraak Roermond, een onderdeel van Service Gilde Roermond. Deze organisatie koppelt vrijwilligers aan anderstaligen met als doel deze personen beter Nederlands te leren spreken. Sinds juli 2021 is ze ook coördinator bij SamenSpraak en voert zij intakegesprekken. Mevrouw Tonnaer werkt sinds 2019 ook als vrijwilliger bij het taalcafé Taalinloop waar ze ondersteunende gesprekken voert met anderstaligen. Voor anderstaligen organiseert zij voor SamenBuiten van het Service Gilde Roermond uitstapjes met als doel hun inburgering in de samenleving te stimuleren.
8. De heer Jan Verheesen (74 jaar) uit Asenray
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Verheesen is een zeer actieve vrijwilliger die zich al decennialang inzet voor het verenigingsleven in Asenray. Hij is een belangrijke kartrekker van de activiteiten in dit kleine dorp. Sinds 1979 is hij vrijwilliger en vanaf 2005 voorzitter van het Comité Kinderfeesten Asenray dat jaarlijks diverse kinderfeesten organiseert. De titel “burgemeester van Asenray” heeft hij gekregen omdat hij ceremoniemeester is bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Asenray. Als doelman begonnen bij de Rooms Katholieke Asenrayse Voetbalclub (RKAVC) is hij in 1965 gestart als jeugdleider en -trainer bij deze voetbalclub. Op dit moment traint hij de allerjongste leden, de bambino ’s. Sinds zijn pensionering is hij actief in de onderhoudsploeg van RKAVC en helpt hij mee in de kantine. Daarnaast werft hij ook sponsors en koopt hij materialen in. Met zijn echtgenote zorgt hij ervoor dat de shirtjes van de jeugdteams en het gehele tenue van het eerste team iedere week gewassen worden. Sinds januari 2001 is de heer Verheesen penningmeester van Azeraose Aad Prinse, onderdeel van Vastelaovesvereniging de Nachtegale Azerao.
9. Mevrouw Iris Schoolmeesters – Sonnemans (46 jaar) uit Roermond
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Schoolmeesters-Sonnemans is sinds 1988 leidster en vanaf 1994 bestuurslid (penningmeester) van de Stichting Kindervakantiewerk Donderberg – Hoogvonderen. Jaarlijks beleven tussen de 100 en 150 kinderen een hele leuke week mede door haar jarenlange inzet. Het grootste gedeelte van haar vrije tijd staat in het teken van het kindervakantiewerk. Als penningmeester is zij verantwoordelijk voor het financiële reilen en zeilen van de stichting. Hier hoort ook het werven van financiële middelen bij. Dit alles met het doel het inschrijfgeld zo laag mogelijk te houden. Van juni 2012 tot februari 2016 is ze vrijwilliger geweest in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Ze vervoerde patiënten binnen het ziekenhuis en werkte ook als centralist waarvoor ze verantwoordelijk was voor de coördinatie van het interne vervoer van patiënten. Vanaf 2014 is mevrouw Schoolmeesters-Sonnemans lid van de Ouderenvereniging van de Openbare Basisschool De Brink in Hoogvonderen waar ze activiteiten organiseert en verantwoordelijk is voor het secretariaat. Daarnaast maakt ze ook deel uit van het team Bieb op School.
10. Mevrouw Annemie Grosveld – Penders (68 jaar) uit Swalmen
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Grosveld-Penders is al jaren een betrokken en actieve vrijwilliger die midden in de Swalmense gemeenschap staat. In 2002 werd zij bestuurslid van het Trommel- en Fluiterkorps Heide, een gewaardeerd muziekgezelschap uit Swalmen. Sinds 2012 is zij secretaris en is ze verantwoordelijk voor de bestuursvergaderingen, de jaarverslagen en de (leden)administratie.
Daarnaast helpt ze mee bij het organiseren van concerten en evenementen van het korps en het werven van sponsors en nieuwe leden. Ze is sinds 2010 secretaris bij de Stichting Gemeenschapshuizen in Swalmen, waar ze met haar deskundigheid een grote inbreng heeft gehad in het opstellen van een bestuurs- en gebruikersreglement. Van 1999 tot 2008 was zij secretaris van de EHBO-vereniging in Swalmen en mevrouw Annemie Grosveld-Penders was negen jaar raadslid voor het CDA in de voormalige gemeente Swalmen.
11. De heer Jan Litjens (71 jaar) uit Roermond
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Litjens was, tijdens zijn werkzame leven als militair, ook als vrijwilliger altijd zeer betrokken bij het wel en wee van zijn collega’s bij Defensie en in het bijzonder bij de veteranen. Van 1999 tot 2009 is hij algemeen bestuurslid geweest van de Landelijke Reünie Commissie Aan- en Afvoertroepen. Deze commissie is in 2009 opgegaan in de Vereniging Veteranen Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen. Door zijn kennis, ervaring en diplomatie heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan dit fusieproces.
Sinds 2015 is de heer Litjens bestuurslid van de Stichting Nationaal Indië-monument 1945 – 1962. Hij is voorzitter van de Werkgroep Herdenking en zorgt er mede voor dat de jaarlijkse herdenking op een waardige en veilige manier verloopt. Deze herdenking is van enorme betekenis voor de Indië-veteranen. Ook is hij een belangrijke schakel en informatiebron voor de verschillende erelijsten van omgekomen militairen. Zo heeft hij het boek “Namen in Roermond” uitgegeven. Een lijvig naslagwerk met daarin de namen van de omgekomen personen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea, met de omstandigheden waaronder dit gebeurde. Het is ook een belangrijke bron voor de digitale erelijst van de gevallenen 1940 – 1945 en de erelijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze bevinden zich in het gebouw van de Tweede Kamer. Momenteel is hij bezig met de voorbereiding van twee nieuwe boeken, over de slachtoffers van de Nederlandse koopvaardij en over de Nederlandse slachtoffers van de zogenaamde Japanse “Hel Ships”.