Het verhaal van Cranendonck

Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel, Maarheeze, Soerendonk. Zes dorpskernen die samen de gemeente Cranendonck vormen. Zes dorpen met een eigen ontstaansgeschiedenis. Een eigen identiteit. Een eigen verenigingsleven en cultuur. Maar ook zes dorpen met een belangrijke overeenkomst. Ze liggen centraal in een gebied dat letterlijk en figuurlijk ‘kansen over grenzen’ biedt.

Wie praat over de geschiedenis van de gemeente Cranendonck, kan niet om De Kempen heen. Dit schilderachtige, eeuwenoude heide- en vennenlandschap, dat zich uitstrekt over de grenzen van Noord-Brabant en Limburg, tot over de Nederlands-Belgische grens, was ooit de armste regio van Nederland. Vandaag de dag is dat wel anders: Cranendonck hoort tot een van de sterkste MKB-regio’s van Nederland en is onderdeel van de slimste regio’s ter wereld.

Broedplaats voor talent en innovatie
Inmiddels biedt Cranendonck ruimte aan de absolute wereldtop in de technische maak-industrie. De toekomstplannen voor de komst van Duurzaam Industriepark Cranendonck ha-ken daarbij aan. Bovendien biedt de gemeente nog geweldige kansen voor ontwikkelingen in de toeristisch-recreatieve sector die passen bij de schaal en mogelijkheden van ons buitengebied. Dat er mogelijkheden zijn is bewezen: we vinden in de gemeente Cranendonck ondernemers die Europees marktleider zijn in hun branche. Daarnaast vinden we jonge start-ups in de technische en creatieve branche die aan het begin staan van hun grenzeloze mogelijkheden. En met het Technasium hebben we in samenwerking met buurgemeente Weert een broedplaats voor jong talent.
Zoomen we iets verder uit, dan vinden we in Eindhoven, Leuven en Aken grensverleggende hightech kennisclusters. Tel daar bij op de uitstekende infrastructuur in het gebied met enkele havens, luchthavens (waaronder Eindhoven Airport en Kempen Airport) en Europese snel- en spoorwegen, dan is het geen wonder dat deze regio zich in 2011 officieel de ‘slimste regio ter wereld’ mocht noemen.

Durf, daadkracht en doorzettingsvermogen. Het zit in onze natuur
Dat de regio waar de gemeente Cranendonck deel van uitmaakt zich heeft ontwikkeld van armste regio van Nederland tot slimste regio ter wereld, is niets minder dan uniek. Een geweldige geschiedenis die laat zien hoe een gebied dat van nature nauwelijks of geen hulpbronnen heeft, zich kan opwerken. De ontsluiting van de Kempen in de 19e eeuw is voornamelijk dankzij ‘hulp van buiten’ tot stand gekomen. Maar durf, daadkracht en doorzettingsvermogen van de Kempenaren zelf hebben het gebied tot grote hoogte gebracht.
De durf en energie om nieuwe wegen te zoeken en de handen uit de mouwen te steken, vinden we terug in de dorpskernen van de gemeente Cranendonck. Ondernemerschap pur sang. Kijken naar mogelijkheden ‘aan de andere kant’ van de grens. Het zit ons als grensstreek in het bloed. De verhalen van de Teuten (handelsreizigers) en de smokkelaars maken niet voor niets deel uit van onze geschiedenis.

Ontdek een nieuwe horizon. Ontdek Kansen over Grenzen
Het zoeken naar ‘kansen over grenzen’ en het leggen van verbindingen zijn ook een voorwaarde voor toekomstige groei en bloei in de netwerksamenleving. De recente toetreding tot het samenwerkingsverband Keyport 2020 en de schakel die Cranendonk is tussen het Brabant en Limburg, zorgt ook voor een unieke positie binnen Brainport. Als gemeente kunnen we ons haast geen betere uitgangspositie wensen. Ook de randvoorwaarden om succesvol te kunnen ondernemen zijn in Cranendonck prima voor elkaar. Cranendonck ligt pal aan de snelweg, is uitstekend bereikbaar per spoor en water en beschikt zelfs over een eigen vliegveld voor kleinzakelijk vliegverkeer. Onze sociale verbindingen zijn zeer sterk; een voorwaarde om in de toekomst nog meer verantwoordelijkheid voor elkaar op te pakken.
Hoe de toekomst eruit ziet, bepalen we met elkaar. En we nodigen ook u van harte uit om deel uit te maken van onze toekomst. Wie weet ontdekken we samen nog meer kansen over grenzen.

Monique Janssen van Economische Zaken helpt u graag op weg.
Bel: 14 0495, of mail: m.janssen@cranendonck.nl.

 

Burgemeester Vermue: “Cranendonck biedt ook u kansen”burgmeester-Vermue

“Cranendonck is een gemeente met een bijzondere geschiedenis. Er zijn dan ook veel verhalen over hoe het vroeger was, hoe het nu is en waar we naartoe willen. En wat de verwachtingen zijn van onze inwoners en bedrijven. Dat verhaal moeten we met z’n allen ook uitdragen. Daarom heeft de gemeente al die verhalen samengevoegd in Het verhaal van Cranendonck. Een verhaal waarin we niet alleen terugblikken, maar vooral ook vooruit kijken en letterlijk onze sterke kanten laten zien. Vandaar de slogan: Kansen over Grenzen. Cranendonck is een grensgemeente, dicht bij Limburg en België. Daarom liggen er letterlijk kansen, ook over de grenzen heen. Dat was altijd al het geval. Kijk maar naar de geschiedenis van de Teuten, deze rondreizende handelaren waren echte ondernemers. We moeten de kansen van het grensoverschrijdend verkeer en de arbeid over en weer weten te benutten. Om er vervolgens als gemeente, inwoners en bedrijven ons voordeel mee doen.” Grenzen moeten volgens burgemeester Vermue niet alleen letterlijk worden opgevat. “Er zijn veel grenzen, ook tussen ondernemers en instellingen of persoonlijke grenzen. Het is goed om ook die grenzen in beeld te brengen en te kijken welke kansen er voor ons samen liggen. Ik ben ervan overtuigd dat Cranendonck u als ondernemer mooie kansen biedt.”