Op deze bijzondere foto is de opening van de nieuwe silo en loskraan van het Landbouwbelang te Weert vastgelegd, ergens rond 1929. De plechtigheid werd opgeluisterd door de traditionele wijding van het gebouw door de pastoor-deken Van de Loo, zichtbaar op de foto hieronder. Het gebouw, gelegen aan de Zuid-Willemsvaart, stond symbool voor de bloei van de Limburgse landbouwcoöperatie in het interbellum.
De in 1913 opgerichte coöperatie Landbouwbelang, ontstaan op initiatief van dr.ir. W. Droesen, voorzag boeren in de regio van essentiële producten als kunstmest en veevoeder. Het complex in Weert, strategisch gelegen aan de vaart, groeide al snel uit tot het logistieke hart van de organisatie. Hier werden goederen per schip aangevoerd, verwerkt en verder verspreid door heel Limburg.
De uitbreiding in 1927-1929 bracht een modern ogende silo en een indrukwekkende loskraan met brug, ontworpen door architecten C. en J. Franssen en ingenieur F. Mieland. Het ontwerp combineerde functionaliteit met een voor die tijd opvallend verfijnde detaillering, beïnvloed door de Art Déco en het Nieuwe Bouwen. Het gebouw vormde decennialang een herkenningspunt aan de Zuid-Willemsvaart, waar industrie, water en landbouw elkaar ontmoetten.
In 1939 was de vestiging in Weert uitgegroeid tot het belangrijkste distributiecentrum van Landbouwbelang, met de hoogste omzetcijfers van alle vestigingen. Toch was de toekomst niet zeker: ondanks de rijksmonumentstatus verdween het gebouw in 2004 definitief uit het stadsbeeld. Met de sloop ging niet alleen een markant gebouw, maar ook een tastbaar stuk van de Limburgse coöperatieve landbouwgeschiedenis verloren. Deze foto, waarop de opening en wijding van het complex te zien zijn, is daarmee een getuige van een tijd waarin samenwerking, geloof en vooruitgang hand in hand gingen.
Tekst: Bart Maes • Fotografie: WIV Argus-Frits Niessen