Er is niets vervelender en duurder dan een magazijn of fabriekshal dat niet efficiënt is ingericht. Je betaalt zuurverdiend geld aan deze ruimte en het is daarom verstandig om deze zo efficiënt mogelijk in te delen. Op deze manier komt er namelijk waardevolle ruimte vrij die je weer kunt gebruiken voor je dagelijkse bedrijfsvoering. Maar hoe deel je deze ruimte dan zo efficiënt mogelijk in? Lees er hier meer over!

Kies de juiste stellingen voor je opslag
Er staan een heleboel spullen in je hal, en daarom moet je deze zo goed mogelijk neerzetten. Dus, wat voor soort spullen heb je? En hoe ga je deze opslaan? Het antwoord op deze vragen heeft namelijk direct invloed op de keuze van je stelling. Wordt het een legbordstelling? Grootvakstelling? Palletstelling? Je kunt met deze rekken efficiënter te werk gaan. Houdt ook de veiligheid van de werknemers in gedachten, want soms kunnen producten zwaar zijn, en dan heb je weer een ander soort stelling nodig.

Maak een logische indeling van de ruimte
Een slimme indeling van je magazijn of fabriekshal gaat niet alleen over waar je stellingen plaatst. Je moet de deuren slim plaatsen, de routes waarlangs spullen binnenkomen en vertrekken goed uitstippelen en de juiste plek vinden voor dingen zoals toiletten en kantoren. Met een goed doordachte indeling zal alles soepel verlopen. Medewerkers kunnen zo makkelijk en efficiënt werken. Print een groot formaat papier uit met een Epson printer en maak een doordacht plan waar je nog jarenlang profijt van zult hebben. Kijk waar alles moet komen te staan en maak aanpassingen waar nodig om de efficiëntie te verbeteren.

Kies de juiste interne transportmiddelen
Het is belangrijk om de juiste soort voertuigen te kiezen om spullen binnen je magazijn of fabriekshal te verplaatsen. Voor zware spullen heb je heftrucks nodig, terwijl je voor lichtere dingen steek- of pompwagens kunt gebruiken. Deze keuze gaat niet alleen over wat snel werkt, maar ook over hoe makkelijk het werk is voor de medewerkers. Met de juiste voertuigen kunnen ze minder zwaar werk doen en kunnen ze gegarandeerd problemen aan hun rug of nek voorkomen.

Maak de looproutes logisch en veilig
Daarnaast moet je logische en veilige looproutes zien te creëren. Deze moeten worden afgestemd op de doorloopsnelheid van de goederen en het productieproces. Producten die vaak worden gepickt, moeten gemakkelijk toegankelijk zijn, terwijl bredere gangpaden nodig zijn voor heftruckverkeer. Markeer daarom duidelijke rij- en looppaden met behulp van belijning. Dit maakt alles een stuk overzichtelijker. Met deze tips verhoog je niet alleen de efficiëntie, maar zorg je ook voor een veilige werkomgeving.