Wandelaars met hond in de Zig | foto Erwin Christis

In dit grensoverschrijdende gebied in het noordoosten van Limburg wordt al 23 jaar samengewerkt door heel wat partners. Vandaag gaat het zelfs om ruim 40 partners die samen het masterplan, de landschapsbiografie en het operationeel programma indienen, waaronder alle Vlaamse en Nederlandse gemeenten (Bree, Bocholt, Maaseik, Kinrooi, Weert, Nederweert en Cranendonck) en de provincies Limburg (B), Limburg (NL) en Noord-Brabant (NL).

In 2022 nam de Vlaamse Regering het initiatief om in Vlaanderen naast 4 Nationale Parken ook 3 Landschapsparken te erkennen. 13 gebieden – waarvan 4 grensoverschrijdende initiatieven zoals het Kempen Broek – raakten door de eerste selectie.

Landschapsparken zijn samenhangende gebieden waar er wordt samengewerkt op vlak van landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, landbouw, economie en toerisme. Het zijn gebieden met een heel specifiek landschap dat een grote uitstraling heeft. Dit specifieke landschap is tot stand gekomen door een langdurige wisselwerking tussen mens en natuur.  Vaak zijn het gebieden waar mensen graag verblijven, om er te genieten van de streekproducten, de natuur of het erfgoed. In het najaar zal bekend worden of het Kempen~Broek effectief de erkenning binnenhaalt.

De erkenning betekent niet dat er extra regels of beperkingen komen, maar dat er binnen de bestaande wetgeving en beleid nóg meer zal worden samengewerkt. Ze zorgt voor een sterk ‘merk’ waarvan de streek en zijn ondernemers alleen maar kunnen profiteren! Het betekent ook dat er extra middelen naar het gebied komen die gebruikt kunnen worden om te werken aan onder andere een duurzame landbouw, aan natuur, erfgoed of klimaatadaptatie.