Evenementen, (professionele) culturele instellingen en het verenigingsleven maken van Weert een prettige plek om te ondernemen, werken en recreëren. Om ondernemers, organisatoren en verenigingen te ondersteunen en processen te vergemakkelijken, zijn er drie aanspreekpunten: regisseur binnenstad, evenementencoördinator en cultuurcoördinator. Zij fungeren als vraagloket en helpen organisaties en ondernemers om de stad levendig te houden.
Wethouder Suzanne Winters (cultuur & binnenstad): “Als gemeente hebben we gemerkt dat ondernemers, organisatoren en verenigingen met verschillende vraagstukken zitten. Ze weten dan niet altijd waar ze deze vragen neer kunnen leggen. Ook weten ze vaak niet dat de gemeente ze kan helpen. Bijvoorbeeld met verschillende subsidiemogelijkheden of door verbindingen te leggen in samenwerkingen. Hierdoor blijven mooie kansen soms liggen. En dat is zonde.” Uit veelvuldig contact met ondernemers in de binnenstad, organisatoren van evenementen en met professionele culturele instellingen, kwam het gemis van sleutelfiguren voor hun vraagstukken naar voren. Zo zijn de functies van evenementencoördinator, cultuurcoördinator en regisseur binnenstad ontstaan.”
‘De behoefte aan sleutelfiguren kwam naar voren uit veelvuldig contact met ondernemers in de binnenstad, organisatoren van evenementen en professionele culturele instellingen’
Verbinden en versterken
Uit gesprekken met (professionele) culturele instellingen bleek de behoefte aan een cultuurcoördinator die het culturele speelveld in de gemeente met elkaar verbindt en in de spotlights zet. Sander Hoeben is voor deze functie aangenomen. Als voormalig algemeen coördinator bij poppodium De Bosuil en medeorganisator van het Cultureel Lint heeft hij een breed netwerk in de Weerter cultuursector. “De (professionele) culturele instellingen en het rijke verenigingsleven van Weert vormen een stevige basis voor de sector”, zegt Hoeben. “Aandachtspunten zijn het vergroten van het aantal bezoekers en het behouden én werven van leden voor het verenigingsleven. De ledenaantallen staan onder druk, onder andere door de vergrijzing. Ik ga sectorbreed contacten leggen tussen verenigingen en organisaties die elkaar kunnen versterken.”
Hoeben wil zo zorgen voor meer samenwerking en verbindingen tussen partijen. “Er ligt een mooie uitdaging om te laten zien wat verbindingskracht voor verenigingen in Weert kan betekenen. Door samenwerking kunnen mooie initiatieven ontstaan.” Daarnaast kan Sander de mogelijkheden van subsidies onder de aandacht brengen. Er zijn verschillende subsidies voor culturele verenigingen en instellingen beschikbaar, onder andere bij Provincie Limburg en de gemeente Weert. Hiermee kunnen bijvoorbeeld marketingacties worden opgezet voor ledenwerving of nieuwe initiatieven en samenwerking gesteund worden. Hoeben: “Verenigingen weten vaak niet welke subsidiemogelijkheden of ze zijn vaak onnodig veel tijd kwijt met het aanvragen hiervan. Dit komt omdat ze bepaalde kennis missen of ze weten niet hoe dit efficiënt te doen. Een harmonie bijvoorbeeld is daardoor vaak bezig met randzaken en niet meer bezig met het maken van muziek. Daarom help hen bij de aanvragen, zodat zij zich kunnen focussen op kernzaken.”
Vergunningsaanvragen
Weert heeft steeds meer jaarlijks terugkomende evenementen. Om al deze aanvragen goed te coördineren, is een sleutelfiguur nodig. Angeline Maas is daarom aangesteld als evenementencoördinator. “De cultuur- en evenementensector is voor mij een bekend terrein als voormalig beleidsadviseur cultuur”, vertelt Maas. Ze coördineert namens de gemeente Weert het gehele vergunningsproces, van aanvraag tot eindevaluatie. “Een vergunningsaanvraag legt binnen de gemeentemuren een route af langs verschillende afdelingen. Meerdere beleidsmedewerkers beoordelen een aanvraag over zaken zoals milieu en veiligheid. Voor organisatoren van een evenement is het niet altijd overzichtelijk in welke fase de vergunningsaanvraag verkeert en bij welke afdeling ze hun vraag kunnen neerleggen. Daarvoor ben ik nu het aanspreekpunt. Dit maakt het makkelijker voor organisatoren en zo houden zij meer tijd over voor hun passie: het organiseren van een evenement.” Naast vraagbaak en aanspreekpunt, werkt Angeline ook als verbinder van verschillende partijen en als aanjager van nieuwe evenementen. “Ik denk graag mee over het mogelijk maken van (nieuwe) initiatieven. Ook kan ik helpen bij het zoeken naar subsidiemogelijkheden en het aanvragen daarvan.” Daarnaast kan Angeline organisatoren helpen bij de praktische zaken rondom het evenement zelf. “Denk daarbij aan mobiliteit, de coördinatie van hulpdiensten en de nazorg en evaluatie.” Door het verloop van zaken soepeler te maken, wordt het voor organisatoren prettiger en makkelijker om evenementen in Weert te organiseren. Zo kan Weert steviger neergezet worden als centrumgemeente met een evenementenaanbod.
‘Binnensteden veranderen enorm, daarom is het belangrijk voor ondernemers om onderling in gesprek te blijven’
Met het niet continueren van de Bedrijveninvesteringszone Ondernemers (BIZ-O) in 2022 verdween vorig jaar ook een aantal activiteiten in de Weerter binnenstad. Een BIZ-O draagt bij aan collectieve inspanning en collectieve financiering van zaken als aankleding, activiteiten en goede onderlinge communicatie. Een groot aantal ondernemers vindt het hoog nodig dat het centrum weer gaat bruisen, wat reden was voor een aantal ondernemers om zich samen te pakken om een nieuwe BIZ-O op te starten. Onlangs is uit een nieuwe draagvlakmeting een positief resultaat gekomen, en de BIZ-O wordt nu weer opgestart.
Sjoerd van Heijster, regisseur binnenstad, biedt hierbij hulp. Hij heeft ervaring in het verbinden van ondernemers en het opzetten van collectieve activiteiten in winkelgebieden. Sinds 2010 opereert zelfstandig en hij treedt sinds 2016 op in een soortgelijke rol als centrummanager van stadsdeel Blerick (gemeente Venlo). Daarnaast is hij oprichter en voorzitter van Centrum Platform Limburg en lid van diverse landelijke netwerken voor centrumprofessionals. Van Heijster: “Ondernemers in winkelgebieden met elkaar verbinden en binnensteden toekomstproof en aantrekkelijk maken, is echt mijn passie. Binnensteden veranderen enorm, daarom is het belangrijk voor ondernemers om onderling in gesprek te blijven. Er is ook steeds meer specifieke kennis nodig, onder andere door de steeds strenger wordende wet en regelgeving. Door ondernemers met een objectieve blik de helpende hand te bieden, wil ik een beter functionerende binnenstad creëren.”
Ook bij de uitstraling van Weert als winkelstad liggen kansen. “Het draait niet meer pur sang om winkelen, maar om beleving. Voor bezoekers, maar ook voor ondernemers om zich hier te vestigen. Online winkelen is tegenwoordig eenvoudig vanuit huis te doen. Voor mensen moet het dus daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben om buitenshuis te winkelen en te verblijven.” Om als centrum aantrekkelijker te zijn en winkelend publiek te trekken, spelen volgens hem verschillende factoren mee. “Mijn focus ligt op de totale beleving van de binnenstad. Daarbij zijn leegstand van commerciële panden en een aantrekkelijke openbare ruimte aandachtspunten. Ook voldoende aanbod van dag- en avondhoreca en het culturele aanbod draagt hier ook aan bij. Het gaat om totale aantrekkingskracht.” Sjoerd wil dit graag samen met de Weerter ondernemers aanpakken: “We hebben in Weert gedreven ondernemers. Ik wil het enthousiasme dat er leeft bundelen om zo samen een nog aantrekkelijker centrum te creëren, met een gevarieerd aanbod van winkels, horeca, cultuur en dienstverlening.
Samen kom je verder
De coördinatiefunctionarissen zijn in eerste instantie voor twee jaar aangesteld. Wethouder Winters: “Het zijn alle drie enthousiaste en benaderbare personen die het gezicht van Weert gaan zijn. De functies versterken elkaar.” De binnenstad op allerlei gebied met elkaar verbinden, is waar het volgens wethouder Winters om draait. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Een geijkte uitspraak, maar deze doet alle recht aan zijn betekenis. Individuele doelen halen door samen te werken, juist de gezamenlijke inzet van ondernemers en organisaties kan het succes voor Weert betekenen!
NAAM Sander Hoeben FUNCTIE Cultuurcoördinator GEBOORTEJAAR 1982 WOONT IN Swartbroek EERDER WERKZAAM ALS algemeen coördinator Bosuil ORGANISEERDE onder andere het festival Broedplaats, Huiskamerfestival, Festifallz Weert en Zuiderstorm Limburg BESTUURSLID Cultureel Lint TE BEREIKEN sander@weertcultuur.nl 06-47070123
NAAM Angeline Maas FUNCTIE Evenementen-coördinator gemeente Weert GEBOORTEJAAR 1976 WOONT IN Budel-Dorpplein EERDER WERKZAAM ALS projectleider Cultuurcraan Cranendonck en als beleidsadviseur Cultuur bij de gemeente Weert WERKT NOG STEEDS ALS kunstenares en is voorzitter van Catinetheater Budel-Dorplein TE BEREIKEN a.maas@weert.nl 06-289548036
NAAM Sjoerd van Heijster FUNCTIE Regisseur Binnenstad Weert GEBOORTEJAAR 1975 WOONT IN Venlo EIGENAAR VAN NO LEMON centrummanagement & marketing WERKT OOK ALS centrummanager Blerick IS VOORZITTER Centrum Platform Limburg TE BEREIKEN s.van.heijster@weert.nl 06-46001417