Ria Stienen en Frank Stultiens. Fotografie: Irene van Wel
Frank Stultiens en Ria Stienen openden in september 2022 in Weert de deuren van HR-adviesbureau HR4P, wat staat voor professioneel, persoonlijk, pragmatisch personeelsadvies. Stultiens: “Wij leveren op maat gemaakt personeelsadvies voor MKB+-bedrijven”, aldus Stultiens.
Frank Stultiens en Ria Stienen, twee professionals op het gebied van HR (human resources), kennen elkaar nog van de middelbare school. Omdat ze beiden in de HR-sector te werk zijn gegaan, is het contact door de jaren heen onderhouden. Beiden hebben ervaring in vele sectoren, zoals de logistiek, maakindustrie en distributie. Zo werkte Stultiens onder meer zeventien jaar als HR-manager voor de grootste koerierdienst ter wereld (UPS) en is Stienen vele jaren HR-directeur geweest bij wereldspeler XPO Logistics. Beiden waren het afgelopen jaar werkzaam als zzp’er, toen ze besloten hun kennis en ervaring te bundelen. Zo is HR4P geboren: een adviesbureau dat zich richt op de totale dienstverlening rondom HR en organisatiekunde.

‘Wij adviseren op een praktische en ondernemende manier, waarbij wij streven naar een snelle en efficiënte oplossing’

Stultiens is enthousiast dat hij samen met zijn oud-klasgenoot een bedrijf runt: “Wij zijn vrij assertief, aan elkaar gewaagd, gaan onderling de discussie aan en corrigeren elkaar. Dat is onze kracht. Als we twijfelen bij een vraag(stuk) passen we ‘best practice’ toe: we vragen elkaar om advies en kijken welke oplossing het beste past. De mogelijkheid tot overleg en feedback miste ik soms toen ik nog alleen een bedrijf op HR-gebied runde. Twee weten toch meer dan één. Daarnaast kunnen Ria en ik elkaars dossiers inzien, zodat onze klanten altijd een back-up hebben voor het geval er met een van ons iets gebeurt.” Ook Stienen is enthousiast over haar kompaan: “Frank en ik hebben samen meer dan zestig jaar ervaring, daarmee vormen we een supersterk team.”

De 4P’s
De services die HR4P aanbiedt, lopen ver uiteen. Stultiens en Stienen geven onder meer advies over werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, verzuimbegeleiding, re-integratie, vergoedingen en compensaties, ontslag en transitie- en afvloeiingsregelingen. “Wij adviseren op een praktische en ondernemende manier, waarbij wij streven naar een snelle en efficiënte oplossing van eventuele arbeidsgeschillen”, vertelt Stultiens. “Ieder bedrijf is anders. Daarom willen we doelstellingen vaststellen voor op maat gemaakte oplossingen, met als focus bijvoorbeeld het verminderen van verzuim en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De 4 P’s, professioneel, persoonlijk, pragmatisch personeels-advies, staan hierbij centraal. Vanuit de praktijk zoeken we naar praktische oplossingen die het beste passen bij een onderneming.”

Terugdringen ziekteverzuim
“Het ziektepercentage in Nederland is ontzettend hoog”, vertelt Stultiens. “Ondernemers in Nederland hebben het, tegenover onze buurlanden, zwaar te voortduren op dit gebied. In België draag je als ondernemer na uiterlijk dertig dagen je zieke werknemer over aan de overheid voor een ziekte-uitkering, in Duitsland na zes weken. In Nederland kun je tot twee jaar aan een langdurig zieke vastzitten, voordat deze wordt overgedragen aan het UWV. Opdraaien voor zulke kosten heeft een enorme impact op je onderneming, zeker als je een kleine onderneming hebt. Wij helpen bedrijven om dit proces te doorlopen, voornamelijk als het gaat om langdurig zieken.”

Personeelsbeleid
“Arbeidskrapte is een onderwerp waarover we veel vragen krijgen”, zegt Stienen. “Ondernemers willen niet alleen weten hoe ze mensen aan kunnen trekken, maar zeker ook hoe ze hun medewerkers kunnen behouden.” Als ondernemer verbinding zoeken met je medewerkers is volgens haar noodzaak. “Een heldere communicatie is bij veel bedrijven niet vanzelfsprekend. Met gezond boerenverstand kun je veel oplossen, maar het houden van een-op-een gesprekken vinden we lastig. Er wordt veel via de mail gecommuniceerd maar zo onstaat snel ruis op de lijn, want communicatie is voor 10 procent gesproken woord, de rest is non-verbaal.” Contact met elkaar zoeken is met name door de toename in het thuiswerken sinds COVID-19 nog belangrijker geworden volgens Stienen. “Besteed veel tijd aan persoonlijke aandacht voor je personeel en vraag hoe het met ze gaat. Zorg daarnaast voor verbinding met nieuwe medewerkers . Middels goede on-boarding zullen ze zich welkom voelen. Betrokkenheid is de ‘key’ voor behoud van personeel.”

De tijd verandert
Volgens de HR-adviseurs is het voor ondernemers belangrijk om met de tijd mee te gaan. “De meeste jongeren willen wel hard, maar niet fulltime werken”, vertelt Stienen. “Ze hechten meer waarde aan hun privé-werkbalans. De oudere generatie is dat niet gewend, maar als werkgever moet je daarin leren meegaan. En steeds meer ouderen willen niet met pensioen gaan maar langer doorwerken. Dit betekent dat je soms vijf generaties werkzaam hebt binnen het bedrijf. Het is dan belangrijk een weg te vinden om alle generaties goed samen te laten werken.”

Stultiens en Stienen krijgen ook veel aanvragen rondom de integratie van arbeidsmigranten in een bedrijf. Stienen: “Als ondernemer kun je niet meer je ogen sluiten voor de diversiteit die is gekomen op de arbeidsmarkt. Er zijn taal- en cultuurverschillen tussen de migranten onderling, maar ook tussen het bestaande (Nederlandse) personeel. We zien geregeld dat werknemers vertrekken als er te weinig aandacht wordt besteedt aan de samenwerking tussen migranten en het bestaande personeel, en dat is zonde.”

Cursussen en vertrouwenspersoon
Stultiens en Stienen geven sinds 2022 elk jaar een vijfdaagse avondcursus: ‘HR met business sense: Wat ze je niet leren op school’, waarbij ze allerlei ondernemersvragen op HR-gebied beantwoorden. Ondernemers kunnen zich aanmelden en hun vraagstukken indienen. “Zo zorgen we ervoor dat de cursus uitermate interessant is voor onze gasten”, zegt Stultiens. “Vaak is zo’n cursus vooral theoretisch, maar bij ons is deze juist gericht op de praktijk. Gasten dienen casussen uit hun eigen werkveld in, die we uitgebreid behandelen. Dat maakt deze cursus uniek. Van tevoren tekenen de deelnemers een geheimhoudingsovereenkomst, zodat we alles in vertrouwen kunnen bespreken en zo realistisch mogelijk kunnen oefenen.”

Toekomst
Stultiens is een gecertificeerd vertrouwenspersoon en Stienen is gecertificeerd in het afnemen van assessments. “Of we nu volledige HR-taken overnemen of alleen een interim-opdracht uitvoeren, we zijn in vele maten inzetbaar”, zegt Stienen. Daarbij vult Stultiens aan: “Regelmatig huren we ook zzp HR-adviseurs in voor onze opdrachten. In de toekomst willen we groeien in deze detacheringsvorm, zodat we als HR4P nóg meer ondernemers in Limburg en Brabant kunnen ontzorgen.”