Wethouder Wendy van Eijk onthulde maandagmiddag, door het wegrijden van een tractor, een bord met het logo van de ‘Boeren van Weert’. De onthulling vond plaats bij zorgboerderij Ingelshof van de familie Mans aan de Dupesweg in Weert. Na afloop dronken de boeren en boerinnen met de wethouder een kopje koffie met vlaai en bespraken zij de problematiek van de dag.
De liefde voor dieren en gewassen staat bij de leden van Boeren van Weert altijd op de eerste plaats. Het zijn landbouwers en veetelers die graag willen laten zien wie zij zijn, wat ze doen en hoe zij als echte ondernemers maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen. De leden van de ‘Boeren van Weert’ willen met deze borden kenbaar maken dat ze daar actief mee bezig zijn..
Weert is van oorsprong een agrarische gemeente en je hoeft de stad maar even te verlaten om tussen de uitgestrekte groene weilanden en akkers de boerenbedrijven van gepassioneerde agrariërs te zien. Van 1800 tot 1920 was landbouw het belangrijkste middel van bestaan in de regio Weert. In de jaren ’50 richtte de overheid het Borgstellingsfonds voor de Landbouw op. Het had als doel de ontwikkeling van de land- en tuinbouw te bevorderen. De boeren in Weert grepen de kansen met beide handen aan en bouwden prachtige bedrijven op. De agrarische sector innoveert en investeert steeds meer op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn, hygiëne, meststoffen en stikstofproblematiek, gezonde en veilige voeding, arbeidsomstandigheden en landschapsbeheer.
Respect voor omgeving en natuur
Boeren staan aan het begin van de voedselketen. Een belangrijke positie binnen de samenleving met veel verantwoordelijkheden. De leden van de ‘Boeren van Weert’ streven ernaar om adequaat in te spelen op maatschappelijke thema’s en issues. De leden hebben het zich tot doel gesteld om met meer begrip van de burgers en met respect voor omgeving en natuur hun bedrijf te runnen. De Boeren van Weert willen ruimte behouden om te kunnen blijven ondernemen in deze lastige tijden.
Wethouder Van Eijk: ‘Wat we missen is een haalbaar en realistisch perspectief voor de toekomstige boer en tuinder. Agrariërs zijn de afgelopen jaren als geen ander in staat geweest zich aan te passen. Dit moeten we waarderen in de vorm van een duidelijk perspectief naar de toekomst. Misschien moeten we lessen trekken uit het verleden. Boeren en tuinders hebben zich decennialang aangepast aan veranderende omstandigheden. Noodgedwongen door ziektes van vee en gewas, natuurrampen of beleid vanuit Brussel. Zij deden dat vaak onder eigen regie, in eigen tempo, en met vooral eigen vakmanschap. Ik heb de ‘Boeren van Weert’ opgeroepen dit meer te benadrukken. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Wij moeten (ook) vertrouwen op hun vakmanschap en de wil om het goede te doen.’