De lifehammer wordt in een pers gelegd. Fotografie: Jeroen Kuit

De toekomst van maatschappelijk verantwoord ondernemen begint bij NLW Groep. Bedrijven met ontoereikende capaciteit verhuizen een deel van de productie naar het bedrijvencentrum in Venray en Panningen. Onder begeleiding werken mensen met een arbeidsbeperking in een dependance aan hoogwaardige producten met gegarandeerde levertijden.

“Jaarlijks stellen veertien van onze medewerkers circa 200.000 lifehammers samen in opdracht van het bedrijf Lifehammer uit Zoetermeer”, zegt Theo Verstappen, manager verkoop en engineering bij NLW Groep. De lifehammer wordt in een pers gelegd. Door twee knoppen gelijktijdig in te duwen, drukt de pers de hammer samen. “De lifehammer moet aan zeer hoge eisen voldoen. Door automatisering, duidelijke werkinstructies en controle van het eindproduct zorgen we ervoor dat de kwaliteit honderd procent is. Bovendien leveren wij altijd volgens afspraak.” In de voorfase denkt NLW Groep mee over het productie-proces. Verstappen: “Onze technische engineer bouwt met zijn team binnen enkele weken machines die het productieproces 100% betrouwbaar maken. De machines zijn zo ontwikkeld dat mensen met een arbeidsbeperking deze makkelijk en veilig kunnen bedienen.”

Hoogwaardige producten
In het bedrijvencentrum in Venray worden niet alleen lifehammers gemaakt. De circa 250 medewerkers maken producten in alle soorten en maten. Zo worden er mechanische assemblagewerkzaamheden verricht, worden er kartonnen verpakkingen op maat gepro-duceerde goederen verpakt.

NLW Groep is een werkbedrijf dat op maatschappelijk verantwoorde wijze unieke, betrouwbare en flexibele oplossingen levert voor capaciteitsvraagstukken van werkgevers. “De kern is dat we ons sterk richten op werkgevers en daarbij minder zoals voorheen op zoek gaan naar banen, maar naar geschikt en waardevol werk”, zegt Ron Geurts accountmanager bij NLW Groep. “We ontzorgen de werkgever door het werk te transformeren naar arbeidsplekken voor werknemers met een arbeidsbeperking. Dit gebeurt door opdracht-gevers een grote portfolio aan mogelijkheden aan te bieden: werken in opdracht in de eigen bedrijvencentra, werken op locatie, groepsdetachering of individuele detachering. “Honderd van onze medewerkers werken op locatie en nog eens vierhonderd medewerkers detacheren we. Elke situatie vraagt om een andere aanpak waar we perfect op kunnen inspelen. Dat maakt ons een betrouwbare partner.”

Dependance
Niet alleen in Venray, ook in Panningen staat een bedrijvencentrum. Geurts: “Die biedt plaats aan nog eens 250 medewerkers. ”De komende tijd zet NLW Groep in op de invulling van de bedrijvencentra. “Zeker met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt kiezen bedrijven er steeds vaker voor een dependance te openen in ons bedrijvencentrum”, zegt Geurts. “We kunnen een gedeelte van de productie overnemen. Van eenvoudig seriematig werk tot complexe opdrachten, bijvoorbeeld elektromontage of werkzaamheden voor de automotive-industrie. Onze meerwaarde is dat we oplossingen bieden voor hun behoefte aan extra productiecapaciteit, waarbij kwaliteit is geborgd. Wij zijn onder andere ISO-9001 gecertificeerd.”

Samen groeien
De dependance wordt ingericht in dezelfde uitstraling als het bedrijf van de opdrachtgever. Er hangen bedrijfsvlaggen en visuals. De medewerkers dragen kleding met het logo van het bedrijf. Verstappen: “Dat geeft hen veel zelfvertrouwen en het vergroot hun betrokkenheid bij de producten.”

NLW Groep biedt ook de mogelijkheid om de productie te verplaatsen naar de eigen locatie van de opdrachtgever. Geurts: “We bekijken nu met een klant of het mogelijk is om de productie van kartonnen pallets uit te breiden op hun locatie. Dan stellen zij de logistiek en de ruimte ter beschikking. Wat is er mooier dan samen met de klant groeien?”