Het Van der Valk-hotel, China-hotel, distributiecentrum Heylen, Landgoed de Lichtenberg, het verplaatsen van houthandel Scheijmans en het herinrichten van het Stadspark, de woningbouwplannen op Laarveld en de Werthaboulevard en een opknapbeurt voor de binnenstad. Wethouder Frans van Eersel (Economie) heeft samen met het college van B&W verschillende grootse plannen in gang gezet. De ambitieuze liberaal voert bij de verkiezingen in Weert de VVD-lijst aan. Hij wil opnieuw wethouder worden om deze plannen werkelijkheid te laten worden.
Door Wesley Hegge
Normaal gesproken vindt hij het na een jaar of vijf tijd voor een andere functie. “Dan ontstaan er herhalingen in het werk”, zegt Frans vanuit zijn kantoor in het stadhuis. Het prikbord aan de muur hangt echter vol plattegronden, schetsen en artist impressions van onder meer het Van der Valk-hotel. “Als wethouder ligt dat anders. Ik wil een aantal zaken ook echt afmaken, want ik ben nog niet klaar. Het is belangrijk voor Weert om de lopende plannen op een goede manier tot realisatie te brengen.”
Wethouderschap
Totdat hij de politiek instapte, speelde zijn carrière zich voornamelijk af in het bedrijfsleven. Hij is het type ‘niet lullen, maar poetsen’. De basis voor deze levenshouding legde hij bij de Koninklijke Marine, waarvoor hij zich op zeventienjarige leeftijd aanmeldde. Na een tijd de wereldzeeën bevaren te hebben, werd hij wachtchef bij Trespa (Hoechst). Hij volgde in de avonduren de HBO-studies logistiek, bedrijfskunde en makelaardij. Daardoor klom hij steeds hogerop bij het gerenommeerde Weerter bedrijf. Dan besluit hij dat het tijd is voor verandering en treedt in dienst bij Saelmans Makelaardij. Na een aantal jaar maakt hij de overstap naar de bouwsector als commercieel directeur bij Vlasco Bouw. Uiteindelijk richt hij zijn eigen bedrijf in vastgoed op. In 2013 werd hij door de VVD gevraagd Anton Kirkels op te volgen als wethouder.
Frans wordt door ondernemers geroemd omdat hij niet alleen denkt als politicus, maar zich door zijn ervaring ook uitstekend kan verplaatsen in de ondernemer. “Bedrijven vinden continuïteit belangrijk. Daar probeer ik aan tegemoet te komen door met snelheid en daadkracht te handelen.” Met gepaste trots noemt hij Groep Heylen, die een uniek distributiecentrum gaat ontwikkelen op Kampershoek 2.0. “Dat gaat zorgen voor zo’n vijfhonderd arbeidersplaatsen, variërend van LBO- tot MBO- en HBO-functies.”
Groeistad
Het verplaatsen van houthandel Scheijmans en vervolgens inrichten van het stadspark bij het kasteel van de Graaf van Horne is een geweldige kans om een stuk historie weer aan Weert terug te geven. Met name dat historische perspectief terugbrengen, is een van
de interessante uitdagingen voor de komende jaren. Dat geldt ook voor een studie naar de mogelijkheden met het kasteel, dat nog in familiebezit is. Andere vergevorderde plannen die hij wil realiseren, zijn het Van der Valk-hotel en het China-hotel. En het opknappen van de binnenstad. “Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden als een deel van de singels van Weert grachten krijgt, net als vroeger ooit het geval was.”
Na jaren van crisis, kijkt de gemeente weer vooruit. De bedrijvigheid groeit en de stad bloeit. Om de medewerkers van alle nieuwe bedrijven die neerstrijken te kunnen huisvesten, zijn extra woningen nodig. De uitdaging voor de toekomst ligt in het bouwen
van woningen. “We gaan over de drempel van 50.000 inwoners”, zegt Frans die aanjager is van verschillende woningbouwprojecten. “Er moeten meer huizen gebouwd worden. Een goed begin is de bouw van Park Zuytwillemsvaert, een stadsvernieuwingsproject aan de Werthaboulevard waarbij ruim 200 woningen gerealiseerd worden. Volgens de VVD is Weert een stad waar mensen optimaal moeten kunnen wonen, werken en recreëren. Het is belangrijk dat bedrijven zich hier vestigen, dat mensen aan een baan kunnen komen en hier prettig kunnen wonen. Bij prettig wonen, horen voorzieningen van een hoog niveau: onderwijs, zorg, een goed aanbod van sport en cultuur. De basis daarvoor is gelegd. Graag maak ik deze klus de komende vier jaar af.”