Luuk Veltmans (Rabobank), Sylvia van Eerd (Van Eerd Beveiliging) en Erik van Eerd (Van Eerd Beveiliging). Foto: Dion Huiberts

De meeste bedrijven beschikken over beveiligingscamera’s. Maar als er een inbraak plaatsvindt, blijken de beelden vaak van slechte kwaliteit. Zo slecht zelfs dat de dieven onherkenbaar zijn. Erik van Eerd reist stad en land af om verouderde beveiligingssystemen te vervangen. Rabobank Weerterland & Cranendonck is enthousiast over de Budelse ondernemer die voortdurend werkt aan nieuwe, slimme systemen. Dit jaar breidt Van Eerd Beveiliging uit op een nieuwe locatie.

Door Wesley Hegge

De garage staat vol. Daarom dient de huiskamer zo nu en dan als voorraadruimte. Van Eerd Beveiliging is wat je noemt uit zijn jasje gegroeid. “Ik ben gestart op de zolderkamer, in 2008, op het moment dat de crisis uitbrak”, blikt Erik terug. Toen leverde hij voornamelijk anti-diefstalpoorten en bewakingscamera’s.

De ongunstig gestemde economie weerhield hem er niet van te groeien. In tegendeel, hij breidde zijn diensten uit en verhuisde het bedrijf naar de garage. “Je kunt beter in de slechte tijd beginnen, want als je dat overleeft, komt het wel goed”, zegt de nuchtere Brabander.

Totaalpakket
De afgelopen tijd heeft Van Eerd Beveiliging zich weten te ontwikkelen tot totaalaanbieder. Inbraakbeveiliging, brandmeldinstallatie, toegangscontrole; alles op het gebied van bewakings- en beveiligingssystemen. Zijn opdrachtgevers zijn particulieren (20 procent) en bedrijven (80 procent). Voor zijn werk is hij lange dagen onderweg. Hij rijdt de Benelux en Duitsland door om bij fabrieken, kantoren, magazijnen, winkels en bedrijfsterreinen beveiligingssystemen aan te leggen.

In de uitvoering werkt hij samen met twee zzp’ers. Zijn vrouw Sylvia houdt zich bezig met de boekhouding. “Er zijn weinig bedrijven die complete pakketten aanbieden”, zegt ze. “Daarmee onderscheidt Erik zich. Ondernemers vinden dat fijn, want hij kan hen volledig ontzorgen.”

Kwaliteit van camerabeelden
Als Erik bij klanten op bezoek is, treft hij vaak verouderde beveiligingssystemen aan. “De ondernemers hebben vijf tot tien jaar geleden camera’s aangeschaft. Als ze de beelden nodig hebben, bijvoorbeeld als er ingebroken is, blijken deze onvoldoende scherp te zijn. Ik noem het altijd Opsporing Verzocht-beelden.

De camera’s uit die tijd zijn van mindere kwaliteit. De technologie raast voort. Denk maar aan de camera op je telefoon, die heeft de afgelopen tien jaar ook een evolutie doorgemaakt.” Door de crisis hebben ondernemers weinig geïnvesteerd in beveiliging. “Nu het economisch beter gaat, willen ze weer investeren in goed materiaal.”

Nieuw bedrijfspand
Als gevolg van een toenemend aantal opdrachten, moesten Erik en Sylvia op zoek naar een nieuwe bedrijfsruimte. Op ’t Inne in Budel vond het ondernemersechtpaar een geschikt pand. “Met in totaal 660 vierkante meter opslagruimte en 130 vierkante meter aan kantoor de ideale locatie om door te groeien”, stelt Sylvia.

Voor de hypotheek van het pand informeerden ze bij verschillende banken. “Bij de Rabobank kregen we direct een goed gevoel”, vertelt Erik. “Accountmanager Luuk Veltmans had direct door hoe deze stap past binnen onze plannen. Hij begreep onze visie. Ook zijn open houding sprak ons erg aan.” Luuk: “Bij het verstrekken van een bedrijfsfinanciering kijkt de bank naar de betalingscapaciteit, balans en markt voor de middellange termijn. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat een bedrijf voldoende innovatief en flexibel is om mee te gaan in de steeds sneller veranderende wereld. Want welke ondernemer doet vandaag nog exact hetzelfde als vijf jaar geleden? Door mee
te sparren met Erik heb ik vertrouwen gekregen in de wijze waarop hij daar invulling aan geeft.”

Innovatie
Een opvallend voorbeeld van innovatie binnen het bedrijf is de zelf ontworpen cameramasten. Die worden geplaatst tijdens verbouwingen. “Het leuke is dat je een time-lapse video kunt maken. Daarmee zie je de verbouwing van vier maanden in een uur voorbij komen.”

Waarmee Erik zich op grotere schaal weet te onderscheiden, is de winkelbeveiliging. “En dan met name de toegangspoorten die ik installeer. Dat kan haast niemand. Daar is simpelweg geen opleiding voor. Ik heb het geluk gehad dat iemand me het in het verleden heeft geleerd. Het installeren en onderhouden van de poorten vereist enorm veel kennis. Ik ben bijvoorbeeld drie keer op cursus geweest in Miami. Er komt ingewikkelde software bij kijken, die je moet blijven updaten.”

Terugkijkend is de financiering snel in orde gemaakt. Luuk legt uit: “We hebben elkaar twee keer ontmoet. Zij hebben alle documenten zoals jaarcijfers, prognoses en taxatierapporten keurig aangeleverd. Dat versnelde het proces natuurlijk.” Erik en Sylvia betrekken dit jaar hun nieuwe pand. Het is nog even wachten tot de huidige huurder vertrokken is. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Van Eerd Beveiliging. “Ik wil het concept van totale pakketten verder uitwerken. Van inbraak tot persoonsbeveiliging.”