Je kent het wel. Je loopt een huis binnen en zonder dat je er de vinger op kan leggen waaróm, voel je gewoon dat het klopt. De architectuur, tuin, inrichting en het meubilair… het versterkt elkaar. Dat maakt een huis tot een echt thuis. Vier professionals over harmonie creëren en de rol van trends in een tijdloos design.
Door Wesley Hegge
Wat is het toch heerlijk als mensen met passie voor hun werk elkaar ontmoeten. Nog voordat de dame en heren een plaats aan tafel hebben uitgezocht, laait er al een discussie op. Want moeten ze het überhaupt over trends gaan hebben?
Dat vraagt Jackie Rademakers (Jackie Interieurontwerp) zich hardop af. “Als je het mij vraagt, heeft dat betrekking op mode. Natuurlijk maak ik wel gebruik van trends, maar bij het ontwerpen van een interieur spelen ze een bijrol. Ik wil eerst de mens achter de klant leren kennen. Van daaruit ga ik zoeken wat bij iemand past.”
NAAM Cees Metz BEROEP Architect/eigenaar bij Metz Architecten GEBOREN OP 1-8-1963 in Sittard WOONT IN Weert WOONT SAMEN MET Brigitte en haar zoon Huub VRIJE TIJD Zingen en theaterbezoek
“Mijn meerwaarde als architect zit in mijn creativiteit en de jarenlange ervaring in het oplossen van huisvestingsvraagstukken. Het is zaak goed te luisteren naar de klant en te ontwerpen naar diens wensen en dat voor ieder ander opnieuw. En dan bij voorkeur naar de geest van de tijd. Zo kan ik tegemoet komen aan de opdrachtgever van deze tijd met de wensen van deze tijd.”
NAAM Hugo Verheggen BEROEP Interior director/eigenaar bij Verheggen Interieurs GEBOREN OP 15-9-1961 in Weert WOONT IN Weert GETROUWD MET Mieke VADER VAN Jorn en Jora VRIJE TIJD Golf, lid van een wijnclubje en kookclubje ‘Kieke waat ut weurtj’
Verheggen Interieurs is het adres waar je uitstekend kunt slagen voor wonen, werken en slapen; meubelen, maatinterieurs, vloeren en raamdecoratie. Uniek is dat Verheggen Interieurs naast een enorm winkelaanbod van 3000 vierkante meter op enkele meters afstand ook beschikt over een eigen meubelatelier waar eigen meubelmakers meubelen op maat maken voor zowel wonen als werken. Kasten, inloopkasten, tv-dressoirs en badkamermeubelen zijn dagelijkse kost. En receptiebalies, pantry’s en kasten op de millimeter nauwkeurig gemaakt voor onder meer huisarts- en tandartspraktijken, ziekenhuizen en kantoren.
NAAM Jack van Haperen BEROEP Tuinontwerper/eigenaar bij Forma Verde GEBOREN OP 23-3-1965 in Breda WOONT IN Budel-Dorplein GETROUWD MET Marian VADER VAN Sophie en Lucas VRIJE TIJD Wandelen met hond Russel, fotografie, carnaval en Lions Club Weert
Forma Verde is een Tuinontwerpbureau en Hoveniersbedrijf in Maarheeze. Deze combinatie draagt er zorg voor dat een tuinontwerp in de praktijk op juiste wijze wordt gerealiseerd en begeleid naar een volwassen stadium: een tuin is immers een proces. Forma Verde heeft zich gespecialiseerd in particuliere tuinen. Bewoners, woning, perceel en omgeving worden in harmonie gebracht. Een goede tuin geeft dan de mooiste momenten. Rust, eenvoud en groen kenmerken een Forma Verde-tuin.
NAAM Jackie Rademakers BEROEP Interieur-
ontwerper/eigenaar bij Jackie Interieur-ontwerp, Feng Shui & Clearing GEBOREN OP
26-11-1962 in Weert WOONT IN Weert GETROUWD MET Harry MOEDER VAN Kevin, Joey en Ryan VRIJE TIJD Wandelen met hond James, pilates, lezen, borrelen en eten met vrienden en familie
Jackie houdt zich, vanuit de overtuiging dat een interieur méér is dan een verzameling meubels en decoratie, sinds het millennium bezig met interieurontwerp. Niet gebonden aan trends of hypes, maar vanuit de verbinding tussen mens en ruimte. Parallel daaraan heeft ze haar bewustzijn steeds verder ontplooid. Dit heeft haar gedachtegang – dat wonen een gevoel is dat moet passen bij de gebruikers – alleen maar bevestigd.
Tijdloos design
Volgens Hugo Verheggen (Verheggen Interieurs) gaat het om de definitie: “Onder een trend versta ik iets tijdelijks. Daar zijn wij alle vier niet mee bezig. Wij streven in onze ontwerpen, of dat nou gaat om een huis, tuin of interieur, naar een tijdloos design. De accenten die we daarin aanbrengen, dát zijn de trends. Zo zijn koper en messing het helemaal dit jaar. Ook mogen de gordijnen weer lang zijn. De basis blijft, de trends verschuiven na een jaar of twee weer.”
Jackie repliceert met een lach: “Het gaat inderdaad om de basis. Als je een goede basis hebt van kleuren, vormen en materialen, heb je alleen een mooi kunstwerk en elke week verse bloemen nodig.”
In de tuinwereld ziet Jack van Haperen (Forma Verde) hetzelfde patroon: “De belijning van een tuinontwerp blijft door de tijd overeind. Maar waar een paar jaar geleden bijvoorbeeld heide of bodembedekker groeiden, staat nu siergras.”
De tuinontwerper brengt een interessante theorie naar voren. “Je hebt de early adopters, de mensen die altijd op zoek zijn naar nieuwe dingen. Daarna volgt de late majority, de grote groep die ergens een trend van maakt. Dat zie je bijvoorbeeld bij cortenstaal. Dat is een duur materiaal waar veel architecten en tuinontwerpers mee werken. Men vond dat in het begin niet mooi, maar nu zie je dat het is opgepikt en is het in alle tuincentra te koop.”
Cees Metz (Metz Architecten): “En als er vervolgens trespa wordt geproduceerd met de look van cortenstaal, dan is het defi nitief doorgedrongen tot de massa. Als je het hebt over ontwikkelingen op langer termijn, kun je stellen dat er een zekere verluxing in het leefgenot plaatsvindt. Mensen kijken anders aan tegen het ‘thuis zijn’ dan pakweg tien jaar geleden. Opdrachtgevers weten beter wat zij willen en zijn meer geïnformeerd. Dit komt mede door het internet en alle woonprogramma’s op televisie. Maar mijn rol als architect blijft dezelfde: het vertalen van andermans wensen in een bijzonder ontwerp.”
Elkaar aanvullen
De architect, tuinontwerper, interieurontwerper en meubelmaker kennen elkaar al langere tijd. Beroepshalve kijken ze veel naar elkaars werk. Want alle vakgebieden samen maken één geheel. Dat is de kracht. Jack: “Als ik een tuin ontwerp, kijk ik hoe het huis ontworpen is en hoe het interieur eruit ziet. Daar pas ik het tuinontwerp op aan.”
Dat betekent echter niet dat er bij een modern huis altijd een moderne tuin komt. Juist het contrast tussen een strak huis en de organisch vormen in de tuin zoals rietkragen en beekjes kan een versterkende werking hebben. Jack: “Als ik een tuinontwerp heb gemaakt voor een nieuwe woning, leg ik het vaak voor aan de architect. Soms geeft de architect aan dat een bepaald onderdeel niet in zijn beeld past. Het onderlinge contact komt het eindresultaat alleen maar ten goede.”
Cees: “Ik ben als architect meestal als eerste aan de beurt. Ik ben het ermee eens dat hoe eerder je elkaar opzoekt, des te meer je bereikt. Ik krijg van klanten weleens de vraag of ik ook de tuin of het interieur kan ontwerpen. Daar kan ik natuurlijk over meedenken, maar ik zeg er altijd bij: dat is niet mijn vak. Ik doe mijn best voor een gebouw dat klopt. Het specifieke bepalen van kleurstelling en inrichting is aan interieurspecialisten zoals Hugo en Jackie”. Zij kijken op hun beurt ook hoe het gebouw vormgegeven is. Hugo: “Als je in de architectuur strakke lijnen ziet, probeer je daarop in te spelen. Je begint met de plattegrond. Van daaruit stel je een plan op. Dat plan moet kloppen. Wat er vervolgens precies in een ruimte komt te staan, is een volgende stap. Natuurlijk is het het leukste als je daarna ook zelf de uitvoering mag doen. Maar het gaat om de routing, die moet je vaststellen.”
Jackie: “Dat kan een groeiproces zijn. Er zijn klanten die ervoor kiezen om niet alles in één keer te doen. Bijvoorbeeld vanwege financiële redenen. Dan stel ik een stappenplan op. Zo hebben ze na vijf jaar toch staan wat ze willen, zonder dat ze concessies hebben gedaan.” Jack: “Veel mensen willen direct resultaat. Die mensen juichen één keer als het klaar is. Mensen die er een langere tijd over doen om naar een eindresultaat toe te werken, juichen tien keer. Dat is misschien nog leuker ook.”
© Zakenblad Midden-Limburg