Het concept: ijzersterk. De uitvoering: elke keer een verrassing. Arts & Crafts toont het werk van spraakmakende kunstenaars uit binnen- en buitenland. De karakteristieke woning van schilder Marcel van Hoef in Roermond vormt het toneel van de expositie die 3 juni van start gaat. Een exclusieve sneak preview.

Eén keer per jaar is Marcel van Hoef naast schilder ook curator. Dan organiseert hij de tentoonstelling Arts & Crafts. De succesformule bedacht hij in 2012. Sindsdien verrast hij de bezoekers elke editie weer met actuele kunstwerken uit verschillende genres. Die presenteert hij op uitdagende wijze in combinatie met zijn eigen werk in zijn woning/atelier, nabij het centrum van Roermond.

Expositie samenstellen
Marcel: “Voor de komende editie heb ik de kunstenaars Geir Nustad, Petra Wolf en Wim Steins benaderd. Elk van hen maakt ruimtelijke objecten in een eigentijdse, uiterst persoonlijke beeldtaal. Wat ze ook gemeen hebben, is het vakmanschap en liefde voor het ambacht. Dat doen ze ieder met een ander materiaal: glas, brons en klei.”

De rol van curator is Marcel op het lijf geschreven. Hij kan als geen ander onder woorden brengen wat de betekenis van een kunstwerk is. “Bij het organiseren kijk ik naar hoe kunstwerken zich tot een omgeving en tot elkaar verhouden. En dan heb ik het niet over kleur, maar over wat beelden uitstralen en welke rol ze kunnen spelen. Neem de glassculptuur van Geir Nustad die ik bewust onder een schilderij van mij heb geplaatst. Beide werken gaan over het thema reflectie. Door ze bij elkaar te brengen, versterken de beelden elkaar.”

 

Contrast
Ook het contrast tussen kunstwerken onderling kan een bepaald beeld oproepen. “Neem de bronzen beelden van Wim Steins. Die zijn expressief, fysiek en stralen kracht uit. Dat staat in contrast tot het werk van Petra Wolf. Zij maakt verstilde, ingetogen beelden uit klei.” Over de opbouw van de rest van de expositie vertelt hij: “Daar tegenover staat het juweelachtige werk van Geir Nustad. De abstracte stijl waarin hij werkt, houdt weer verband met Petra Wolf. En de verstilling van mijn schilderijen vormt een contrast met de beelden van Wim Steins, maar als stijlkenmerk fungeert het realisme als een koppeling tussen zijn en mijn werk.”

Het moge duidelijk zijn: Marcel heeft wederom een bijzondere tentoonstelling weten samen te stellen. Ook voor mensen die vorig jaar zijn komen kijken, is het de moeite waard om weer een bezoek te brengen. Geir Nustad heeft vorig jaar deelgenomen, maar de sculpturen die hij deze editie presenteert zijn allemaal nieuw.   Overigens is een bezoek aan de woning van Marcel op zichzelf al een belevenis. Het voorste gedeelte van het huis is ruim drie eeuwen oud. Als je verder naar achter loopt, kom je in zijn atelier terecht. In het interieur bevinden zich markante meubels en kunstwerken van Job Smeets die gemaakt zijn door Studio Job, met wie Marcel al van jongs af aan bevriend is.


Kunstadvies voor bedrijven
Marcel is naast schilder en gelegenheidscurator ook adviseur voor bedrijven. “Ik wil het bedrijfsleven ervan bewust maken dat kunst niet per se een luxeproduct hoeft te zijn, maar onderdeel kan zijn van de manier waarop je communiceert met klanten. Kunst vertelt namelijk een verhaal.” Een kunstwerk in een vergaderruimte kan daarom bijvoorbeeld een interessant gespreksonderwerp zijn om een ontmoeting met een klant mee af te trappen. Marcel wil in de keuze voor het kunstwerk een adviserende rol spelen. Dat begint met het stellen van een vraag. “Hoe zou iemand zijn bedrijf typeren, met welk woord? Neem bijvoorbeeld verbinding of innovatie. Dan denk ik aan een bepaalde kunstenaar of kunstwerken. Dan is de vraag, moet het een bestaand werk zijn of in opdracht gemaakt worden. Op die manier ga ik samen met een ondernemer op zoek naar een geschikt kunstwerk.”

Nieuwe schilderijen
In de expositie Arts & Crafts laat Marcel zijn meest recente werk zien. Daarin spelen twee begrippen een belangrijke rol: shelter (schuilplaats) en reflectie. “Ik schilder bijvoorbeeld ruimtes die je in winkelcentra tegenkomt. Dat zijn een soort eilandjes waarin je je afsluit van de wereld. Zo heb ik tijdens mijn werkreizen naar diverse wereldsteden shopping malls bezocht waar ik watervallen, dieren en andere elementen die naar natuur verwijzen ben tegengekomen. Je kunt je daarbij afvragen: wat is echt en wat niet? Het winkelcentrum bestaat natuurlijk, maar het is ook een soort kunstmatige werkelijkheid. Op mijn schilderijen die landschappen tonen zijn louter zonovergoten plekken te zien. Ik schilder schoonheid, maar laat ook bewust dingen weg. In die zin kun je je afvragen: is dat een weergave van de werkelijkheid of is het een reflectie van de werkelijkheid? Ik kies reflectie dan ook vaak als onderwerp. Dat is met name te zien in mijn meest recente serie de weerspiegeling in water.”  

marcel-van-hoef3

www.marcelvanhoef.nl

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck | Wesley Hegge