In onze dagelijkse werkzaamheden komen bij onze relaties diverse vraagstukken aan bod; bijvoorbeeld van begeleiding bij de opstart van een onderneming tot aan de meestal fiscaal gefacilieerde overdracht van een onderneming middels de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten voor de heffing van inkomstenbelasting en het recht van schenking en alle daarmee verwante vraagstukken. Eén van de vraagstukken die steeds vaker actueel is, betreft de wens van relaties om het aanwezige vermogen te ‘anonimiseren’.
In de huidige tijd waarbij diverse openbare bronnen tot onze beschikking staan, is het in veel situaties redelijk eenvoudig om te herleiden welk vermogen een bepaalde persoon of familie in de jaren heeft opgebouwd. Met de beoogde en spoedige invoering van het door het Europees Parlement op 20 mei 2015 goedgekeurde zogenoemde UBO-register (afkorting voor ‘Ultimate Beneficial Owner’) zal dit voor derden nog eenvoudiger kunnen worden. Het register dient nog in 2017 te zijn geïmplementeerd.
Dit is zeker zo indien het vermogen aanwezig is in een gangbare structuur waarbij één aandeelhouder alle aandelen houdt in een vennootschap die op het huisadres is gevestigd en waarbij het vermogen in de vennootschap aanwezig is.
Door de juridische structuur al anders in te richten, bijvoorbeeld middels een Fonds voor Gemene Rekening in plaats van een besloten vennootschap en zo mogelijk het vestigingsadres aan te passen, is het veelal mogelijk om het inzicht in de omvang van het vermogen zonder nadelige fiscale of juridische consequenties te onttrekken aan het zicht van derden. De inrichting van een dergelijke structuur vraagt om aandacht ten aanzien van diverse fiscale en juridische onderwerpen. Uiteraard blijft de structuur geheel inzichtelijk voor de Belastingdienst en wijzigt er niets aan de beslissingsbevoegdheid.
Mocht uw interesse zijn gewekt dan kunt u uiteraard geheel vrijblijvend in contact treden met mr. R.J. Verbrugge en mr. J. van de Kerkhof door een e-mail te sturen naar info@w-o.nl of te bellen naar 0495 530 755.