Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Het is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Fabian Leijten van SlimInICT boekt met een individuele aanpak opvallende resultaten. De jonge ondernemer leidt werkzoekenden met een ‘etiketje’ op en begeleidt hen naar betaald werk op het gebied van ICT. Daarbij is samenwerking met andere bedrijven de sleutel tot succes. Rabobank Weerterland & Cranendonck kent als geen ander de kracht van samenwerken en riep SlimInICT onlangs uit tot winnaar van de Rabobank Verbindingsprijs.
De resultaten zijn indrukwekkend. Jaarlijks nemen circa tweehonderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deel aan een individueel ontwikkelings- en opleidingstraject. Daarvan voltooit negentig procent een opleiding. Uiteindelijk vindt 65 procent betaald werk. Honderden werkzoekenden die vanaf de zijlijn toekeken, leveren nu een waardevolle bijdrage in het bedrijfsleven.
Verbindingsprijs
SlimInICT is zonder enige twijfel de terechte winnaar. Een onafhankelijke jury koos uit alle genomineerden voor het opleidingsinstituut uit Kelpen-Oler. Op de avond dat ook de Weerterlandprijs werd uitgereikt, ontving directeur en oprichter Fabian Leijten de Verbindingsprijs. “Ik was blij verrast door de prijs van Rabobank Weerterland & Cranendonck. De prijs is een compliment aan het hele team.” Bedrijven die op een bijzondere, innovatieve of zeer effectieve manier een verbinding zijn aangegaan, verdienen de Verbindingsprijs. Fabian: “Daar is SlimInICT een voorbeeld van. Althans, dat proberen we te zijn. De verbindingen die we leggen tussen werkzoekenden en bedrijven gaan buiten de gebruikelijke paden om.” SlimInICT is een vrij jong bedrijf. “Het is onderdeel van mijn bedrijf MijnInternet. In 2007 heb ik daar het onderdeel ‘Opleidingen’ aan toegevoegd. Dat was destijds gericht op hoogbegaafde kinderen en jongeren in het basis- en middelbaar onderwijs.”
Individuele begeleiding
Met vallen en opstaan ontwikkelde Fabian de opleidingen door. In 2013 ontstond SlimInICT in de huidige vorm: ICT-opleidingen voor mensen die hun draai niet vinden in het reguliere onderwijs of die zijn vastgelopen op de arbeidsmarkt. “Zeventig procent van de leerlingen heeft een vorm van autisme. Dat kan gaan om een milde vorm van autisme, maar ook om zwaardere vormen. Verder hebben we mensen met een leerstoornis, hoogbegaafden en mensen met een handicap.” Fabian kijkt verder dan de ‘beperkingen’. “Autisme kan juist een voordeel hebben bij een baan in de ICT. Want mensen met autisme kunnen zich volledig focussen op een taak en komen vaak met creatieve ideeën en oplossingen. Om dat te bereiken, moeten ze wel op de juiste manier opgeleid worden. Een opleidingstraject op maat dus, met individuele begeleiding.” De klassen bestaan daarom uit maximaal negen leerlingen. Elke groep heeft een docent en begeleider. Ook staan een psycholoog, gedragswetenschapper en orthopedagoog altijd klaar. Afhankelijk van de gekozen opleiding worden zij in rap tempo, tussen de vijf en twaalf maanden, klaargestoomd voor een baan. Er zijn veertien verschillende opleidingen, van technisch tot creatief. Bijvoorbeeld een opleiding tot programmeur of multimedia vormgever.
Verbinden met bedrijfsleven
Als de opleiding voltooid is, worden ze begeleid naar een passende baan. “Ik weet waar werkgevers behoefte aan hebben. En voor de duidelijkheid, het zijn niet alleen ICT-bedrijven waar de leerlingen aan de slag gaan. Een evenementenorganisatie heeft bijvoorbeeld ook een SEO specialist nodig. Vanuit alle takken van sport wordt interesse getoond. Dat is mooi om te zien.” Het leggen van verbindingen met potentiële werkgevers werd in het begin vooral door Fabian zelf gedaan. “Ik leg bedrijven uit wat de kwaliteiten van een leerling zijn. En waar eventueel rekening mee gehouden moet worden. Nu we enkele jaren bestaan, worden we ook steeds meer benaderd door bedrijven. Zij weten inmiddels wat onze leerlingen kunnen.” De bedrijven kloppen bij SlimInICT op de deur en leveren vacatures aan. “Transparantie is erg belangrijk. Daarom nodigen we het bedrijfsleven uit om te komen kijken naar onze werkwijze. Verder organiseren we speeddatesessies waarbij we proberen leerlingen aan bedrijven te koppelen. Voor een leerling is zo’n gesprek op zichzelf al een oefening, want hoewel zij technisch en vakinhoudelijk sterk zijn, is communicatie in bepaalde gevallen iets wat verbeterd kan worden.” De bedrijven die vragen om leerlingen die bij SlimInICT een opleiding hebben afgerond, komen van heinde en verre, maar zeker ook uit de regio. Het zijn mkb-bedrijven uit alle sectoren. Dat grote spelers zoals Philips, DAF en ASML interesse tonen, geeft aan het opleidingsinstituut opvalt.
Ethisch hacken
Philips heeft SlimInICT onlangs de exclusieve opdracht gegeven om een opleiding tot ethisch hacker te ontwikkelen. “Daar zijn we heel trots op. Die opleiding bestond nog niet. We hebben de opleiding van a tot z opgebouwd. Daarvoor hebben we allerlei specialisten in huis gehaald, uit binnen- en buitenland.” Waar een reguliere ICT-medewerker gehouden is aan regels en richtlijnen, zoekt een ethisch hacker juist routes buiten de gebaande paden. In de opleiding wordt ingezoomd op kwetsbaarheden in de software en kwetsbaarheden in de interactie tussen mens en software. “Een ethisch hacker in spé wordt uitgedaagd om gecontroleerd veiligheidslekken te creëren en daarop te anticiperen”, verduidelijkt hij. “Net als voor andere organisaties is cybersecurity voor Philips erg belangrijk. Datalekken komt steeds vaker voor en dat moet je zien te voorkomen.”
Ambitie
Fabian wil de komende jaren nog veel meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. “Medio volgend jaar lanceren we daarom het platform Meedoen.nl. Mijn doelstelling is dat we daarmee in de komende vijf jaar tweeduizend betaalde werkplekken creëren voor deze groep mensen.” De doelstelling is torenhoog realiseert hij zich. “Maar het platform leent zich ervoor om door heel Nederland gebruikt te worden. Er is een enorm potentieel dat thuis zit terwijl zij wel kunnen werken.” Rabobank Weerterland & Cranendonck gelooft dat SlimInICT de juiste weg is ingeslagen om dat doel te bereiken. De samenwerkingsverbanden getuigen van lef, innovatie en doorzettingsvermogen. Juist dat is nodig om ambitie waar te maken.
www.rabobank.nl/weert
www.sliminict.nl
© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge