Vandaag werd via de besluitenlijst van het Weerter college van B&W bekend dat de St. Martinusschool aan de Emmasingel 37 in Weert gaat verkopen. Koper en de plannen rondom deze historische plek blijven vooralsnog onbekend. Onderstaand het voorstel van B&W.
Verkoop panden gelegen aan de Emmasingel 37, Begijnenhofstraat 11a en 13.
VOORSTEL: 1. In principe instemmen met de verkoop van de onroerende zaken gelegen aan de Emmasingel 37 (voormalige Martinusschool), Begijnenhofstraat 11a en 13 (gymzaal St. Louis) aan de hoogste bieder.
2. De gemeenteraad verzoeken om eventuele wensen en bedenkingen, betreffende de voorgenomen verkoop van de voormalige Martinusschool en gymzaal St. Louis, kenbaar te maken.
3. Geheimhouding opleggen zonder eindtermijn van de niet openbare bijlagen ingevolge 25 lid 2 Gemeentewet juncto 10 lid 2 sub b en sub g Wob.
4. De gemeenteraad verzoeken om de door het College opgelegde geheimhouding van de niet openbare bijlagen op grond van artikel 10 lid 2 sub b en sub g Wob te bekrachtigen.
De Martinusschool werd in de volksmond ‘Broedersschool’ genoemd en werd in 1924 gebouwd. De school werd gesticht door de Broeders van Maastricht en was tot 1974 uitsluitend een jongensschool. In het pand zit een glas-in-lood raam uit 1951, vervaardigd door glazenier Frans Lommen met St. Martinus met de bedelaar met een silhouet van de stad. In 2009 werd tijdelijk de Montessorischool in het gebouw ondergebracht. De gemeente Weert had een ambitieus plan om van de ‘Broedersschool’ een erfgoedhuis te maken waar gemeentearchief en streekmuseum samen zouden komen. Inmiddels is het voormalige gemeentemuseum de ‘Tiendschuur’ opgeheven en zit het erfgoedcluster vooralsnog in het voormalige stadhuis het huidige Ckwartier en is het plan een stille dood gestorven.