Brainport Regio Eindhoven blijft sterk en succesvol. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de economische ontwikkeling en concurrentiepositie van de regio: de Brainport Monitor 2016. De economische groei die vorig jaar al begon, zet in 2015 versterkt door. Maar het succes wordt breder gedragen: het blijkt ook uit de toenemende investeringen die bedrijven doen in R&D, de groeiende export, stijgende arbeidsproductiviteit en afnemende werkloosheid.

Jan Mengelers, voorzitter College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en lid van het dagelijks bestuur van Stichting Brainport presenteerde woensdag 13 juli de nieuwe Monitor. “Dat we trots mogen zijn op de regio wisten we al, maar ik ben blij dat we het toenemend belang van Brainport ook met consistente en degelijke cijfers kunnen onderbouwen. Nederland moet willen investeren in R&D intensieve regio’s”, aldus Mengelers tijdens de halfjaarlijkse Brainport netwerkbijeenkomst in het Evoluon in Eindhoven.

Positieve cijfers
De  analyse van de  Brainport regio, ofwel Zuidoost-Brabant, laat dit jaar overwegend positieve cijfers zien. De regio behoort tot de economisch snelst groeiende regio’s van Nederland. Meest opvallend is het verbeterende beeld op de arbeidsmarkt; de werkloosheid daalt voor het eerst sinds 2011 en er komen 1.400 banen bij. Dat zijn er relatief zelfs iets meer dan landelijk. Tegelijkertijd is er aandacht nodig voor de vergrijzing. En ook voor de beschikbaarheid van kwalitatief goed regionaal cijfermateriaal rond bijvoorbeeld het leefklimaat en de startup-community. De Brainport Monitor wordt ieder jaar door Brainport Development opgesteld, gebaseerd op externe bronnen zoals o.a. Centraal Bureau voor de Statistiek, het LISA-werkgelegenheidsregister, het European Patent Office en het Technisch Weekblad. De Brainport Monitor 2016 is de negende  editie. Dit jaar is deze voor het eerst ook online te bekijken.

Via de link naar de online Monitor zijn  de belangrijkste cijfers  te zien en is het mogelijk om  de samenvatting en het hele rapport in pdf te downloaden.