Maasstraat 28

Onze binnensteden maken Nederland aantrekkelijk. Een middeleeuws centrum met mooie pleintjes en smalle straatjes, prachtige panden en veel verrassende winkeltjes. Gezellige kroegjes, kunst en cultuur dicht bij elkaar. De binnenstad van Weert is het kloppende hart van de stad. Daar wordt gewerkt, gewinkeld, gewoond, we gaan er uit en we ontmoeten elkaar. Het lijkt zo vanzelfsprekend een centrum vol beleving. Ondanks de sterke verstedelijking staan de binnensteden onder druk van mondiale trends als digitalisering en schaalvergroting. De omzet van winkels en cafés loopt terug, steeds meer panden staan leeg en hoofdstraten worden steeds meer eenheidsworsten. De sfeer is minder bruisend, het gevoel van onveiligheid neemt toe, de kwaliteit van openbare ruimte gaat achteruit en voorzieningen verschralen.

De strategie voor de binnenstad zou moeten gebeuren op basis van een aantal strategische principes: goed houden en versterken wat goed is. De historische binnenstad met kernwinkelapparaat, een Weerter schaal en ‘korrelgrootte’, met het Weerter ‘DNA’ zichtbaar en voelbaar, vertegenwoordigt letterlijk een kernkwaliteit. Handhaven van de hoge gebiedskwaliteit vraagt om blijvend investeren in de historische kern. Naar het principe van “ieder zijn rol” zou de gemeente hier vooral de verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte en het faciliteren en ondersteunen van ontwikkelingen.

Grote rol voor vastgoedeigenaars
Hier ligt echter vooral ook een grote rol voor vastgoedeigenaars, winkeliers en andere, meest commerciële partijen. Het is immers ook een direct eigenbelang dat de historische kern kwaliteit uitstraalt, er een breed aanbod aan functies is en er evenementen plaatsvinden waardoor het gebied aantrekkelijk is voor een breed publiek. De snelle groei van online winkelen, de filialisering van winkelcentra, de schaalvergroting en de vergrijzing (ook onder winkeliers) veroorzaken een teruglopende vraag naar winkelruimte. Schattingen over de terugloop variëren van 10 tot 33 procent. Dit leidt tot een compact kernwinkelgebied en een verschraling van het omliggende gebied. Door de toenemende leegstand in de aanloopstraten dalen de huuropbrengst en de vastgoedwaarde en neemt het beleggingsrisico toe.

Wonen boven winkels in Weert
Gelukkig is er een algemene behoefte van alleenstaanden en koppels van alle leeftijden om in de stad te wonen. Daardoor zijn de huurprijzen de afgelopen jaren gestegen. Dit maakt het steeds interessanter om winkelruimte te transformeren in woonruimte. Dit kan door appartementen te creëren boven een winkel of door het gehele winkelpand om te zetten naar appartementen. De toenemende winkelleegstand heeft voor Weert een stroomversnelling op gang gebracht. Het Zakenblad Weerterland & Cranendonck heeft bij de gemeente Weert geïnventariseerd dat er al liefst 9 locaties op stapel staan om getransformeerd te worden tot 108 appartementen. Dit staat los van de appartementen die afgelopen jaar al zijn gerealiseerd. En er zijn er meer in voorbereiding!

  • Beekstraat 70, initiatief van Gruythuysen, 8 appartementen (verdiepingen)
  • Hegstraat 6-8, initiatief van Van Doesselaere, 3 appartementen (begane grond)
  • Hoogstraat 20D, initiatief van eigenaar dhr. Feyen, 1 appartement (verdieping)
  • Maasstraat 6-8, initiatief van Wulms, 2 appartementen (verdieping)
  • Maasstraat 28, initiatief van Wulms, 10 appartementen (gehele pand)
  • Langstraat 20, initiatief van Dornick BV, 13 appartementen (verdiepingen)
  • Maaspoort 8, initiatief van Vimo Vastgoed Stramproy BV, 6 appartementen (oude pand is gesloopt, was café, wordt nieuw gebouw zonder commerciële ruimte)
  • Stationsstraat 16, initiatief van Bos Groep, 25 appartementen (verdiepingen)
  • Onderzoek RICK, ca. 40 appartementen, gemeente/Wonen Limburg

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck | Bart Maes met dank aan Gemeente Weert | Marian Arts