Tauros
Foto: © Bob Luijks / Natuurportret

Op verschillende plaatsen in Grenspark Kempen~Broek staan speciaal geselecteerde runderen uit Italië, Portugal en Spanje in groepjes te grazen. Ze maken deel uit van een fokprogramma. Daardoor moet uiteindelijk de Tauros ontstaan, een ras dat lijkt op het in 1672 uitgestorven oerrund. Iedereen kan de imposante dieren in levenden lijve bewonderen, zoals op de Loozerheide tussen Weert en Budel-Dorplein.

Wie over de lange weg langs de Zuid-Willemsvaart raast, kan ze tussen de bomen door zien staan. Imposante verschijningen op de uitgestrekte heidevlakte. Eenmaal de auto geparkeerd en het houten klappoortje voorbij, blijkt het een bont gezelschap te zijn, bestaande uit zwarte, bruine en grijze runderen. Gemoedelijk grazen ze in het natuurgebied dat sinds enkele jaren in eigendom en beheer is van ARK Natuurontwikkeling.

Tauros
“Steeds meer mensen willen de dieren zien”, zegt Denis Frissen, beheerder bij ARK Natuurontwikkeling. Er is dan ook een bijzondere ontwikkeling gaande. Uit de runderen moet namelijk een nieuw ras voortkomen, onder de naam Tauros. Een ras dat de eigenschappen moet hebben van het honderden jaren geleden uitgestorven oerrund. Het dier leefde ooit in bijna heel Europa en ook grote gedeelten van Azië en Afrika behoorden tot zijn leefgebied.

“We helpen de natuur een handje”, zegt Frissen terwijl hij zich een weg baant door het geel wuivende gras. Het is een open vlakte met hier en daar een boom en vennetje. Er is meer dan genoeg gras en water voorhanden. De dieren gedijen dan ook uitstekend. Ze lopen er overigens niet zomaar. Hun begrazing draagt bij aan de grote variatie in het landschap waardoor allerlei planten- en diersoorten zich er thuisvoelen: graslanden, ruigtes, struwelen, bossen en alle overgangen daartussen.

Genenpoel
Frissen vervolgt zijn uitleg: “Uit het oerrund heeft de mens een aantal rassen gedomesticeerd. In Zuid- Europa zijn er rassen bewaard gebleven die weinig doorgefokt zijn. Die staan genetisch gezien relatief dicht bij het uitgestorven oerrund. Van die rassen hebben we er een aantal naar Kempen~Broek gebracht. Wat we nu dus proberen, is uit die grote genenpoel eigenschappen te combineren.”

Op zo’n dertig meter afstand houdt de beheerder halt. Hij wijst naar een grijze koe. “Dat is een Maremmana, een Italiaans ras. Het dier staat hoog op zijn poten en heeft grote, zware hoorns. Dat ras komt met name qua lichaamsbouw en hoorns sterk overeen met het oerrund.”

Kruisen
Maar de grijze kleur van de vacht past niet bij het oerrund. Daarom is ook een Maronesa stier uit Portugal die zwart van kleur is, opgenomen in de groep. “We hebben die gekruist met het Italiaanse ras”, legt de ARK-beheerder uit. Het resultaat daarvan is al te aanschouwen. Het is een rund met een donkere vacht, lichte rugstreep, ferme lichaamsbouw en grote hoorns en komt daarmee een stapje dichter in de buurt van het oerrund.

Tauros
Foto: © Bob Luijks / Natuurportret

 

Het is een illusie te denken dat er ooit een ras ontstaat dat er precies hetzelfde uitziet als het oerrund. Wel verwacht Frissen dat er over vijftien tot twintig jaar Taurossen rondlopen die er veel op lijken.

Ondanks de hoorns zijn de dieren ongevaarlijk. Als Frissen de dieren dichter nadert, wijken ze. Het natuurgebied is voor iedereen toegankelijk, zolang een aantal regels in acht genomen worden. Bovendien is het mogelijk om deel te nemen aan excursies.

ARK Natuurontwikkeling
ARK verlegt grenzen voor wilde natuur met als resultaat robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. Bovendien genereert die natuur inkomsten voor bijvoorbeeld recreatie, delfstoffenwinning en gezondheid. Vrij toegankelijke natuur is spannend én voorwaarde voor de betrokkenheid van mensen.
www.ark.eu/tauros