Conny Moonen
Column van Conny Moonen, directeur Connect Limburg

Wie aan de grens woont, groeit ermee op. Kent de gebruiken van de buren, kent hun cultuur. Grenzen betekenen dan geen belemmeringen, maar kansen. Kansen om samen te creëren. Samen te werken, over de grenzen heen.

Wist u dat onze provincie met ‘slechts’ 113 kilometer aan Nederland grenst en maar liefst 351 kilometer grens telt met Duitsland en België? U realiseert het zich misschien niet altijd, maar juist door die unieke grensligging is het voor ons Limburgers – zowel zakelijk als privé – heel makkelijk om grensoverschrijdend te denken en te handelen. Vliegen? Dat doen we meestal vanaf Düsseldorf, Keulen of desnoods Brussel. Een fijne wandeling in de natuur? Prachtig in Grenspark Kempen-Broek.

Maar wat me vooral opvalt hier in Limburg, is dat steeds meer ondernemers de kracht van onze grensligging benutten. Neem bedrijven als Moonen Packaging, TAL Techniek of Aben & Slag Advocaten. Drie voorbeelden van bedrijven uit de regio die de grensligging hebben omarmd en er hun voordeel mee doen. Ze hebben zich gespecialiseerd in grensoverschrijdende vraagstukken, trekken bewust medewerkers aan die hun talen spreken, zijn door het Limburgse DNA in staat om succesvol zaken te doen over de grens én profiteren van de centrale ligging in het hart van Europa , de goede logistieke verbindingen over de weg en door de lucht. Kortom: voor hen vormen grenzen geen belemmeringen, maar kansen. Of, zoals Ton Hendriks van Aben en Slag Advocaten het me laatst vertelde: “Door de grensligging hebben we veel te maken met internationale bedrijven. Klanten gebruiken ons vaak als tussenstation, om vanuit Limburg verder te gaan naar de rest van Europa. Door onze internationale omgeving is taal daarbij geen enkel probleem.”

Heeft deze column u geïnspireerd om zelf ook grensoverschrijdend te gaan ondernemen of bent u al een ondernemer die gebruikmaakt van de unieke grensligging van Limburg, dan kan ik u aanraden om de webportal te bezoeken. Hier vindt u niet alleen de verhalen van Moonen Packaging, TAL Techniek en Aben & Slag Advocaten, maar ook die van meer dan zeventig andere Limburgse organisaties die grensoverschrijdend ondernemen.

Conny Moonen
Directeur Connect Limburg
www.limburgcrossborders.com