Marcel van Hoef Expositie atelier

“Als je schildert om te verkopen dan keten je de spirit en groei je vast.” Op geen enkele wijze laat Marcel van Hoef zich bij het schilderen leiden door commercie. Volledig zonder concessies werkt hij dagelijks aan zijn kenmerkende realistische schilderijen. De kunstwereld prijst zijn stijl. Museum MORE heeft een aantal van zijn doeken in de collectie. Tegelijkertijd weet de in Weert geboren en getogen schilder als geen ander dat hij zich als ondernemer moet opstellen. Met succes organiseert hij jaarlijks een expositie in zijn woning en atelier in Roermond.

De vroege jaren tachtig, het kerkdorpje Altweerterheide. In huize Van Hoef is geen spoor van kunst te vinden. Hoewel de kunstwereld oneindig ver van de jonge Marcel lijkt af te staan, tekent hij er al vanaf zijn vierde jaar naar hartenlust op los. Leergierig en vol ambitie. Het toeval wil dat schuin tegenover hem de familie Smeets komt wonen. Hij raakt bevriend met de twee jaar jongere Job Smeets, die later een wereldwijd geroemde designer zou worden. Hier komt Marcel voor het eerst in aanraking met kunst. Job’s vader Johan, toentertijd kunstschilder en restaurateur, zag wel iets in het werk van zijn buurjongen. Marcel blijft wekelijks over de vloer komen om te tekenen. Johan leerde Marcel een methode om mensen vanaf een foto natuurgetrouw te portretteren. Het eerste kleine commerciële succes was een feit. Talrijke opdrachten voor portretten van oma’s, opa’s, moeders, vaders, vrienden, collega’s en huisdieren werden met krijt op grijzig getint papier uitgevoerd.

Marcel heeft naam gemaakt in de Nederlandse kunstwereld. Hij reist de wereld over om inspiratie op te doen en woont en werkt in Roermond. De tijd in Altweerterheide ligt ver achter hem, al zijn sommige dingen nooit veranderd. “Ik ben nog altijd bevriend met Job”, begint hij in de woonkamer van zijn huis. Het tastbare bewijs is een opvallende staande klok die ontworpen is door zijn jeugdvriend. “We zijn allebei een compleet andere weg ingeslagen. Ik ben een echte schilder. Dat betekent dat ik alles zelf doe en een paar weken of nog langer aan één schilderij werk.”

Marcel van Hoef

Tentoonstelling in huis
Als Marcel door de diepe woning richting het atelier loopt, vallen niet alleen zijn prachtige schilderijen aan de muren op. Ook beelden, foto’s en andere kunstwerken staan kriskras door de verschillende vertrekken. De woning die uitkomt op zijn werkruimte en bovendien een idyllische patio heeft, leent zich perfect als expositieruimte. Daar maakt Marcel sinds enkele jaren dankbaar gebruik van. “Ik heb een formule opgezet waarbij ik het hele huis leegruim en een grote tentoonstelling inricht. Ik heb een groot netwerk van kunstenaars van wie ik vind dat ze goed zijn en interessant werk maken.”

In juni vindt de lustrumeditie plaats. Vijf kunstenaars van binnen en buiten de regio en van uiteenlopende disciplines nemen deel. “Dat werkt heel goed. Want als iemand bijvoorbeeld vier schilderijen van mij heeft, hangen de muren vol. Maar misschien heeft diegene wel plaats voor een mooi beeld in de tuin.”

Bijzondere kunstenaars
Onder meer de uit Noorwegen afkomstige glaskunstenaar Geir Nustad en Bernard Visser uit Weert die sinds een aantal jaren naast schilderijen ook houten beelden maakt, exposeren hun werk. “Erg bijzonder is dat ook keramist Hein Severijns uit Reuver deelneemt. Hij wordt dit jaar tachtig en viert dat met een tentoonstelling bij mij”, zegt Marcel. “Hij is wereldberoemd vanwege zijn magische kristalglazuren. Hein is opgeleid als chemicus en beheerst als een van de weinigen de techniek om kristalglazuren er zo mooi uit te laten zien.”

Marcel van Hoef

In de eerste plaats is Marcel kunstenaar. Maar ondernemerschap is voor hem geen vies woord. “Ik ben net zo goed ondernemer, dat had ik meteen door toen ik voor het eerst mijn werk ging exposeren. Op het moment dat je als kunstenaar in je atelier gaat wachten tot er iemand bij je op bezoek komt, kan dat wel eens heel lang duren. Je moet je eerst focussen op de kwaliteit en authenticiteit van je werk. En als dat er eenmaal is, moeten mensen ook weten dat je er bent. Ik heb bijvoorbeeld in Weert KunstINkijk mee opgezet. Daarmee kun je in de regio contacten opbouwen. Dat heeft me op weg geholpen.”

Kenmerkende stijl
Marcel heeft inmiddels ook buiten de regio naam gemaakt. Museum MORE, het grootste museum voor Nederlands modern realisme, heeft verschillende van zijn werken aangekocht. Binnen de kunststroming realisme heeft Marcel een eigen en kenmerkende stijl ontwikkeld. “Mijn schilderijen tonen de alledaagse publieke ruimte alsof het een decor is, verstild en raadselachtig. Het zijn de stedelijke plekken waar we als mens aan voorbij wandelen die de setting van mijn schilderijen bepalen. Lege pleinen en parken, onbestemde plekken aan de randen van een stad, maar ook interieurs van winkelcentra, kantoorpanden en hotels zijn bronmateriaal voor mijn werk.”

‘Elk schilderij begint op reis’
De twee verdiepingen hoge ruimte achter in zijn woning vormt het atelier waar hij dagelijks van ’s ochtends tot ’s avonds aan zijn schilderijen werkt. “Elk schilderij begint op reis”, legt hij uit. “Dat begon tijdens mijn studie. Met name Berlijn heb ik haast jaarlijks bezocht. De schilderijen die ik maak, zijn een compilatie van mijn waarnemingen tijdens reizen. Bijvoorbeeld van een plein of een passage van een straat. Dat combineer ik met een schaduw die ik ergens anders heb gezien.”

Sinds enkele jaren zoekt Marcel het buiten Europa. Dynamische, moderne metropolen als Tokio, Dubai, Hong Kong en Kuala Lumpur vervullen hem met inspiratie. “Alle steden hebben pleinen die min of meer vergelijkbaar zijn. Toch bieden enkel foto’s die op internet te vinden zijn niet genoeg ideeën. Want als je er bent, zie je bijvoorbeeld een kind dat met verf een witte streep kalkt op zo’n keurig plein. Daarom moet je ernaartoe. Zo’n kind zie je, dat verrast je. En dat wordt een belangrijk element in een schilderij”, zegt hij, wijzend naar een werk dat hij onlangs heeft gemaakt.

Marcel3

Marcel is van mijn mening dat een kunstwerk op zichzelf moet staan. Het moet je direct raken. Maar de Roermondenaar vindt het tegelijkertijd interessant om het te bespreken. “Dat komt denk ik doordat ik de lerarenopleiding tekenen/handvaardigheid/ kunstgeschiedenis heb gedaan. Tijdens de expositie of de kunstborrel bij mij thuis wil ik graag persoonlijk advies geven, zowel particulieren als bedrijven. Ik bied bovendien de mogelijkheid aan om het werk thuis op zicht te brengen om te kijken of het is wat ze ervan verwachten.” Bekijk de bijbehorende video op: www.zakenbladweert.nl/video


Expositie Arts & Crafts 2016
Arts & Crafts 2016. Dat is de titel van de grote expositie van hedendaagse kunst die Marcel voor het vijfde jaar op rij bij hem thuis organiseert. De gehele benedenverdieping van het woongedeelte, de binnenplaats en het atelier worden ingericht met bijzondere kunstwerken. Recentelijk eigen werk wordt gecombineerd met het werk van vijf kunstenaars van wie Marcel vindt dat ze kwalitatief hoogstaande en authentieke kunstwerken maken. Drie kunstenaars die deelnemen aan Arts & Crafts 2016 komen uit de regio Midden-Limburg. Dat zijn Theo Derksen (fotografie), Bernard Visser (beelden in hout) en Hein Severijns (porseleinen objecten met kristalglazuren). Wijnand Zijlmans (beelden in hardsteen) komt uit Baarn en Geir Nustad (beelden in glas) is een Noorse kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. De kunstenaars werken in verschillende disciplines. “Gemeenschappelijk is de liefde voor het ambachtelijke”, zegt Marcel. “Bij elke kunstenaar in deze expositie speelt dat begrip een belangrijke rol tijdens het proces van creëren.” Vanaf zondag 5 juni tot en met zondag 26 juni is de expositie elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Ook is het mogelijk om buiten de openingstijden een kunstborrel te organiseren. Het adres: Swalmerstraat 35 in Roermond.

Kunstborrel
Het is niet zomaar een expositie. Want tijdens de duur van de tentoonstelling is het mogelijk om buiten de reguliere openingstijden een exclusieve kunstborrel te organiseren op een avond of namiddag dat het goed uitkomt. Een groep kan samengesteld worden uit vrienden, familie, collega’s en/of zakenrelaties. Het gezelschap wordt hartelijk ontvangen onder het genot van een hapje en een drankje en krijgt toelichting bij het werk van de exposerende kunstenaars. Marcel wil zijn cultureel ondernemerschap uitbreiden met kunstadvies aan bedrijven. “Een bezoek aan de expositie via een kunstborrel is een goede gelegenheid om persoonlijke informatie te krijgen over de mogelijkheden van advies over de toepassing en toegevoegde waarde van kunst in het bedrijf, passend bij het specifieke profiel van de onderneming.” Voor het maken van een afspraak voor een kunstborrel kunt u mailen naar marcel@marcelvanhoef.nl of telefonisch een afspraak maken via 0475-316595. Op de website www.marcelvanhoef.nl vindt u de brochure met alle informatie over de expositie Arts & Crafts 2016 en kunt u deze downloaden.

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge