Ton Nouwen en Niek Mares
Ton Nouwen en Niek Mares

De vastgoedondernemers in de binnenstad van Weert hebben massaal ja gezegd tegen de invoering van de BIZ Vastgoed (Bedrijveninvesteringszone). Van de 240 uitgebrachte stemmen sprak 83% zich uit voor een verplichte jaarlijkse bijdrage ten behoeve van centrum management. In waarde vertegenwoordigen de ja-stemmers circa € 100 miljoen aan vastgoed, de tegenstemmers € 10 miljoen. “Blij dat ik mijn periode als kwartiermaker zo heb kunnen afsluiten”, aldus Nienke van Gerwen die met een gerust hart met zwangerschapsverlof is gegaan.

Het ‘ja-woord’ betekent dat er jaarlijks naast de bijdrage van de gemeente (ca. € 160.000) en een vrijwillige bijdrage van diverse ondernemers vanuit Centrum Weert Promotion in het centrumgebied nog eens € 85.000 extra geïnvesteerd kan worden in de binnenstad. “We hebben het goede voorbeeld gegeven en hopen dat de overige ondernemers nu ook hun steentje willen bijdragen om zo een eigen BIZ Ondernemers te vormen”, aldus Ton Nouwen van de Vereniging Vastgoedeigenaren Centrum Weert.

Ton Nouwen en Niek Mares
Ton Nouwen en Niek Mares

 

Zowel Nienke van Gerwen als haar opvolger Niek Mares heeft daar vertrouwen in. De nood zaak voor een gezamenlijke en brede aanpak stijgt met de dag en de randvoorwaarden ten opzichte van eerdere draagvlakmetingen zijn verbeterd. “Het vastgoed betaalt mee, er is sprake van een kleinere gebiedsafbakening dan voorheen, er zijn vooraf afspraken gemaakt over de bijdrage van de Muntpassage en de middelen uit de BIZ kunnen nu ook besteed worden aan promotie en evenementen. Dat kon onder de oude BIZ-wetgeving niet”, aldus Mares.

De belangrijkste taak van Niek Mares, de nieuwe kwartiermaker, is in de komende maanden de BIZ voor de ondernemers voor te bereiden. Die moet dan, wanneer de raad en de ondernemers er goedkeuring aan geven, per 1 januari 2017 ingevoerd worden. Nouwen: “We doen het voor een goed functionerende binnenstad voor alle ondernemers en inwoners. Er is al veel gebeurd, maar er moet nog veel meer gebeuren.”

Actiepunten
Doel is om met het geld de binnenstad aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers, ondernemers en vastgoedeigenaren. De gefaseerde aanpak van vijf à zes verbeterstraatjes vormt de eerste aanzet. “Als we de kosten in beeld hebben, weten we hoeveel straatjes we dit jaar al aan kunnen pakken”, aldus Nouwen.

Een tweede actiepunt is het aanstellen van een ´gastheer van de stad´, een functie waarin o.a. toezicht op klein vuil en persoonlijk aanspreekpunt in de passantenhaven geïntegreerd zouden kunnen worden. “In vergelijkbare steden werkt dat heel goed”, stelt Van Gerwen. Daarnaast zal de marketing en promotie van de binnenstad op een professionele manier aangepakt worden.