Holland Expat Center South

Het aantal internationale werknemers is in de provincie Limburg over de afgelopen vijf jaar toegenomen tot ongeveer 38.000. Dit betekent een groei van maar liefst 123% ten opzichte van een landelijke groei van ‘slechts’ 56%. Deze internationale werknemers waren in 2013 goed voor een verzameld inkomen van bijna 1 miljard euro. Een groot deel van deze internationale werknemers bevindt zich in de Keyport 2020 regio. Daarom heeft Keyport 2020 besloten een bijdrage te leveren aan het Holland Expat Center South. Zij bieden een one-stop-shop service voor zowel werkgevers als internationale medewerkers. Dit brengt een aanzienlijke verbetering teweeg in de efficiënte afhandeling van het ‘landingsproces’ van de internationale medewerkers en het ontzorgt de werkgevers.

“Werkgevers hebben -mogelijk- te maken met internationale medewerkers en de vragen die zij hebben. Die lopen uiteen van het in eerste instantie regelen van de verblijfs- en werkvergunning tot het vinden van geschikte woonruimte, het afsluiten van een zorgverzekering, omwisselen van het rijbewijs, belastingvraagstukken, sociale zekerheid en pensioenen. En veelal is het antwoord op deze vragen anders dan voor de Nederlandse medewerkers geldt”, aldus Yvonne Paulussen, director of Change van Vekoma in Vlodrop.
De internationale medewerker in Limburg is relatief jong t.o.v. het landelijke gemiddelde. Bijna 20% is gehuwd of samenwonend en eenzelfde percentage heeft één of twee kinderen. Ook dit levert vragen op zoals het naar Nederland halen van hun partner, gezinsvorming en het voortzetten van de carrière van de meegereisde partner.

Ondersteuning
Paulussen ziet voordelen in de samenwerking met het Holland Expat Center South. “Het ondersteunt werkgevers zoveel mogelijk bij vraagstukken die samen hangen met het naar Nederland halen van de nieuwe werknemer en beantwoordt vragen die zij en hun eventuele gezinsleden hebben.” Op de locatie in Eindhoven kan de afspraak plaatsvinden voor inschrijving in de gemeente (voor het BSN) en aansluitend de afspraak met de IND. Ook biedt het center de international een informatiepakket en wordt deze uitgenodigd tot het stellen van vragen. Natuurlijk mag dit ook op een later tijdstip, persoonlijk of via één van onze andere communicatiekanalen.

www.keyport2020.nl