Anne de Bruijn met judoka Loïs Pagie zijn in de greep van de olympische spelen 2020

Topsporters verdienen kansen

Geef talenten de kans die ze verdienen. Daar staat de Stichting Gaan voor Goud voor. “Mensen worden echt gelukkiger als ze hun dromen na kunnen jagen”, meent Anne de Bruijn, secretaris van de Stichting, zelfstandig professional op het gebied van management support en bewustwording. De Stichting ondersteunt talent in de regio Weert, Nederweert en Cranendonck om hun sportieve ambities waar te maken. Die talenten zijn o.a. bokser Aito Köster (19) en judoka Loïs Pagie (16). Sinds kort mag ook triatlete Maaike Caelers –met NOC*NSF-status rekenen op de steun van Gaan voor Goud.

Weert kent tal van mooie sportparken en goede verenigingen. Per jaar besteedt de gemeente Weert ongeveer 5 miljoen euro aan sport. Individuele sporters met talent komen er echter bekaaid vanaf. “Aito is een jongen die hardop zegt ‘ik ga voor de Olympische Spelen in 2020’. Daar doet hij alles voor”, vertelt Anne. Zij richt zich binnen de Stichting Gaan voor Goud vooral op talentontwikkeling, het verbinden van partijen en organiseren van evenementen. Daar is zij per week gemiddeld 8 uur mee bezig. Zij is ervan overtuigd dat lokale toppers belangrijk voor de regio zijn. “Jonge topsporters hebben een voorbeeldfunctie voor de jeugd, maar zetten ook de regio op de kaart.”

Randvoorwaarden creëren

“Loïs staat echt op een breekpunt in haar sportcarrière: gaat ze door of niet? Ik denk dat wij op het juiste moment aanhaken, los van het feit of we haar helpen met de aanschaf van een nieuw judopak. Wij organiseren enkele randvoorwaarden, zodat zij nog beter kan presteren en de juiste (medische) begeleiding en aandacht krijgt. Bij Loïs en Aito hebben we ook gezien dat aandacht en waardering belangrijke factoren in hun ontwikkeling zijn. Als je positieve waardering krijgt –niet alleen van je ouders- is het animo om door te zetten een stuk groter. Dat blijft in de regio nogal eens achter. Het is niet des Limburgs om uitgesproken trots op je sporttalenten te zijn”, zegt de geboren Brabantse.

De Stichting is al enige tijd in gesprek met de Weertse triatlete Maaike Caelers, wier doel is volgend jaar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te halen. “Maaike is de laatste tijd erg druk geweest met haar eigen ontwikkeling en haar eigen keuzes. Wij faciliteren haar al zonder dat er een officiële samenwerking is. Zij heeft blessureleed gekend, maar dat maakt haar ambitie niet minder. Doordat ze revalideerde, was zij meer in Weert. Wij hebben voor haar bij zwembad de IJzeren Man een aparte zwembaan kunnen regelen. Daar kon zij dagelijks op topniveau zwemmen zonder andere gebruikers te hinderen.”

Case manager

Anne de Bruijn is blij dat topfysiotherapeut Olaf van der Zanden is aangehaakt. “Vanuit zijn vak weet hij wat topsporters nodig hebben. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Hij is onze case manager voor het medische stuk. Elke sporter komt bij hem langs voor een intake. Op basis daarvan worden de specifieke sportersbehoeften bepaald. Uiteraard betaalt de zorgverzekeraar wat binnen zijn bereik valt, maar wij zoeken daarnaast aansluiting met een netwerk van lokale vakmensen die weten wat er rond de topsporter speelt. Zo heeft Life Style Vitae ruimte beschikbaar gesteld en regelt Colada een deel van de sportattributen. Dat is allemaal snel gegaan. We dachten in 2015 één sporter te kunnen faciliteren, maar inmiddels zijn er Loïs en Maaike bijgekomen en hebben we oriënterende gesprekken met andere sporters.”

Maatwerk

Het geld dat de Stichting Gaan voor Goud binnenkrijgt uit sponsoring, wordt nagenoeg 100%  doorgezet naar de sporters. Daar betalen zij o.a. reizen, trainingsstages of sportmiddelen van. De sporters dienen een begroting in en afhankelijk van de draagkracht van de Stichting probeert zij maatwerk te leveren. “Het houdt op als iemand 20 duizend euro nodig heeft. Wij richten ons in principe op de groep topsporters die net onder het niveau Maaike Caelers zit, sporters die geen NOC*NSF-status hebben en het allemaal zelf moeten regelen. Die talenten groep haakt mogelijk op enig moment af als het financieel, facilitair of mentaal te zwaar wordt. Maaike past bij ons, omdat ze een voorbeeldfunctie heeft. De Nederlandse Boksbond bijvoorbeeld richt nu haar aandacht op de boksvrouwen, zodat er weinig overblijft voor de mannelijke boksers. Die hebben het dus zwaar. Daarom is het prettig dat wij Aito vanuit de regio kunnen steunen.”

Tegenprestaties

De brochure van de Stichting vermeldt drie soorten sponsorpakketten: goud 500 euro, zilver 300 euro en brons 200 euro, maar maatwerk en meer is zeker mogelijk. “Het zijn niet de bedragen die professionele clubs als VC Weert en BSW vragen. De gunfactor speelt bij onze sponsoren een grote rol. Velen komen voort uit ons eigen netwerk. Maar de boodschap ‘voor talent gaan en trots zijn op wat er is’ spreekt vele jonge, nieuwe ondernemers aan.”

De tegenprestaties bestaan uit financiële middelen, maar steeds vaker ook uit een soort ruilhandel: als iemand sponsort, mag hij/zij meedoen aan de activiteiten die de Stichting organiseert. En die activiteiten worden op hun beurt ook weer gesponsord. “Paul van de Sande van Bowlingcentrum Pins & Pints in Nederweert heeft ons een avond gesponsord met bowling en catering, waardoor hij ook sponsor is; 19 oktober organiseert Eetcafé De Apostel een avond met eten, drinken en live muziek. Zo creëren we netwerkevents waarvoor we zelf niets hoeven te betalen.”

De sporters zijn indien passend in het trainings- of wedstrijdprogramma bij deze events aanwezig. “Op de georganiseerde boksclinic met Aito Köster werden de grote mannen weer kleine jongens”, lacht Anne de Bruijn. “Toch wel spannend om iemand te slaan. We richten bij komend Gaan voor Goud evenement een boksring in bij Life Style Vitae en dan kunnen de sponsoren weer het boksen ervaren.”

Anne de Bruijn noemt Gaan voor Goud nu al een succes doordat het initiatief in korte tijd al zoveel losmaakt in de regionale  samenleving. “Maar de kroon op het werk is natuurlijk als onze sporters de Olympische Spelen halen en bij thuiskomst een warm onthaal krijgen.

Gaan voor Goud

De Stichting Gaan voor Goud bestaat uit John Cardinaal, voorzitter, Anne de Bruijn, secretaris, Harold van Goor, penningmeester en de bestuursleden Rob van de Moosdijk en Leon Vink. Bent u in een goede bui en vindt u dit initiatief sympathiek, doneer dan uw bijdrage op NL79 Rabo 0198264984.  Meer over sponsoring of de stichting, kijk dan op www.gaanvoorgoud.nl