De Nederlandse savanne
Met zijn uitgestrekte, ruige graslanden, zijn heidevelden en verspreid staande plukjes bomen, heeft ze savanne-achtige trekken: de Loozerheide tussen Weert en Budel-Dorplein. Sinds het najaar van 2012 is het beheer hier in handen van ARK Natuurontwikkeling. In opdracht van de provincie Limburg ontwikkelt ARK in het GrensPark Kempen~Broek nieuwe natuur. Door natuurgebieden aan elkaar te verbinden krijgen diverse grote en kleinere dieren de kans zich te verspreiden. De Loozerheide is één van de gebieden in die natuurketen.
Wie nu door het gebied loopt herkent in geen enkel opzicht meer het gebied zoals het er pakweg vijf jaar geleden bij lag. Weilanden en akkers verdwenen en nieuwe ruigtes, vennen en plasjes kwamen terug. Al heel wat dieren hebben de weg naar deze uitgestrekte vlakte in ontwikkeling weten te vinden. Geen meter is hetzelfde. We vinden er grasvlakten, zanderige stukken, bloemenvelden, moerassen en struwelen. Door de vorm van de bomen en het geel wuivende gras waan je je op de savanne. De Taurossen en de Exmoorpony’s die het gebied begrazen, maken het plaatje compleet. De grazers trappen de dichte grasmat open waardoor er open plekken ontstaan. Door al deze verschillen hebben veel planten en dieren het op de Loozerheide naar hun zin.
Vogeleldorado
Natte natuur krijgt op de Loozerheide weer een kans. ARK heeft waterslurpende populieren verwijderd, greppels gedicht en historische vennen weer open gegraven. Tal van moerasvogels broeden er, zoals de roerdomp en de houtsnip. Aan de rand van het gebied is een gloednieuwe vogeltelpost ingericht, dat is niet voor niks. Het gebied is een eldorado voor vogels, zoals kraanvogel en zwarte ooievaar. De dode populieren bieden voedsel aan grote bonte spechten. De nattigheid zorgt er ook voor dat er amfibieën in overvloed zijn. Heikikkers, rugstreeppadden en watersalamanders vinden er weer hun weg.
Grote variatie
In het gebieden vinden we soorten die van natte omstandigheden houden, zoals klokjesgentianen en veenpluis. We vinden er ook andere planten, zoals vele exemplaren van grote kaardebol en bezemkruiskruid. De akkerdistel laat zien dat het gebied steeds ruiger wordt. Deze prikplanten zorgen ervoor dat op sommige plekken jonge boompjes weer een kans krijgen om te groeien. De grazers laten deze plekken met rust en zo ontstaan er nieuwe bosjes en groeit de variatie in het gebied.
Insectenrijk
Deze grote verscheidenheid in het landschap levert ook een breed scala aan insecten op. Rond het water treffen we de zeldzame tengere grasjuffer aan. Door het opentrappen van de grond door de runderen en paarden vindt deze soort hier zijn plek. Ook de grote kaardebol houdt van open grond. deze milieus en de kaardebolbladroller profiteert op zijn beurt van die kaardebol. Het rupsje van dit zeldzame nachtvlindertje leeft totaal verscholen in de kern van de verdroogde kaardebol. Daar eet hij van de plant en is tegelijkertijd beschermd tegen de winterse kou.
Dood doet leven
Insecten zijn ook volop te vinden in dood hout. Net als dood hout zijn dode dieren onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant, waar honderden dieren aan de dis schuiven. Imposante soorten zoals raaf, vos of gier, maar ook kleiner grut zoals kortschildkevers, vliegen en kledingmotjes. Zo is op de Loozerheide de krompootdoodgraver gevonden. Kadavers vormen daarmee de laatste schakel in de voedselketen. De dood van het ene dier betekent het (over)leven voor een ander.
Kom en ontdek de Loozerheide
De Loozerheide is een bijzonder aantrekkelijk gebied voor wandelaars, fietsers en andere genieters en is vrij toegankelijk. Je mag overal rond struinen, dus ook van de paden af. Houd wel minimaal 25 meter afstand tot de runderen en paarden in het gebied. Struinen is zeker de moeite waard, behalve in de vochtigere veengebieden waar de grond weinig houvast biedt.
Wandelen op de Loozerheide
Zondagmiddag 4 oktober organiseren ARK Natuurontwikkeling en FREE Nature een excursie op de Loozerheide. Ga mee en hoor waarom er zoveel op de schop ging in het gebied en wat dat aan rijkdom opleverde In het gebied dragen Taurossen en Exmoorpony’s bij aan de natuurontwikkeling. Tijdens de wandeling zal de beheerder van de dieren hier over vertellen. Nu de winter voor de deur staat, hebben de paarden en runderen extra vetreserves nodig. Maar wat eten ze eigenlijk als er hartje winter niets meer groeit? En hoe staat het met het fokprogramma van ‘de Tauros’? De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Deelname is gratis.
Ook tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober kunt u wandelen in het moeras op de grens tussen België en Nederland, een van de donkerste gebieden in de wijde omtrek. Wilt u ook mee met deze bijzondere excursie? De tocht start om 19.00 uur.
Kijk voor meer informatie over deze excursies op www.ark.eu/agenda. Meld je dan aan via het inschrijfformulier op de website van ARK. Beide excursies starten op de Boshoverheideweg in Weert (zijpad van de Kempenweg) bij hectometerpaaltje 3,7. Het is raadzaam laarzen of hoge schoenen aan te trekken.
www.ark.eu/agenda