Voor de gemeente Nederweert is een spannende tijd aangebroken. In het uitgestrekte buitengebied van de gemeente hebben vele ondernemingen zich aangemeld voor de vrijwillige uitkoopregeling veehouders. De taak van de gemeente is dan ook groots: al die nieuwe plannen van agrariërs beoordelen en waar wenselijk mogelijk maken. Alle Europese, landelijke en provinciale regel- en wetgeving maakt dat niet eenvoudig. Maar waar een visie is, is een weg.

Uitkoopregeling veehouders is een katalysator
Het buitengebied van Nederweert is bijzonder omvangrijk. De herinrichting daarvan is een vraagstuk dat draait om het vinden van balans op vele aspecten. Wethouder Boris Meessen: “Nederweert is een plattelandsgemeente met een groot uitgestrekt buitengebied. Qua inwonersaantal zijn we wellicht een kleine gemeente. Toch spelen we met ons buitengebied en onze agrarische sector mee met de grote jongens. De landelijke uitkoopregeling veehouders is hier erg populair. De regeling blijkt een ware katalysator voor de transitie van het buitengebied. De transformatie van dit buitengebied is een complexe en grote opgave, maar biedt ook kansen die we optimaal willen benutten.”

‘Er komt veel op ons af in het buitengebied. Daar willen we zorgvuldig mee omgaan’

Zorgvuldige besluitvorming
Een vitaal buitengebied, dat is het uiteindelijke doel. Maar hoe pak je dat aan? Wethouder Meessen heeft daar een duidelijke visie op: “Nederweert gaat groeien, ook in het buitengebied. Nu is hét moment om een kwaliteitsslag te maken. Dat begint bij het doordacht uitvoeren van de uitkoopregeling, waarbij we rekening houden met zowel de veehouders die hun onderneming willen staken als met de veehouders die hun onderneming willen voortzetten. We kunnen nu op grotere schaal plannen maken. Het gaat niet meer over de herbestemming van één of enkele percelen.” Deze feitelijke situatie biedt een legio aan kansen voor wat betreft het behoud, de groei en de verbetering van het buitengebied. De gemeente zoekt daarbij continu de balans tussen onder andere woningbouw, natuurbehoud, duurzaamheid en lokale economische groei.

‘Nu is hét moment om een kwaliteitsslag te maken’

“Er komt veel op ons af in het buitengebied”, stelt wethouder Meessen. “Daar willen we zorgvuldig mee omgaan. We zijn zowel de poort naar Limburg als de poort naar Brabant. Een uitgelezen kans om toerisme en recreatie in de regio uit te breiden, waarbij we tegelijkertijd onze identiteit als agrarische gemeente behouden. Ons buitengebied maakt ons uniek. Nederweert heeft namelijk drie natura 2000 beschermde natuurgebieden, trekpleisters die we beter mogen benutten en meer in de kijker mogen zetten.” Meer focus op recreatie en toerisme biedt vervolgens weer kansen voor veehouders die van de uitkoopregeling gebruik maken. Het geeft hen de mogelijkheid om zelf een rol te spelen in de ontwikkeling van de toeristische sector in de regio.

‘Nederweert gaat groeien, ook in het buitengebied’

Aandacht voor alle inwoners
De gemeente is graag op de hoogte van wat er leeft in de gemeente. Wethouder Meessen zit letterlijk bij de “boer” aan tafel en is telefonisch bereikbaar op een 06-nummer. Ook zijn er regelmatig bijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld “peelcafés” vanuit NOVEX de Peel, waar over de toekomst wordt gesproken met inwoners en ondernemers. Participatie is voor de gemeente een groot goed.

De wethouder besluit: “We willen het voor iedereen zo goed mogelijk doen en daarmee een leefbaar buitengebied overeind houden. Tegelijkertijd beseffen we dat we afwegingen moeten maken die niet iedereen tevreden zal stellen. Wat het beste is voor Nederweert is leidend. We mogen nu groots dromen. Ik hoop dat we over tien jaar terugkijken op een succesvolle transformatie en een duurzaam buitengebied met gezonde leefomgeving waar we trots op zijn.”

Voor meer informatie zie: vitaal-buitengebied-nederweert


NAAM Boris Meessen. WETHOUDER IN NEDERWEERT verantwoordelijk voor onder andere buitengebied en plattelandsontwikkeling. GEBOREN, GETOGEN EN OPGEGROEID in Zuid-Limburg. OPLEIDING Hij was geen uitblinker op school en werkte vanaf zijn 17e jaar bij defensie, waar hij onder andere werd uitgezonden naar Afghanistan. Daarna volgde hij toch nog de HBO opleiding facilitymanagement. AMBITIE Boris heeft de ambitie om wethouder van en voor de inwoners te zijn. VRIJE TIJD brengt hij door met zijn jonge gezin, dat bestaat uit zijn vriendin Tessa en hun vierjarige zoon Teun.


IMPULSREGELING NOVEX DE PEEL:
De gemeente Nederweert stimuleert samenwerking tussen ondernemingen, maatschappelijke organisaties en inwoners ten aanzien van de ontwikkeling van De Peel regio. Bepaalde initiatieven kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Meer weten: Klik op deze link voor meer informatie.

Tekst: Ellen Kupers • Fotografie: Irene van Wel