‘Nu is er de kans om voorop te lopen’

Op 15 oktober organiseert Ondernemend Venlo (OV) in theater Maaspoort de bijeenkomst Venlo Circulaire Hotspot. Diverse specialisten op het gebied van circulariteit zullen die middag hun visie geven over de kansen, het belang en de meest recente ontwikkelingen op dit gebied. 


Het event Venlo Circulaire Hotspot over circulariteit vindt op dinsdag 15 oktober plaats in theater Maaspoort en duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Aanmelden is mogelijk via de website van Ondernemend Venlo.


Ondernemend Venlo heeft als belangenbehartiger van 1200 bedrijven (met ongeveer 40.000 werknemers) samen met de gemeente Venlo een Ontwikkelagenda Economische Visie (OEV)vastgesteld waarin ambities en afspraken zijn vastgelegd over de regionale economische ontwikkeling. Een van de ambities is om nationaal en internationaal te excelleren op circulariteit. OV omarmt de ambitie om Venlo te positioneren als dé Circulaire Hotspot. De aanleiding voor deze samenwerking is drieledig. Beide partijen zijn van mening dat verduurzamen essentieel is voor toekomstige generaties, de gemeente Venlo ziet circulariteit als topprioriteit. Bovendien biedt onze regio uitstekende ondernemerskansen rondom circulariteit vooral voor de maakindustrie en de logistiek.

Bart Verlegh, directeur en medeoprichter van marketing- en innovatiebureau Bluehub, kijkt samen met Jeroen Rondeel, CEO van Blue Engineering (specialistisch ontwikkelaar van duurzame en innovatieve oplossingen) in deze editie vooruit op belang van deze bijeenkomst en het thema. Het doel is dat het Venlose bedrijfsleven en haar stakeholders bij elkaar komen, om kennis op te doen over de stand van de realisatie van de ambities en doelstellingen. Maar ook om geïnspireerd te raken en gemotiveerd te worden om zelf eveneens aan de slag te gaan met circulariteit.

‘Het doel van deze dag is om te inspireren, voorbeelden te benoemen, kansen voor bedrijven aan te halen en vervolgens te ondersteunen om op te schalen’

Inspireren en kansen benoemen
De gemeente Venlo staat landelijk en Euregionaal bekend als een circulaire hotspot. Een knooppunt waarin veel kennis en kunde aanwezig is over dit onderwerp, vooral omdat diverse activiteiten en economische waarden hier samenkomen. “En dat gebeurt op dusdanige wijze dat het de nieuwsgierigheid van diverse partijen prikkelt. Partijen die nog enigszins afwachtend tegenover deze ontwikkeling staan”, aldus Bart Verlegh. “Het doel van deze dag is om te inspireren, voorbeelden te benoemen, kansen voor bedrijven aan te halen en vervolgens te ondersteunen om op te schalen. Dat gebeurt door diverse sprekers zoals Rob van Oene van MIFA Aluminium, David Peck van de TU Delft, autoriteit op het gebied van circulariteit, plus een spreker van ASML.”

Maakindustrie en logistiek
Volgens Rondeel is David Peck bijzonder enthousiast over Venlo als circulaire hotspot. “Er gaat in de wereld veel veranderen. Een nieuwe wet zal bepalen dat nog slechts tien procent van alle gebruikte materialen nieuw mag zijn. De rest is dus hergebruikt. Zeker voor de maakindustrie heeft dat gevolgen; deze gaat er heel anders uitzien. Om dit te bereiken is een fijnmazig logistiek netwerk nodig. Laten deze twee sectoren nu net in Venlo heel erg sterk vertegenwoordigd zijn. Dat is de reden dat Peck deze gemeente zo belangrijk vindt bij alle circulaire ontwikkelingen.”

Onderscheiden
Hoewel vooral de bouwsector in Venlo op het gebied van Cradle2Cradle al stappen op dit front heeft gezet – en met het Cradle2Cradle stadskantoor een echte eyecatcher heeft – liggen er juist voor de in Venlo sterke sectoren maakindustrie en de logistiek nog enorme kansen. Verlegh benoemt het sterk toenemend wereldwijde tekort aan grondstoffen en de klimaatproblematiek als oorzaak dat er sprake is van een absolute noodzaak om te veranderen. “Ondernemers kunnen zich op deze manier onderscheiden en voldoen dan tevens al snel aan de veranderende wet- en regelgeving. Ben er op voorbereid, dan word je straks niet verrast. Bovendien is de verwachting dat grote spelers het andere partijen straks gaan opleggen. Deze bedrijven zijn al volop bezig met de duurzaamheidstransitie. Zij voelen de sense of urgency, maar ook de sense of excitement. Niet alleen vanuit grote Nederlandse organisaties is die vraag er al, ook in Duitsland bij bedrijven als Bayer, Mercedes of BMW. Nu is er de kans om voorop te lopen. Ja, het is soms complex, maar daarom is het doel van deze bijeenkomst op 15 oktober om kennis en kunde te delen.”

‘Juist voor de in Venlo sterke sectoren maakindustrie en de logistiek liggen nog enorme kansen’

Economisch toegevoegde waarde
Zo krijgen de Venlose maakindustrie en logistieke sector dus een kans om zich voor te bereiden op de toekomst. Essentieel, aldus Rondeel. “Wie alleen maar terugkijkt, geen stappen zet, staat stil op de plek waar je altijd bent geweest.” Ook Venlose bedrijven doen intensief zaken met grote spelers als ASML. “Voor de bouwsector was de omschrijving Cradle2Cradle prima. Bij logistiek en maakindustrie kiezen we liever voor circulariteit. Dat sluit beter aan bij de actualiteit en de mogelijkheden die ondernemers willen zien. Het is goed om verder te bouwen op schouders van Cradle2Cradle. Het gaat bij deze bedrijven echter om reële economisch toegevoegde waarde. Kan het bedrijfsleven er geld mee verdienen? Daar gaat het nu om.” Verlegh voegt daaraan toe: “Wil je een echte circulaire hotspot worden dan moet er meer gebeuren dan dat tot nu toe het geval was. Dan zeg ik: kom dus met innovatieve alternatieven. Maak de circulariteit meer zichtbaar. En de bedrijven die voorop lopen kunnen daarbij de volgers prima ondersteunen. Bovendien zien wij ook dat de wetgeving voor een kentering zorgt. Je moet mee. Dat geldt ook voor veel leden van Ondernemend Venlo. Wij gaan vast niet alle 1400 bedrijven in beweging zetten. Haken de komende drie jaar echter 150 tot 200 bedrijven aan in die kopgroep om te investeren in hun R&D, dan mogen we trots zijn. Ze geven kleur aan de circulaire hotspot Venlo en gelden als voorbeeld voor vele ondernemers.”

Rondeel weet dat dit issue al een aantal jaren speelt. “Vaak horen wij bedrijven nu zeggen: hadden we het maar geweten. Juist daar ligt een belangrijke taak voor een overkoepelende organisatie als Ondernemend Venlo en daarom zijn initiatieven zoals op 15 oktober zo belangrijk. Het is goed om kansen die er liggen te laten zien, zodat organisaties meer tot actie overgaan. Deze bijeenkomst is een volgende belangrijke stap in de ontwikkeling van Venlo als circulaire hotspot. We laten zien waarin de winst voor deze bedrijven schuilt. We hebben zowel de ondernemers, als de overheid en onderwijsinstellingen vanuit heel de gemeente nodig om onze doelen te bereiken.”

bluehub.nlblue-engineering.nl

Tekst: Rob Buchholz • Fotografie: Bram Becks