‘Dankzij intoleranties kan ik mensen meenemen in mijn ondernemersverhaal ’

De 26-jarige Saar Gansner is genomineerd voor de Talent Award. Zij slaagde erin om haar voedselintoleranties voor fructose en lactose, die in 2018 aan het licht kwamen, toe te passen in haar werk. Ook ontwikkelde ze onder andere Broodbier voor Kloosterbrouwerij Steyl, die ze samen met haar vader Paul runt.

Het bestuderen van de voedselingrediënten op verpakkingen zag ze tijdens haar jonge carrière steeds vaker als een uitdaging. “Mijn lichaam kan niet alles verdragen. In plaats van mij te ergeren, begon ik het steeds meer om te buigen, door uit te gaan van wat ik wél kan verdragen.” Na de Venlolezing 2024 – waarin eerlijke en duurzame voeding centraal stond – volgt nu dus deze eervolle nominatie. “Het valt blijkbaar op wat wij doen, we beschouwen het als een mooie waardering.”

Productontwikkeling
Deze persoonlijke uitdaging leidde haar naar de opleiding Food Innovation aan de HAS in Venlo. “Eigenlijk is dat een prima voorbeeld van omdenken. Ik ben erin geslaagd om mijn zwakte in kracht om te zetten en werd me steeds meer bewust van zowel de beperkingen als de mogelijkheden van mijn lichaam.” Tijdens de studie was ze onder andere bezig met zaken als productontwikkeling, verpakkingen en marketing. “Ik had tijdens die periode een stage en later een bijbaan bij IJsco Fantastico en ontwikkelde een vegan bonbon-lijn. In die tijd heb ik lotgenoten ontmoet, die ik na de lancering blij kon maken met een product dat normaal gesproken niet voor hen geschikt is. Dit gaf veel voldoening en stimuleerde mij tot het ontwikkelen van nieuwe foodconcepten.”

‘Op school steek je veel op, maar als je gaat werken, begint pas het echte leren’

Bijzondere locatie
Een brouwerij met proeflokaal die in het voorjaar van 2025 definitief van start gaat, maar nu al op bepaalde momenten de deur opent. Wie de locatie in de kloostertuinen betreedt, stapt een heel andere wereld binnen. “Wie eenmaal hier is geweest, wil vanzelf weer een keer terugkomen. Het is wel een stiltegebied. Gezelligheid is belangrijk, maar wel met respect voor de historie.”

Perfecte combinatie
Paul Gansner is levensmiddelentechnoloog met een liefde voor het brouwen van speciaalbier. “Dankzij zijn passie begon bij mij ook het vlammetje te branden; zeker toen hij Steyl als locatie koos. Het is een perfecte combinatie: Pap doet de technologische kant. Ik richt mij meer op social media, de ontwikkeling van bieretiketten en andere marketinggerelateerde zaken. In de nabije toekomst ligt mijn focus ook op het ontwikkelen van nieuwe food- en drankconcepten én op een borrel- en lunchkaart met pure, lokale producten die kansen bieden tot samenwerkingen in de regio. Na de officiële opening krijg ik de rol van bedrijfsleider.” Over het zelf ontwikkelde Broodbier zegt ze: “Dit concept haakt in op het feit dat brood een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland is. Onze buurman in de productieruimte is bakker. Na het brouwen van bier blijft er bierbostel over, een eiwit- en energierijk restproduct, dat hij in zijn brood verwerkt. Zijn restpartijen brood verwerken wij weer in ons bier, als gedeeltelijke gerstvervanger. Zo is de cirkel rond.”

Geschiedenis van Steyl
Kloosterdorp Steyl straalt een bepaalde rust uit die bijna nergens anders te vinden is. De paterstuin is van oudsher een zelfvoorzienend gebied en kent een rijke geschiedenis met vele ambachten zoals een bakker, imkers, een kruidentuin en keramiek. “Het was voor mij als kind al een feest om hier te komen. Nu start ik hier zelf met mijn vader een horecabedrijf. Het ambachtelijk ontwikkelen van een eigen product spreekt mij bijzonder aan. In de toekomst gaan we zeker nog meer producten uit de kloostertuin in onze bieren verwerken en in ons proeflokaal verkopen. Op school steek je veel op, maar als je gaat werken, begint pas het echte leren over zowel het ondernemerschap als over voeding. Voor inspiratie en trends check ik diverse socialmediakanalen. Tevens ga ik graag op pad om andere innovatieve, authentieke en inspirerende horecagelegenheden te bezoeken.”

Samen een bedrijf starten met haar vader is voor Saar Gansner goud waard. “We kennen elkaar door en door. Het is echt heel bijzonder om dat samen te mogen delen. We zien veel mogelijkheden voor de lange termijn en hebben vertrouwen in het succes van ons concept. We kijken ernaar uit om een unieke plek in het groen te creëren, waar jong en oud zich welkom voelt, met en zonder intoleranties.”

www.kloosterbrouwerijsteyl.nl 

Tekst: Rob Buchholz • Fotografie: Bram Becks