Wie Wouter Knippenbergh enigszins kent weet dat hij een vat vol energie is. Ondanks een start op een tweetalige vwo-opleiding vond hij zichzelf niet geschikt voor de schoolbanken. Via een omweg kwam hij in contact met Jan Klerken van Scelta Mushrooms. Die zei tegen Knippenbergh: “Ik zie dat je niet van de schoolbanken bent, maar met je vlotte babbel en ondernemerschap mag je altijd eens komen praten.”

Deze opmerking maakte de voormalig winnaar van de Lodewijk van der Grinten Prijs (2016) – die als jurylid een pitch van de jonge Knippenbergh had gezien – tijdens een ondernemerswedstrijd voor Limburgse mbo-studenten. Wouter lacht als hij terugdenkt aan zijn tijd bij de opleiding ‘Manager Handel’ en de ondernemerswedstrijd. “Ik zei tegen mijn medestudenten: wij kunnen alles verkopen. Daarom besloten we de randjes op te zoeken. De zoektocht leidde naar luchtverfrissers gemaakt van schapenkeutels. Deze werden gemaakt door poepvezels te wassen en te stomen. Voeg er een lekker geurtje aan toe en je hebt poep die lekker ruikt. Deze is in tegenstelling tot veel luchtverfrissers milieuvriendelijk. De weggegooide overblijfselen worden organisch opgenomen, keert terug als gras, het schaap graast en de cyclus kan opnieuw beginnen. De productkeuze bleek een groot succes. Dit leidde tot een prijs van Jong Ondernemen, hét platform voor ondernemerschap op school, en een hele mooie donatie aan Kika.”

‘Van ludieke poepverkoop tot verbinder’

Diverse functies
De grootste leerschool had Knippenbergh in dienst bij Scelta Mushrooms, gevolgd door een dienstverband bij Forta4U. Vervolgens maakte hij een uitstap naar Wiertz personeels-diensten. Na een succesvolle start als recruiter volgde promotie naar een eigen filiaal plus een inhouse vestiging. “Een mooie kans, al was de timing ongelukkig. Twee nieuwe filialen gelijktijdig opstarten – inclusief onderbezetting – bleek teveel van het goede. Hierdoor miste ik thuis grotendeels de eerste zwangerschap. De geboorte van mijn eerste zoon bracht het besef dat het zo niet verder kon.”

Eigen bedrijf
Na een start als re-integratiecoach vond Knippenbergh de balans en zocht hij naar de rol om te verbinden in bredere zin. Ondersteund door vriend en voormalig compagnon Nard Beurskens werd arbeidsbemiddelingsbureau Mens en Werk Personeelsdiensten opgericht. Door te durven delen en anders te denken, ontstonden nieuwe diensten en exclusieve samen-werkingen.

Knippenbergh vindt verbinden op basis van karakter en kernwaarden een goed voorbeeld. “Kennis en kunde is voor bepaalde functies vereist, maar dat is leerbaar. Karakter en kernwaarden zijn zaken die je van nature hebt. Een tool om deze waarden goed met een bedrijfscultuur te matchen bestond in mijn optiek nog niet. Een sparsessie met Anouk Hendrikx Afonso van Maatwerk HRM bracht hierin verandering. Dit resulteerde in de oprichting van 3D – DNA; ontwikkeld door Pauline Cabooter en Anouk. De analyseresultaten zetten we in om mismatches te voorkomen, uitstroom te beperken, teamsamenstelling te bewaken en werkgeluk te optimaliseren.”

‘Ik zei tegen mijn medestudenten: wij kunnen alles verkopen.’

Maatschappelijk betrokken
“Ik kom uit een warm nest en ondanks het feit dat ik wel eens een boefje ben geweest is mij geleerd altijd klaar te staan voor de minder bedeelden. Ik hoef niet van iedere inspanning financieel beter te worden. Iets teruggeven aan de maatschappij zorgt eveneens voor een voldaan geluksgevoel.” Zo was hij in 2016 betrokken bij een stichting voor Syrische vluchtelingen. Daarnaast is Knippenbergh sinds zes jaar actief in het bestuur van dancefestival Stereo Sunday; als verbindende factor voor vrijwilligers en sinds kort ook voor sponsoring. De maatschappelijke betrokkenheid wordt zakelijk doorgetrokken. “Tegenwoordig run ik samen met partner Works een grootschalig Oekraïens werkgelegenheidsproject. Hierbij reserveren we de omzet om sociale activiteiten, voedseltransporten, een voormalig kledingbank en Pro Deo ondersteuning aan Oekraïense vluchtelingen te financieren. Erg intensief om te combineren maar ontzettend dankbaar om te doen.”

Knippenbergh bleef zich ontwikkelen. Afgelopen jaar rondde hij een HR-opleiding via Maatwerk HRM af. De studie Beïnvloedingspsychologie is de volgende op zijn bucketlist. Maar eerst dus de rol van genomineerde bij de Talent Award. “Ik vind het echt ontzettend gaaf. Waar krijg je anders zo’n prachtig podium om jezelf als ondernemer te presenteren? Het is ideaal om je netwerk te bedienen en uit te breiden. Ik ga enorm van de komende weken en maanden genieten.”

lvdgprijs.nl

Tekst: Rob Buchholz – Fotografie: Bram Becks