Hockey naar de Limburgse top
oudvoorzitter Roger de rouw (links) van HVW en zijn opvolger edwin engelen

Vereniging professionaliseert bestuurlijk en technisch

Breedtesport én topsport gaan hand in hand bij de club waar Roger de Rouw (48) er vijf jaar bestuur en drie jaar voorzitterschap op heeft zitten. Hij geeft de ‘stick’ door aan Edwin Engelen (47), die de afgelopen jaren de sponsoring van HVW op de kaart zette. De Rouw blikt terug op drie goed gevulde voorzittersjaren met als hoogtepunt het 75-jarig jubileum. “Een prachtig driedaags evenement. Het was bijzonder om nog een van de oprichters, Louis Linnartz, te mogen ontvangen.”

HVW is een plek voor iedereen, typeert De Rouw de vereniging. “Ieder lid wordt op dezelfde manier gewaardeerd. In de kern zijn we een breedtesportvereniging. Iedereen kan er topsport beoefenen op zijn of haar eigen niveau. Daar is het jeugdbeleid op geënt, waar mijn voorganger Gio de Monte de aanzet toe heeft gegeven. Hierdoor is met name de meisjesjeugd van HVW uitgegroeid tot de beste van Limburg en zijn o.a. drie meisjes geselecteerd voor nationale jeugdteams. De meisjes C1 behaalde onlangs zilver tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Maar de gezelligheid in de vereniging staat centraal. Het is een familievereniging met topsportkenmerken.”

Peil jeugd omhoog
De laatste jaren is mede met financiële hulp van de Club van 100 geïnvesteerd in de Hockey Academy, een digitale tool die trainers en coaches oefenstof biedt om de jeugd optimaal te begeleiden. “Een uitstekend instrument om de trainingen te uniformeren, het peil op te krikken en de begeleiding op het veld te verbeteren. Bas Pluijmen is gediplomeerd trainer en heeft jarenlang de technische commissie als bestuurslid geleid. Zijn passie ligt echter op het veld. Hij wordt hoofd training en opleidingen”, aldus De Rouw.
De cyclus van F’jes tot mogelijke uitstroom in de A-jeugd is circa tien jaar. Talenten die gaan studeren dreigen verloren te gaan. Engelen: “Daarom proberen we een goede verbinding te maken tussen de A-jeugd en de senioren en te kijken hoe we spelers maximaal kunnen faciliteren.”

Enkele cijfers
HV Weert beschikt over 45 teams, waaronder 550 jeugdleden en 250 senioren.
De jeugdafdeling bestaat voor tweederde uit meisjes.
De heren senioren omvat vijf teams, waaronder twee prestatieve teams, een recreatief team en twee veteranenteams, de dames senioren beschikken over vijf seniorenteams waaronder twee prestatieve teams, twee recreatieve en één veteranenteam. Kampioen werden
de meisjes A1, B1, C1, C6 en D3.
Bij de jongens behaalden de C1 en A1 een eervolle tweede plaats. Bij de senioren werden Dames 4 en Heren 1 kampioen.
Zowel Heren 1 als Dames 1 speelt komend seizoen eerste klasse.

Professionele begeleiding
Een andere sleutelfiguur binnen de jeugd is Jules Smolenaars. Zelf heeft hij landelijk op het hoogste niveau gespeeld. Nu levert hij een belangrijke bijdrage aan het hoge niveau van de meisjes B en C. “Ook het huidige dames 1 plukt de vruchten van wat Jules vroeger gezaaid heeft. Het team had in eerdere seizoenen moeite om zich in de eerste klasse te handhaven, maar je ziet ze groeien. Ook de verbinding met de A-, B- en C-jeugd van de meisjes is groot. Onze ambitie is promotie naar de Overgangsklasse, te vergelijken met de Jupiler-league bij het voetballen.”

HVW - Heren1
HVW – Heren1

Het heren-1 team is eind mei gepromoveerd naar de eerste klasse. “Die positie willen we graag handhaven. Maar zonder breedte geen top. Op dit moment hebben we bij de jongens weinig breedte dus ook dat is een punt van aandacht,” geeft Engelen aan “We hebben reeds de instapleeftijden verlaagd en met de wervingscampagne ‘Hockey is stoer’ gaan we de jongens en hun ouders op een leuke manier uitnodigen om kennis te maken met de hockeysport.”
Naast professionele veldtraining biedt de vereniging alle spelers medische begeleiding aan. Voor loop- en krachttraining wordt samengewerkt met de atletiekvereniging. Wim van Vorstenbosch, de bekende judoka, verzorgt voor de jongste jeugd speciale valtrainingen. “Kinderen zitten teveel achter de nintendo en weten bijna niet meer wat het is om uit een boom te vallen”, lacht De Rouw. “Hij leert ze hoe ze zich op kunnen vangen zonder blessures op te lopen.”

Bestuurlijke slag gemaakt
Engelen was de kartrekker van de sponsorcommissie. Tegen het economisch tij in is hij er samen met zijn commissieleden in geslaagd het sponsorbudget in twee jaar tijd ruimschoots te verdubbelen. HVW wist vijftien nieuwe sponsoren aan zich te binnen, richtte o.a. een Club van Honderd op en zorgde voor een goede synergie tussen sponsoren en vereniging. Hoofdsponsor Rabobank is een betrouwbare partner voor de club en ondersteunt de ambities van de vereniging. “Voorwaarde om het stokje over te nemen was het behoud van de continuïteit van de sponsorcommissie. De sponsorcommissie is in de afgelopen maanden uitgebreid van drie naar zes personen. Verder is belangrijk de digitalisering van de administratie door een van de 200 vrijwilligers op wie we in de vereniging kunnen rekenen. Zo’n groot aantal vrijwilligers is overigens best uniek.”
Met een terugtredende overheid en minder subsidies dienen besturen zelf nieuwe geldstromen aan te boren om een vereniging draaiende te houden. Daarvoor is op vele vlakken deskundigheid nodig. “De juiste mensen zitten op de juiste plaats”, meent De Rouw, die net als zijn opvolger een financiële achtergrond heeft. “In het bestuur, binnen de vereniging en bij de sponsoren hebben we een netwerk van specialisten die altijd bij kunnen springen.”
Na een bestuurlijke slag wordt nu ook het clubkader versterkt. De Club van 100 is met name opgericht om op het veld het trainingsniveau omhoog te brengen en ideeën van vrijwilligers te faciliteren. “De Club van 100 ondersteunt deze ambitie en bestaat in feite grotendeels uit enthousiaste ouders langs de lijn die een extra duit in het zakje doen.”

Regionale functie
Steeds meer sporters uit de regio weten HVW te vinden: uit Nederweert, Cranendonck, Midden- en Zuid-Limburg, het Belgische achterland en zelfs uit Eindhoven komen jeugdspelers naar Weert. “De bijzondere prestaties spreken aan, waardoor HV Weert aantrekkelijk wordt. Ze vinden op dat niveau een professioneel klimaat. Maar de inbreng moet wel evenwichtig blijven.” Engelen verklaart de aantrekkingskracht onder andere door de focus op het collectief, terwijl andere (top)verenigingen zich veelal focussen op de ontwikkeling van het individu. “Er is meer sfeer en teamgeest en dat bevordert de prestaties. Dat onderscheidt Weert van verenigingen met een paar duizend leden zoals Oranje Zwart uit Eindhoven, Den Bosch of Tilburg.”
Het besef dat de ambities realistisch moeten blijven, is aanwezig. “We hebben niet de ambitie om alle niveaus en linies landelijk mee te spelen. Als het gebeurt, dan moeten we ervan genieten en het faciliteren. De subtop bij de meisjes en de eerste klasse bij de jongens moet met gezond beleid absoluut haalbaar zijn.”

Wensen
Edwin Engelen: “Gelet op het hoge niveau waarop sommige teams spelen, zou een waterveld wenselijk zijn. De velden zijn zeven jaar oud en hebben een levensduur van 15 jaar. Veld 1 en 2 worden echter intensiever gebruikt dan voorzien, onder andere doordat het College erop sport.
Deze multifunctionaliteit juichen we toe, maar hierdoor zijn de velden sneller afgeschreven.”
Nog zorgelijk is het zaalhockey. In de winter moet HVW tijdelijk 550 zaalsporters huisvesten. Voor de wedstrijden gaat dat nog, maar de trainingen zijn een probleem. De vereniging moest afgelopen seizoen zelfs een bedrijfshal op bedrijvenpark Kampershoek afhuren. “We zijn de grootste zaalhockeyvereniging van Zuid-Nederland. We stimuleren zaalhockey, omdat het naast het hockeyplezier zeer bevorderlijk is voor de technische ontwikkeling en het bevordert de prestaties. Dus ook op dit vlak zijn er ambities die we graag willen realiseren.”
Een eigen ballonhal is volgens De Rouw en Engelen niet haalbaar. “We zijn weliswaar financieel gezond, maar de exploitatie van een ballonhal van 2,5 ton is niet onze core business. Daar zitten strategisch te veel risico’s aan.”

www.hvweert.nl