ROERMOND – De economische gevolgen van het coronavirus zijn duidelijk zichtbaar. De impact van de crisis is enorm en de verwachting is dat deze alleen maar toeneemt. De motoren van onze economie, de MKB ondernemers, maken zich terecht zorgen over deze impact: hoe gaan we hier uitkomen? MKB-Limburg roept op om tot actie over te gaan en onze motoren de kickstart te geven die ze nodig hebben.
In tijden waarin fysiek contact niet mogelijk is, is het des te belangrijker om dicht bij onze ondernemers te staan. En dus vinden we het bij MKB-Limburg tijd voor actie. We hebben inmiddels al honderden ondernemers telefonisch gesproken. Daarnaast worden ondernemers actief geholpen via het speciaal ingerichte MKB-Limburg Ondernemersplatform. Ook is er onder ruim 800 ondernemers een impactscan uitgevoerd. Helaas geven alle signalen aan dat de tot dusver genomen maatregelen niet voldoende zijn… De ondernemers in Limburg hebben U nodig.
Huidige regelingen bieden te weinig soelaas
Allereerst willen we uw aandacht voor de compensatie voor het bedrijfsleven. De grondhouding t.o.v. deze compensatie is positief, maar we spreken niet over maatwerk. Er vallen nog teveel bedrijven tussen wal en schip. Wat dacht u van ondernemers die werkzaam zijn op hun woonadres? Zij komen niet in aanmerking voor een compensatie van € 4000,-. Of startups en groeiondernemingen waarbij 2019 niet als vergelijkingsjaar kan worden genomen? Maar neem ook ondernemers binnen de stilgevallen branches zoals de horeca- en evenementenbranche. De NOW regeling biedt deze bedrijven te weinig soelaas. Werkgevers krijgen 90% van de loonkosten vergoed bij een omzetderving van 100%. Maar hoe kunnen we verwachten dat een ondernemer met € 0,- omzet, 10% van de loonkosten kan dragen naast alle andere lasten die gewoon doorlopen? Dit valt niet te realiseren. Daarom moet de overheid de NOW regeling voor bedrijven binnen de op slot gezette branches aanpassen naar 100%.
Maximale versoepeling van de maatregelen noodzakelijk
De coronamaatregelen zullen niet op korte termijn verdwijnen. We moeten ons aanpassen aan een nieuwe maatschappij, de 1,5 meter maatschappij. Voor de ene sector is dit gemakkelijker te realiseren dan voor de andere sector. Ook binnen een sector zullen we te maken krijgen met grote verschillen. De 1,5 meter maatregelen brengen enorme schade toe aan de economie. Het vertrouwde businessplan van de meeste bedrijven is niet ingericht op 1,5 meter. Dat betekent dat businessmodellen aangepast moeten worden. Dit heeft consequenties voor de werkgelegenheid en voor het nakomen van verplichtingen. Natuurlijk zijn ondernemers inventief en komen hier oplossingen voor. Maar we mogen niet negeren dat er vele ondernemers zijn die blijvend zwaar in de problemen komen door de 1,5 meter maatschappij. Er zullen bedrijven failliet gaan. Daarom moet er een compensatie komen voor omzetderving en pleiten we voor een maximale versoepeling van maatregelen voor de sectoren die het hardst getroffen worden.
Limburgse economie afhankelijk van landsgrenzen
Limburg heeft een bijzondere positie als grens provincie. Dat betekent dat er aandachtig gekeken moet worden naar hoe België en Duitsland omgaan met de economische crisis. De beslissingen die daar genomen worden, hebben een direct effect op de Limburgse economie. Wanneer de horeca in onze buurlanden open gaat, maar
onze horeca blijft gesloten, heeft dat desastreuze gevolgen voor de Limburgse economie. Daarom vragen we nadrukkelijk uw aandacht voor het feit dat onze ligging onze ondernemers kwetsbaar maakt indien andere landen soepelere maatregelen opleggen. We roepen daarom op om een ‘level playing field’ te waarborgen. Zo moet bijvoorbeeld alle horeca overal gelijktijdig geopend worden en moeten overal dezelfde 1,5 meter maatregelen worden gehanteerd.
Oproep aan de gemeentes: uniformiteit!
Een ander belangrijk aandachtspunt is hoe gemeenten omgaan met de genomen maatregelen. Het is gebleken dat er per gemeente verschillen merkbaar zijn. Daarnaast zijn gemeentes maar beperkt op de hoogte van elkaars bedrijvigheid. Wij pleiten dan ook voor uniformiteit tussen gemeentes. Een cruciaal punt voor het MKB in deze tijden waar momenteel niet adequaat op wordt ingespeeld. We vragen ook aandacht voor onze horeca ondernemers. Wanneer horecagelegenheden enkel open mogen wanneer ze voldoen aan de 1,5 meter maatregel, moet de gemeente met passende oplossingen komen zoals het vergroten van de terrassen en het schrappen van belastingen. Alleen dan kan ook de horeca meedraaien in deze ‘nieuwe’ maatschappij.
Het post-corona tijdperk: scheld de belastingen kwijt
De crisis is niet voorbij zodra de maatregelen worden opgeheven. Daarom moet er nu aandacht zijn voor het post-corona tijdperk en voor financiële maatregelen ná de crisis. Het opstarten van de economie na de intelligente lockdown zal gepaard gaan met de nodige problemen. Uit de impactscan is gebleken dat veel bedrijven een vertraagd effect ervaren van de genomen maatregelen, iets dat nog jaren zal duren. Zo zullen de meeste ondernemers in de kwartalen eind dit jaar nog niet op volle sterkte aan de slag kunnen. Dit heeft alles te maken met de liquiditeitspositie van de bedrijven, maar ook met de uitstel van betalingen die tot extra financiële druk leiden in Q3 en Q4. Het uitstellen van het betalen van belastingen lost voor een deel een liquiditeitsprobleem op de korte termijn op, maar schuift wel een hoge rekening door naar de toekomst. Een gemiddeld MKB-bedrijf maakt simpelweg onvoldoende marges om dit soort schulden af te kunnen lossen. We willen de overheid dan ook dringend verzoeken om deze betalingen kwijt te schelden. Alleen op deze manier kunnen we ondernemers weer laten ondernemen.
Met dit betoog willen wij benadrukken hoe belangrijk het is dat er op korte termijn duidelijkheid wordt geschept over het toekomstperspectief van het bedrijfsleven. Wij gaan dan ook graag met u in gesprek over de in dit betoog gewenste maatregelen om de problemen waarmee onze ondernemers kampen te beperken. Het is namelijk tijd voor actie om de impact te kunnen beteugelen. Dus laten we gezamenlijk tot actie overgaan. Alleen samen komen we hier met zo min mogelijk kleerscheuren uit.