Wat begon met een open sollicitatie voor enkele ‘stageplaatsen’ om de bedrijven in Venlo beter te leren kennen, resulteerde in een volgepland zomerreces. In een paar weken tijd draaide Erwin Boom mee in 25 bedrijven. De wethouder van Economische Zaken gaat door tot hij alle aangemelde bedrijven heeft bezocht. De opgedane ervaring is van onschatbare waarde voor het maken van adequaat beleid: ‘Een dag op de werkvloer leert je meer dan een dik rapport.’
Tekst: Wesley Hegge
Van muntplanten oogsten op een uitgestrekte akker tot het dweilen van vloeren van een klaslokaal. Maar ook vrachtwagens laden en lossen, koppelingen van treinen invetten en paprika’s sorteren bij de veiling. Waar hij normaal spreekt met CEO’s van bedrijven, stond hij deze zomer tussen de medewerkers op de werkvloer. Het leverde waardevolle inzichten op vraagstukken die spelen in alle lagen van het bedrijfsleven.
Sectoren
In april ontstond het idee om stage te lopen bij een stuk of vier bedrijven in de belangrijkste sectoren van Venlo. “Als wethouder Economische Zaken wilde ik een beeld hebben van hoe de maakindustrie, logistiek, agrofood- en vrijetijdssector functioneren. Maar een wethouder op bezoek laten komen, daar zullen niet veel bedrijven op zitten te wachten, zo dacht ik. Dus plaatste ik op LinkedIn een ludieke oproep. Ik hoopte tien tot twintig reacties te krijgen, het werden er ruim zeventig.”
Het overweldigende aanbod betekende keuzes maken. “Dat heb ik gedaan op volgorde van aanmelding. Inmiddels heb ik ook in de herfstvakantie stage gelopen. Daar ga ik mee door in de kerstvakantie, tot ik alle bedrijven gehad heb. Het is intensief, maar je leert zoveel van een dag meedraaien. Gewoon met beide benen in de klei, daar kan geen rapport tegenop.”
Stages
De stages brachten hem naar de meest uiteenlopende plaatsen, zoals de keuken van sterrenrestaurant Valuas. “Chef-kok Eric Swaghoven zette me aan het werk met simpele voorbereidende werkzaamheden zoals het snijden van peterselie en het doen van de afwas. Met hem heb ik ook gesproken over zijn medewerkers, studenten en gasten. Hij gaf aan dat bijvoorbeeld studenten goud waard zijn voor zijn bedrijf.
De studenten werken bijvoorbeeld in de afwaskeuken en de housekeeping in het hotel. Dat was een bevestiging voor de ingeslagen koers, want we zijn bezig met de Hogeschool Fontys en Ondernemend Venlo een tool te ontwikkelen om studenten aan potentiële werkgevers in de regio te koppelen. Daar is dus veel behoefte aan, zeker binnen de horeca.”
Van de logistiek bestaat het beeld dat er alleen arbeidsmigranten werkzaam zijn. Een misvatting, zo ervaarde Boom bij DSV en Seacon Logistics, beide wereldwijde leveranciers van transport en logistieke oplossingen. “Bepaalde afdelingen bij beide bedrijven waren de laatste jaren explosief gegroeid, waar juist de mensen uit onze eigen regio werkzaam zijn. De logistiek genereert dus ook werk voor mensen uit bijvoorbeeld Horst, Venlo en Venray. Doordat deze sector sterk groeit, komen er bijvoorbeeld steeds meer functies als planner en manager vrij. Moet uit eigen ervaring bekennen dat het in- en uitladen van containers trouwens behoorlijk zwaar werk is.”
Ondernemerskracht
Tussen de treinen bij Stadler voelde de wethouder zich weer een beetje kind. “Het is een internationaal bedrijf dat in Blerick een depot heeft. Voor Arriva en Connexxion verzorgen ze het onderhoud van de treinen. Ik heb er koppelingen ingevet, roosters schoongespoten en een wc uit elkaar gehaald. Er is hier eveneens een grote behoefte aan technische mensen. Ze zoeken daarbij ook naar statushouders om de schaarste op te vangen. Je ziet daar dat het geen barrière hoeft te zijn als mensen niet vloeiend Nederlands spreken. Ze willen vooruit, daar gaat het om.” Het stage lopen heeft zijn beeld van de bedrijvigheid veranderd. “Er is zoveel ondernemerskracht, mijn indruk is daardoor alleen maar nog positiever geworden. Neem Vitacress, een teler van kruiden als basilicum, munt en dille. Het bedrijf begon in 2014, letterlijk in een bezemkast. Inmiddels werken er bijna 180 mensen en telen hun producten op akkers over de hele wereld. Ze telen bewust niet in kassen, maar in de open lucht waardoor de kruiden sterker, smaakvoller en gezonder zijn.”
Boom neemt de opgedane ervaring mee in zijn werk als wethouder. “Ik heb ervaren dat we op de goede weg zijn, maar dat op sommige vlakken winst te behalen valt. Ik probeer als wethouder de kloof tussen de overheid en de burger dagelijks te verkleinen. Ik wil als bestuurder toegankelijk zijn. Dat is aardig gelukt. Ik word nu nog vaker aangesproken op straat.”