Opgegroeid tussen twee oudere broers en één oudere zus leerde Sjanneke de Crom als kind al voor zichzelf op te komen. Met dezelfde vechters mentaliteit staat de inmiddels 29-jarige strafrechtadvocate uit Weert haar mannetje in de rechtszaal. Namens het gerenommeerde Weening Strafrecht advocaten verdedigt ze onder meer ondernemers. Een snelheidsovertreding, een verdenking van fraude of witwassen: iedereen kan terecht of onterecht een verdachte worden. Dan is het verstandig in een vroeg stadium een strafrechtadvocaat in de arm te nemen.
Door Wesley Hegge
Ze is net terug van een cliëntbezoek in de Penitentiaire Inrichting Vught als ze begint te vertellen over haar jeugd op het platteland van Weert. “Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Brabant, ze vestigden zich in Limburg om een paardenbedrijf te starten. Als ondernemersdochter is hard werken me met de paplepel ingegeven.”
De advocatuur daarentegen is een ander verhaal. Binnen haar familie is ze de enige advocaat. Van jongs af aan hadden rechten haar interesse. Als jongste in een gezin van vier leerde ze te knokken voor haar plekje. Achteraf gezien is dat misschien een belangrijke reden dat ze strafrechtadvocaat is geworden: ze is een vechter.
Van Maastricht naar Weert
Na het VWO op de Philips van Horne verhuisde ze naar Maastricht om een studie rechtsgeleerdheid en een master strafrecht te voltooien. Bij Weening Strafrechtadvocaten vond ze een stage plek. Daar is ze nooit meer weg gegaan. “Ik heb enorm veel te danken aan mijn patroon Serge Weening. Hij begon zijn carrière bij Max Moszkowicz sr. en legde de basis voor het huidige kantoor. Serge is een buiten gewoon kundige en tegelijkertijd sociale advocaat. Die visie draagt het kantoor ook uit: deskundig en betrokken.”
Met in totaal tien strafrecht advocaten is Weening Strafrecht advocaten het op een na grootste strafrecht kantoor van Nederland. Het kantoor is betrokken geweest bij spraak makende strafzaken zoals de moord op Andy de Heus en de Valkenburgse zedenzaak. Maar ook ver dachten van fietsen diefstal en fraude kunnen er terecht.
Iedereen kan verdachte zijn
Aanleiding voor een interview in het Zakenblad is de verhuizing van De Crom naar Weert. Ze heeft twaalf jaar in Maastricht gewoond en keerde enkele weken geleden voor de liefde terug naar haar geboortestad. Ze wil iedereen in de regio er bewust van maken dat het bij contact met politie of justitie verstandig is tijdig een strafrechtadvocaat te raad plegen.
“Terecht of on terecht, iedereen kan morgen plotseling verdachte zijn, dat moet men niet vergeten. Zeker voor een ondernemer kan een verdenking een gigantische impact hebben. Stel je eens voor dat je accountant jou (per ongeluk) een verkeerd belasting formulier heeft laten ondertekenen, dan kun je van de een op de andere dag verdacht worden van fraude. Het is dan essentieel zo snel mogelijk een strafrechtadvocaat in te schakelen die op basis van kennis en ervaring samen met jou de juiste keuzes maakt. Want al tijdens de eerste verhoren bij de politie of de FIOD kun je belastend bewijs tegen jezelf leveren door bepaalde verklaringen af te leggen, met alle gevolgen van dien. Afhankelijk van de situatie waarin je verkeert, kan het raadzaam zijn je op je zwijgrecht te beroepen totdat ik als advocaat het dossier heb opgevraagd.”
Ze schetst een ander voorbeeld dat iedereen kan overkomen: “Je rijdt ’s avonds naar huis en maakt een snelheidsovertreding. Afhankelijk van hoe hard je gereden hebt, kan het rijbewijs door het Openbaar Ministerie worden ingehouden, totdat de rechter over de zaak heeft geoordeeld. Ook dan moet je in een vroeg stadium handelen. Door in het voortraject een klaagschrift bij de rechtbank in te dienen, waarin je bijvoorbeeld gemotiveerd aangeeft dat je vanwege je werk het rijbewijs niet kunt missen, kan dat ertoe leiden dat je snel je rijbewijs weer terug hebt.
Specialist in strafrecht
De keuze voor een strafrechtadvocaat in plaats van een reguliere advocaat heeft een aanzienlijke meerwaarde. “Wij zijn dag in dag uit met strafrecht bezig. We zijn echt specialisten. Vergelijk het met de gezondheidszorg: als je een complexe hartoperatie moet ondergaan, ga je naar de cardioloog en niet naar een huisarts.” De Crom is een sociale advocaat. Ze besteedt veel tijd aan contact met cliënten. “Ik ben niet alleen richting de cliënt sociaal, ook de officier van justitie en rechter zal ik nooit schofferen. Je bewijst je cliënt geen dienst door hard te schreeuwen waardoor niemand zin heeft om naar je te luisteren. Als je op een sympathieke wijze ijzersterke argumenten naar voren kunt brengen die het verhaal van jouw cliënt ondersteunen, bereik je veel meer. Ik breng het verhaal van de cliënt samen met mijn juridische kennis in creatieve verweren. Ik moet de rechter ervan overtuigen dat mijn verhaal het enige juiste verhaal is.”
Verder onderscheidt ze zich door haar uiterlijk voorkomen: een jonge vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Doordat de advocaat al verschillende omvangrijke zaken heeft gedaan, valt ze op. In 2017 werd ze verkozen tot aanstormend strafrecht talent van Limburg door ‘De Beste Advocaat van Nederland’. “Daar ben ik natuurlijk erg trots op. Het is bijzonder het vertrouwen van mijn cliënten en het kantoor te krijgen om grote zaken te mogen doen. Ik word omringd door een deskundig en creatief team. Tijdens een wekelijks kantooroverleg bespreken we de zaken. Daardoor zetten we elkaar op scherp en ontstaan nieuwe verweren.”
Door het vuur
De Crom gaat voor haar cliënten door het vuur. “Zij leggen hun ziel en zaligheid in mijn handen, dan vind ik dat ik het naar hen verplicht ben in iedere zaak tot het uiterste te gaan. Ik wil het onderste uit de kan halen. Dat geldt ook voor mensen die van gruwelijke misdrijven verdacht worden. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik het over mijn hart verkrijg een moordverdachte te verdedigen. Ik vind dat iedereen recht heeft op een verdediging. Mijn werk als strafrechtadvocaat is onderdeel van een eerlijk proces. Vergeet niet: als je door het noodlot iemand aanrijdt of per ongeluk de verkeerde belastingpapieren invult, wil je verdedigd worden door iemand die geen onderscheid maakt. Voor mij is iemand bovendien pas schuldig als de rechter dat bepaald heeft aan het einde van een eerlijk strafproces.”
Toekomst
Om in elk proces tot het uiterste te kunnen gaan, bewaakt De Crom de balans tussen werk en privé nauwlettend. “Ik mag me gelukkig prijzen met een grote, warme familie en ik heb een aantal hele goede vrienden. Familie en vrienden vind ik ontzettend belangrijk.” Zoals ze zelf door Serge Weening werd opgeleid, hoopt ze in de toekomst ooit een eigen kantoor te leiden waarbij ze jonge, gedreven strafrechtadvocaten kan opleiden. Tot die tijd blijft ze met een sociaal hart en vechtlust bij Weening Strafrechtadvocaten verdachten verdedigen.