Bart Maes

Op uitnodiging van Rabobank Weerterland en Cranendonck bezocht ik afgelopen week het gebied Madhyda Pradesh in India. Samen met een aantal vertegenwoordigers uit de pluimvee sector uit het Weerterland en Cranendonck constateerden we dat de steun van Rabobank Foundation écht een verschil maakt.

Achter elk bord eten gaat een hele wereld schuil. Vaak is dat de wereld van een kleine boer of boerin in een ver land. Rabobank Foundation spant zich in om in India de positie van kleine boeren in de keten te versterken zodat zij ook een ‘eerlijke boterham’ kunnen verdienen.

Rabobank Foundation heeft een recept om deze vrouwelijke pluimvee producenten uit zeer achtergestelde gebieden op weg te helpen naar zelfredzaamheid. De ingrediënten zijn kennis, financiering en een groot vertrouwen in de coöperatieve gedachte.

De doelgroep bestaat uit families die kleine stukjes land bezitten of die als dagloner werken op landbouwgronden in de omgeving. Bij tegenvallende oogst moeten de mannen naar de stad afreizen om extra inkomen te genereren. Deze families hebben een gemiddeld inkomen tussen de 415 en 550 euro op jaarbasis. De vrouwen van ‘Women Poultry producers’ verdienen met de kleinschalige productie aan huis van pluimvee zo’n 250 tot 350 euro extra per jaar. 40m2 land is voldoende om een boerderij op te zetten met 400 tot 800 kippen.

Samen met chef-kok Jan Marrees van Bretelli en onze hoffotograaf Irene van Wel-Paquay lieten we ons inspireren door de verhalen van de kippenboerinnen, het land en de bevolking. Geuren, kleuren, specerijen en natuurlijk de lokale recepten. Dat gaan we de komende tijd bundelen tot een bijzonder (kook)boek “ROOTS kip of ei”. Wat was eerder, de kip of het ei?

Bart Maes
Uitgever

Fotografie: Irene van Wel