De Venlose Sanne Cornelissen is oprichter van de bedrijven First Adventures en The Shortcut. In april presenteert ze haar eerste boek waarin Artificial Intelligence (zie kadertekst op de volgende pagina) centraal staat. Daarin bespreken ze hoe we deze ontwikkeling kunnen toepassen in het dagelijks werk en zo efficiënter kunnen functioneren.

Haar studies psychobiologie en psychologie volgde Sanne in Amsterdam en Leiden. Daar deed ze de eerste kennis op over kunstmatige intelligentie. Al vanaf de brugklas was ze bezig met efficiënt en slimmer werken. Naast haar opleidingen had ze vijf bijbaantjes. “Ik moest altijd veel ballen hooghouden, maar wilde ook tijd overhouden om leuke dingen te doen, zonder in te leveren op kwaliteit. Iedereen kan zijn focus beter inzetten, zodat we ons brein optimaal kunnen gebruiken. Zo haal je het beste uit jezelf. Ik ben enorm geïnteresseerd in de theorie achter efficiëntie en leerde mijzelf de trucs aan om dit toe te passen.”

‘Je hoeft niet slim te zijn, maar je moet de methodes weten toe te passen’

Gemeente Venlo en AI
Afgelopen zomer ontmoette wethouder Erwin Boom haar toen ze als dagvoorzitter actief was bij de introductie voor nieuwe studenten. “Vanaf dat moment ben ik Sanne via de socials blijven volgen”, aldus Boom. “Als gemeente zijn wij volop bezig met innovaties op het gebied van digitalisering. Een van de ontwikkelingen hierin is AI. Dit willen we in de toekomst gaan inzetten in de vorm van een moderne klantenservice en informatieverstrekking bij gemeentelijke diensten, maar ook om essays te schrijven, samenvattingen te maken, et cetera. Als gemeente hebben we in de afgelopen twee jaar veel informatie verzameld, maar het is goed om te weten hoe zuiver die info is. Daarnaast hebben wij natuurlijk te maken met privacy en AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Uiteindelijk is het doel om efficiënter te werken. Sanne beschikt over veel kennis omtrent deze snelgroeiende ontwikkeling.”

Gedragsveranderingen
Bij The Shortcut, één van haar bedrijven, staat deze materie centraal. “Het gaat mij vooral over de toepassing van AI in de werkdag, zodat het onderdeel wordt van de dagelijkse routine. Het doorvoeren van veranderingen op werkgebied is in feite gedragsverandering. Daarom heb ik de methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat het enthousiasme over kunstmatige intelligentie niet te snel na een cursus of bezoek aan een workshop weer wegzakt, maar juist onderdeel wordt van die dagelijkse routine. Daarom zijn herhaalbezoeken zo belangrijk en ontwikkelen we een plan dat past bij de betreffende medewerker. Eerst mensen intrinsiek enthousiasmeren, pas daarna de toepassing met hun laptop. Dan zien ze beter de voordelen van mijn methode in. Je hoeft niet slim te zijn, maar je moet de methodes weten toe te passen. Ik werk voor diverse ministeries en grote organisaties als Uber en Samsung.” Ze onderschrijft het belang van privacy. “Dit thema wordt in recordtijd steeds belangrijker. Wij moeten alles gaan vastleggen. Dat zorgt zeker voor uitdagingen, omdat de technologische ontwikkelingen veel sneller gaan dan het maken van nieuwe wetten.”

‘Zodra je AI in je routine weet te krijgen, kun je dus ongeveer 20 procent tijd winnen’

De hype voorbij
Zelf beschouwt ze AI als een ontwikkeling die ons leven vooral makkelijker kan maken. In de afgelopen jaren ging Sanne steeds meer kijken naar het verband tussen menselijk gedrag en technologie: hoe kunnen beide componenten elkaar versterken? “Uit onderzoek blijkt dat AI kan zorgen voor zo’n 20 procent tijdwinst, kwaliteitswinst en meer werkplezier onder medewerkers. Om AI toe te passen in ons werk is het essentieel te weten hoe ons brein, of eigenlijk ons gedrag, werkt. De hype rondom AI is voorbij, de angst neemt af en AI is steeds meer een vast onderdeel van ons leven. Het gaat zeker niet meer weg, maar het aantal mensen dat structureel hiermee werkt, is nog heel laag. Allereerst omdat mensen niet goed weten hoe ze het moeten toepassen en hoe het voor hén werkt. En daarnaast omdat het vraagt om een andere werkroutine en dat is het lastigste van allemaal.”

AI in de dagelijkse routine
De focus ligt nu op ChatGPT en hoe individuen het kunnen gebruiken. “Ik beschouw het eigenlijk als een sparringspartner die we kunnen raadplegen. Een extern brein als samensmelting van alles wat er te vinden is. Zodra je AI wel in je routine weet te krijgen, kun je dus ongeveer 20 procent tijd winnen. Dat is een hele werkdag per week. Bovendien blijkt dat mensen zich vaak creatiever en gemotiveerder voelen als ze AI inzetten. De truc is om te beginnen met één kleine taak die je sowieso moet doen, zoals het schrijven van een mail of het maken van een samenvatting. Als je ziet hoeveel tijd en moeite je bespaart, krijg je vanzelf zin om het vaker te gebruiken. Daarna is het een kwestie van herhaling. Maak bijvoorbeeld een vaste ‘ochtendstarter’: open je AI-tool direct als je de mail checkt. Of plan twee keer per week een ‘AI-uur’ in om taken door te nemen. Zo wordt AI stap voor stap onderdeel van je dagelijkse routine.”

www.theshortcut.nlwww.venlo.nl


Eerste boek

“Sanne Cornelissen onderzocht de implementatie van AI in de werkdag, ontwikkelde een methode in vier stappen om slimmer te werken en bracht het idee om er een boek over te schrijven bij een aantal uitgeverijen onder de aandacht. Uitgeverij Spectrum was enthousiast “Het boek is populair wetenschappelijk, maar wel heel praktisch geschreven, inclusief veel tips en inspiratie. Gun medewerkers de werkweek waar ze blij van worden. Iedereen heeft er baat bij: grote en kleine bedrijven, mensen in diverse functies en ook ondernemers en zzp’ers. AI biedt iedereen een vorm van superpower die je vaardigheden verbetert.”

Het boek ziet in april het levenslicht. Ook in Venlo zal een speciaal event plaatsvinden. Info hierover wordt via lokale media bekend gemaakt.

Op de foto: Erwin Boom en Sanne Cornelissen
Tekst: Rob Buchholz • Fotografie: Bram Becks