U bent bij deze dag betrokken als arbeidsmarktadviseur van UWV. Wat is uw rol precies op 15 april?
“Ik spreek over de huidige regionale arbeidsmarkt van Noord-Limburg en de oplossingen voor de krapte, onder andere de inzet van AI en generatiemanagement. Daarbij staat de vraag centraal: hoe kunnen ondernemers anticiperen op deze uitdagingen op de arbeidsmarkt?”
‘Ga bewuster om met de diverse generaties binnen je bedrijf’
Welk advies wilt u de ondernemers daarbij meegeven?
“Omarm de laatste generatie die binnenkomt! Zij hebben de laatste theoretische kennis, weten hoe de wereld zich op digitaal gebied ontwikkeld heeft en beschikken over frisse en nieuwe ideeën. Behalve de informatie die ik tijdens mijn presentatie verstrek, presenteren we een aantal statements over deze ontwikkelingen. Daarover mogen ondernemers in gesprek gaan.”
En dat werkt in de praktijk?
“Op de werkvloer merk je dat de nieuwe generatie de oudere generaties onder andere ondersteunt bij de inzet van automatisering en ook kritisch durft te zijn over verouderde werkprocessen. De oudere generatie kan als klankbord dienen voor jongeren en coacht hen op het gebied van frustratietolerantie en energiemanagement.”
Staan ondernemers in deze regio daar voldoende voor open?
“Als ik kijk naar de ontwikkelingen op de Noord-Limburgse arbeidsmarkt zou mijn advies aan de ondernemers zijn om de regie te pakken. Maar het hoeft echt niet heel veel energie of geld te kosten. Daarom zeg ik: ga bewuster om met de diverse generaties binnen je bedrijf. Kleine wijzigingen op de werkvloer, bijvoorbeeld met betrekking tot generatiemanagement, kunnen al voor veel verandering zorgen.”
Ondernemers zijn vaak eigenwijze mensen. Hoe denkt u ze te overtuigen als arbeidsmarktadviseur?
“Ik wil de ondernemers vooral informeren en adviseren. Naast mijn carrière bij UWV ben ik altijd werkzaam geweest als ondernemersvrouw. Doordeweeks werkte ik bij UWV en in het weekend verkocht ik samen met mijn familie groente en fruit op de markt in Venlo. Het is mij dus bekend dat een ondernemer altijd met veel uitdagingen te maken heeft en gewend is om zelf de regie te pakken.”
U hecht veel belang aan generatiemanagement. Hoe kunnen ondernemers dit probleem te lijf gaan?
“Limburg is de regio met de sterkste vergrijzing. Het aantal 55-plussers dat werkzaam is in Limburg is het hoogste in Nederland. Ondernemers kunnen hierop anticiperen door aandacht te hebben voor de duurzame inzetbaarheid van de 55-plusser. Dit kan onder andere door de nieuwe generatie met kennis van technologie op de werkvloer te koppelen aan de oudere werknemer met veel levenservaring plus vakinhoudelijke kennis. Voor bedrijven is een belangrijke taak weggelegd om hun medewerkers te blijven stimuleren op het gebied van scholing. Dat hoeft niet direct altijd bij onderwijsinstellingen te zijn, maar kan ook dankzij learning on the job met een collega. Een leven lang ontwikkelen is enorm belangrijk. Wij merken dat de huidige groep 55-plussers daar veel meer voor open staat dan dezelfde leeftijdscategorie jaren geleden. Deze oudere generatie is opgegroeid met de computer en weet dat ontwikkelingen snel gaan.”
En dus werkt het vice versa zegt u? De oudere werknemer begeleidt de nieuwe generatie. En de nieuwe generatie leert de generatie van boven de 55 over de nieuwste ontwikkelingen?
“Klopt! Daarom zeggen wij als UWV: koppel ze aan elkaar en je hebt een win-winsituatie. Daardoor ontstaan de beste oplossingen op de werkvloer. Dan heb je duurzaam beleid en het is bovendien heel trendy om dat te doen. Ze blijven elkaar dagelijks begeleiden en motiveren. De senior wordt meegezogen in het enthousiasme van de nieuwkomer en de 55-plusser blijft de jongere stimuleren om nieuwe ideeën stapsgewijs in het bedrijfsproces te implementeren. Ze hoeven niet direct de hele organisatie te veranderen, maar hebben wel een belangrijke bijdrage bij de groei en ontwikkeling.”
Is het inzetten van AI de oplossing voor de krapte?
“Alleen Artificial Intelligence is volgens UWV niet dé oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt, maar één van de oplossingen. Wij brengen jaarlijks een rapport uit met oplossingen en adviezen voor werkgevers hoe zij om kunnen gaan met de krapte op de arbeidsmarkt. Technologie wordt vaak ingezet in combinatie met andere genoemde oplossingen. Bijvoorbeeld een hulpmiddel om mensen met afstand tot de arbeidmarkt aan werk te helpen, of als assistent van, bijvoorbeeld een onderzoeker om bepaalde zaken sneller uit te zoeken. Zo komt er meer tijd en ruimte vrij voor andere aspecten in belang van dat onderzoek.”
Ziet iedereen het belang van AI In?
“Er zal bij een deel van de mensen nog een bepaalde angst leven voor verandering, net zoals bij de komst van de stoommachine en de pc. Wij zien met de inzet van AI heel mooie dingen gebeuren. Denk aan ziektebeelden bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Stel: iemand lijdt aan afasie. Dan is er een oplossing waarbij men met behulp van AI gedachten kan lezen en het mogelijk is om via de stemcomputer te communiceren. Of iemand die slechtziend of zelfs blind is kan met behulp van een soort braillepen over een tekst gaan om zo het verhaal tot zich te nemen. Dan denk ik: leve AI! Het is echter niet een alleenstaand iets, wel een supermooi hulpmiddel om werken voor bepaalde groepen meer toegankelijk te maken of het anders in te richten. Daarom zien wij als UWV de technologie niet als de oplossing voor de arbeidsmarkt, wel als een mooie toevoeging!”
Aanmelden voor dit event is mogelijk via de website van Ondernemend Venlo:
www.ondernemendvenlo.nl/events/bijeenkomst-arbeidsmarkt
Ook Rian Dings is nauw betrokken bij deze bijeenkomst met als thema ‘Arbeidsmarkt’. “De echte organisatie van dit event is in handen van onze commissie Arbeidsmarkt en Kennisontwikkeling waar ik lid van ben”, zo trapt Dings af. “Het is namelijk steeds moeilijker om goed gekwalificeerde mensen te vinden die bekend zijn met de technologische ontwikkelingen. Daarom is het van belang dat iedereen daarover de juiste info ontvangt. Zeker als het gaat om de verschillende generaties die nu op de arbeidsmarkt actief zijn. Daarin schuilt veel verschil qua kennis. Bij jongeren gaat het nog om 50 procent dat er mee bekend is, bij oudere werknemers is dat percentage veel lager. Bij elke leeftijdscategorie neemt dat zeker met tien procent af.”
‘Zie AI als een nieuwe collega die je werk eenvoudiger maakt en een deel van je taken overneemt’
Om succesvol op de arbeidsmarkt te zijn, is het volgens Dings van belang om voldoende kennis te hebben van technologische ontwikkelingen. Deze gaan snel “Wie zich daar niet van bewust is, komt op termijn buitenspel te staan.” Als directeur van Techkicks is het haar doel om de interessante ontwikkelingen te laten zien. “Techniek is heel leuk. Daarvoor zijn verschillende toepassingen beschikbaar, zowel voor bedrijven als onderwijsinstellingen. De achterliggende gedachte is de toekomst van de arbeidsmarkt veilig te stellen en te verbeteren.” Over de voordelen op de werkvloer zegt ze: “Zie AI als een nieuwe collega die je werk eenvoudiger maakt en een deel van je taken overneemt. Dat motiveert om zelf weer andere taken te gaan doen.”
Dings geeft toe dat nog niet iedereen voldoende doordrongen is van deze voordelen. “We horen nog regelmatig verhalen dat robots gesaboteerd worden omdat mensen er niet mee willen werken. Ze zien het als een machine die hun werk overneemt. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het is een toevoeging, precies zoals Monique al aangeeft. Er ontstaan nieuwe samenwerkingsvormen waarvan technologie een onderdeel vormt. Dat zorgt bij de huidige werknemers wel voor meer ruimte om andere taken uit te voeren. Bovendien blijven mensen onmisbaar. Iemand moet in deze combinatie van reguliere werknemers en technologische hulpmiddelen de verantwoordelijkheid pakken.”