De herontwikkeling van de binnenstad van Roermond, waaronder het centrumkwartier en het bisdomkwartier, staat al lang op de gemeentelijke agenda. Momenteel wordt daadkrachtig naar het moment toegewerkt dat de herinrichting van de binnenstad feitelijk kan beginnen. De wens van de gemeente is duidelijk: een historische binnenstad waarvan alle mooie stadsdelen met elkaar vervlochten zijn. Een binnenstad die uitnodigt om er te wonen, te leven, te ondernemen en tijd door te brengen.

Gebiedsprofiel binnenstad Roermond
De gemeente Roermond maakt vaart om de ingezette weg tot het “boosten” van het centrum van Roermond te realiseren. Het centrumkwartier en het bisdomkwartier maken onderdeel uit van het “gebiedsprofiel binnenstad” dat eind 2023 unaniem door de gemeenteraad is vastgesteld. Die unanieme goedkeuring markeert het beginpunt van de ingezette koers voor de binnenstad voor het komende jaren.

Ook ten aanzien van de karakteristieke herontwikkeling van het centrumkwartier en het bisdomkwartier is veel onderzoek verricht en zijn goed doordachte plannen gemaakt. Sinds deze plannen inzichtelijk zijn gemaakt, gaan de ontwikkelingen voortvarend. Precies waar Dirk Franssen, wethouder Economie, Stedelijke Ontwikkeling & Financiën op inzette: “Mijn intrinsieke motivatie om de binnenstad te verfraaien, te verbeteren en te versterken is groot. Als geboren en getogen Roermondenaar vind ik de opwaardering van de binnenstad, als een van de wijken in Roermond, van groot belang. Er liggen kansrijke ontwikkelingen op meerdere gebieden die we nu daadwerkelijk mogen gaan aanpakken.”

Centrumkwartier en bisdomkwartier
Vorig jaar gaf de wethouder al aan dat de gemeente Roermond het ondernemerschap in de binnenstad wil faciliteren en stimuleren, waarvoor concrete subsidiemogelijkheden werden ingezet. “Doe je niets, dan gebeurt er niets”, was toen zijn uitspraak. In het afgelopen jaar is er wezenlijk veel bereikt en in gang gezet. De schop zit nog niet letterlijk in de grond, maar dat zal niet lang meer duren. Wethouder Dirk Franssen: “In het voorjaar van 2024 heeft de gemeenteraad op voorstel van het college van B&W een bestemmingsreserve van tien miljoen euro gevormd, specifiek voor het centrumkwartier. Dat de gemeenteraad ook hier unaniem was, zegt veel over het gewicht dat wordt gegeven aan de herontwikkeling van de binnenstad, en meer in het bijzonder het centrumkwartier. Door financiële middelen vrij te maken, geeft de gemeenteraad het belangrijke signaal af dat het de koers van het college van B&W voor de binnenstad omarmt. Dat geeft energie om op dit thema gas te geven.”

‘Voor de binnenstad is hoofdprioriteit nummer één de herontwikkeling van het centrumkwartier. Daarnaast maken we ook een start met het bisdomkwartier’

De hoge betrokkenheid van de gehele ambtelijke organisatie op dit thema stemt de wethouder positief: “Iedereen die zich binnen de ambtelijke organisatie bezig houdt met dit thema, heeft hetzelfde doel voor ogen en werkt hard om de gestelde doelen te bereiken. De twee ambtenaren die met mij dit project trekken, Thomas Hyams en Guido Rooyakkers, hebben dezelfde drive om de binnenstad een nieuwe impuls te geven. De neuzen staan dezelfde kant op. Ik voel en zie dat we elkaar versterken en samen echt wat bereiken dat in het belang is van onze mooie stad Roermond.”

Een oplossing voor het lege V&D pand
Een rijkssubsidie zou een bekroning zijn voor de inzet van alle betrokkenen en de laatste benodigde drempel om letterlijk aan de slag te gaan. Wethouder Dirk Franssen: “We willen een 360 graden rond prachtige binnenstad. Voor de binnenstad is hoofdprioriteit nummer één de herontwikkeling van het centrumkwartier. Daarnaast maken we ook een start met het bisdomkwartier. Het Munsterplein is het mooiste plein van Europa en verdient een verbeterde omgeving. Onze historische gebouwen zijn een aanwinst voor de stad Roermond en mogen beter uit de verf komen. Het pand waarin ooit de V&D was gevestigd ligt al acht jaar leeg. Dat heeft zijn weerslag op de omgeving en bovendien een negatieve invloed op het gehele kernwinkelgebied. Dat moet anders.”

‘We willen een 360 graden rond prachtige binnenstad’

Guido Rooyakkers, Programmamanager Economie van de gemeente Roermond: “Alleen al binnen het plangebied van het centrumkwartier hebben we te maken met ruim 8.000 m2 retail leegstand, wat ongeveer 10% van onze totale leegstand omvat. Als we de straten direct rondom het centrumkwartier meenemen in de cijferanalyse, overschrijden we zelfs de grens van 10.000 m2 leegstand. Als we de plannen kunnen realiseren, lossen we die leegstand op en komt er meer ruimte voor zowel werken als wonen. Het is van belang dat we dit goed aanpakken voor de langere termijn. De mogelijkheden hebben we goed onderzocht en dat legitimeert de grote financiële injectie.”

‘We willen een kwaliteitsimpuls voor de binnenstad realiseren, waarbij we willen aansluiten bij het karakter van onze mooie historische stad met prachtige gebouwen. Het is volgens ons een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het Rijk, de provincie en de gemeente om deze koers te verwezenlijken’

Kwaliteitsimpuls voor Roermond
Dirk Franssen: “Voor de ontwikkeling van de stad als geheel is het belangrijk om de functiemix in het centrumkwartier te behouden. Een mix van retail, maatschappelijke functie, detailhandel en wonen, bevordert de dynamiek van de stad. We willen een kwaliteitsimpuls voor de binnenstad realiseren waarbij we willen aansluiten bij het karakter van onze mooie historische stad met prachtige gebouwen. Het is volgens ons een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het Rijk, de provincie en de gemeente om deze koers te verwezenlijken. De gemeente heeft al een grote stap gezet om het tekort voor de realisatie van de plannen voor een groot deel op te vangen. Het zou totaal onbegrijpelijk zijn als de rijksoverheid de aangevraagde rijkssubsidie niet zou honoreren, gezien de kwaliteit van de plannen die perfect aansluiten bij de impulsregeling voor kernwinkelgebieden. Het verminderen van de leegstand, het toevoegen van beleving en kwaliteit, 3.000m2 stadspark inclusief vergroening en het toevoegden van wonen, levert een injectie op in het hart van onze stad voor de komende 100 jaar.”

Toekomstbestendige plannen voor de gehele binnenstad
Ook het bisdomkwartier bestaat uit een aantal monumentale gebouwen met veel historische waarde. Dit stadsdeel heeft een rijke geschiedenis dat het karakter van Roermond als historische stad weerspiegelt. Met de uitvoering van de plannen wordt het bisdomkwartier meer in verbinding gebracht met het naastgelegen centrumkwartier. Het versterken van de verbinding tussen de verschillende stadsdelen is sowieso een belangrijke pijler van de herinrichting van de binnenstad. Voor de gemeente is het prettig dat het bisdom zelf het contact met de gemeente heeft opgezocht. Guido Rooyakkers: “Het bisdom heeft een belangrijke vastgoedpositie in het bisdomkwartier. Omdat het bisdom met ons wil bekijken wat de mogelijkheden zijn, zijn we aan de voorkant van de planvorming betrokken. Dat maakt dat we enerzijds rekening kunnen houden met de wensen van het bisdom, maar ook toegevoegde waarde aan de stad kunnen leveren.” Ook Nester, vastgoedeigenaar en sociale huisvester in het bisdomkwartier, heeft zich bij deze samenwerking gevoegd. Dirk Franssen “Dat geeft veel ruimte om het samen te doen in het belang van Roermond.”

De betrokkenheid bij alle plannen voor de binnenstad blijkt zichtbaar groot. Wethouder Dirk Franssen: “Alle plannen worden breed gedragen. De plannen zelf en het gehele kader waaraan we deze (laten) toetsen, zijn volledig door ons eigen team opgesteld. Dat is magnifiek voor een resultaat op korte en lange termijn. Ik mag het wel uniek noemen dat we in anderhalf jaar al zoveel voor elkaar hebben gebokst. Ik ben trots op de voortgang die nu wordt geboekt. Iedereen wil vooruit, iedereen ziet de kansen en iedereen ziet de noodzaak van de investering.”

Roermond trekt al veel bezoekers van buiten de regio. Het in ere herstellen van het centrumkwartier, het bewaken van de functiemix en het brengen van verbinding tussen alle stadsdelen, zal hieraan alleen maar verder bijdragen. In het centrum wordt openbare ruimte en kwaliteit toegevoegd wat tezamen met nieuwe centrumbewoners levendigheid zal brengen. Dirk Franssen vat het treffend samen: “We zijn van plan de stadsfunctie te behouden en te versterken, waarbij we tegelijkertijd ook voldoen aan de woningbouwopgave die voor ons ligt.”


SUBSIDIEREGELING KWALITEITSIMPULS BINNENSTAD
Ook voor ondernemers heeft de gemeente Roermond budget vrijgemaakt. Zo biedt de gemeente Roermond subsidiemogelijkheden voor het doorvoeren van (stedenbouwkundige) wijzigingen die bijdragen aan de verbetering van de binnenstad. Op grond van de subsidieregeling kwaliteitsimpuls binnenstad is het verkrijgen van subsidie mogelijk ten aanzien van de navolgende drie thema’s:

  • Gevelverbetering;
  • Wonen boven winkels;
  • Onderscheidend ondernemerschap – mix van functies

Meer informatie vindt u op www.roermond.nl/subsidieregelingen-kwaliteitsimpuls-binnenstad of is op te vragen door contact op te nemen met de gemeente Roermond via economie@roermond.nl

Draagt u als ondernemer ook bij aan de gewenste “boost van de binnenstad van Roermond”?


www.roermond.nl

Tekst: Ellen Kupers • Fotografie: Irene van Wel