Voldoende woningen en aantrekkelijke voorzieningen in een gerenoveerd centrum

Tegelen is bezig met een flinke upgrade. Zowel de renovatie van het centrum als de realisatie van diverse nieuwe woongebieden zijn onderdeel van een grootschalig plan om dit stadsdeel aantrekkelijker te maken om te wonen, te werken en te verblijven.

Centrummanager Werner Schins en Roel Versleijen, directeur-bestuurder van woningcorporatie Antares, zijn nauw betrokken bij de realisatie. Zij geven hun visie en verklaren waarom een aantrekkelijk woonklimaat in Tegelen van belang is voor ondernemers en medewerkers op de bedrijventerreinen.

‘We gebruiken een vorm van storytelling hoe de keramische industrie hier in het verleden floreerde’

Eerste plannen
Op dit moment gaat het om de realisatie van 81 appartementen in het centrum, maar in totaal moeten er de komende jaren 220 nieuwe woningen gerealiseerd worden. Ook een meer aantrekkelijke invulling van de commerciële ruimten staat op de agenda. Centrummanager Schins kijkt trots naar de vorderingen in het centrum. “Ondernemers en bewoners hadden wensen over een betere invulling van de openbare ruimte, het bestrijden van de leegstand en een goede invulling voor de locatie waar voorheen Martinushof gevestigd was. Sommige punten vroegen om tijd en geduld, maar na verloop van tijd was er toch voldoende geld beschikbaar vanuit de provincie en de gemeente. Tevens bleek de inzet van wethouder Erwin Boom doorslaggevend om de plannen in gang te zetten.”

Boschkamp
Roel Versleijen trad anderhalf jaar geleden aan als nieuwe directeur/bestuurder bij Antares en verdiepte zich al snel in de materie. “In die eerste fase heb ik Tegelen goed leren kennen. Het is een heel bijzonder stadsdeel met een geheel eigen geschiedenis.” De focus van Antares ligt op het centrumplan waarbij winkels en appartementen worden gerealiseerd, het projectgebied Boschkamp plus de sloop en nieuwbouw van ‘t Peske. Versleijen begint met de uitleg van het plan Boskamp. “De realisatie van 103 woningen in diverse segmenten vindt plaats op het voormalige terrein van ijzergieterij Hekkens, vlakbij het centrum. Bij alle onderdelen van het centrumplan zal de historie van de keramische industrie zichtbaar zijn. Op projectgebied Boschkamp gebeurt dat onder andere door de toekomstige straatnamen te linken aan het verleden van Hekkens.”

Versleijen is enthousiast over de ontwikkelingsplannen voor dit gebied, waar inmiddels de eerste fundering is gelegd. “Ik geloof in het succes van die wijk. Mede door de diversiteit aan woningen die wij daar gaan realiseren. Er is veel ruimte en voldoende aandacht voor groen en duurzaamheid. Als ik een woning in Tegelen moest kiezen, dan zou ik in dat gebied willen wonen.”

Nieuwbouw ‘t Peske
De sloop en nieuwbouw van ‘t Peske zorgde in eerste instantie voor de nodige discussie in Tegelen. Bij Antares was men naar aanleiding van diverse onderzoeken van mening dat het gebouw (het voormalige ziekenhuis) sterk verouderd was. “Nadat dit besluit gecommuniceerd was, had ik half Tegelen in mijn nek zitten”, zo kijkt Versleijen nu met een lach terug. “We besloten om uit te leggen dat in de huidige staat van het gebouw renovatie geen optie was. Het is ons doel om dit historische pand uit 1927 terug te brengen in de oude stijl. En dan durf ik nu al te zeggen: misschien wordt het nog wel mooier. Diverse bijzondere elementen uit het verleden keren terug in de nieuwbouw. Denk aan de stijlvolle overkapping, de verhoogde entree, de kenmerkende schoorsteen plus de balustrades. Het wordt een parel voor Tegelen.”

Genieten
Aan de realisatie van de nieuwe woningen wordt dus hard gewerkt. Meer concreet zichtbaar is al de renovatie van het Tegelse winkelcentrum. Volgens Werner Schins is dit geen plek om te funshoppen. “Mensen komen hier naartoe om boodschappen te doen plus een aantal andere direct verwante producten te kopen. Daarbij hoort wel kwalitatief goede horeca. Naar mijn mening is dat er nog te weinig. Zeker in de avonduren.” Versleijen knikt instemmend. “Persoonlijk denk ik dat de invulling van het Wilhelminaplein veel beter kan. Dat moet gaan leven met horeca en terrasjes. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig. Mensen willen niet buiten eten aan de rand van een parkeerplaats. Je moet keuzes durven te maken en wat mij betreft is de huidige situatie een ongemakkelijke keuze.”

Keramische historie
Wie de Kerkstraat en aangrenzende straten bezoekt, zal ook daar zien dat de rijke historie van het Tegels keramiekverleden op verschillende manieren is verwerkt. Schins: “Het is vorm van storytelling hoe de keramische industrie hier in het verleden floreerde. Dat verhaal loopt vanaf het Wilhelminaplein tot aan het voormalige raadhuis.” Volgens Versleijen komen er bovendien in de nabije toekomst nog meer functies bij. “Denk aan het vestigen van de bibliotheek, de nieuwe supermarkten plus een aantal andere voorzieningen.”

‘Het is essentieel om kwalitatief hoog in te zetten in de diverse stadsdelen zodat nieuwe werknemers en ondernemers hier een aantrekkelijk werk- en leefklimaat vinden’

Voorzieningen die essentieel zijn voor de bewoners, aldus Schins. “Het is essentieel om kwalitatief hoog in te zetten in de diverse stadsdelen, zodat nieuwe werknemers en ondernemers hier een aantrekkelijk werk- en leefklimaat vinden waar ze graag tot in lengte van jaren willen wonen. Dat geldt voor Tegelen, maar ook voor Blerick. Niet iedereen wil in het stadscentrum wonen. Sommige mensen kiezen voor iets meer rust, maar wel met aantrekkelijke faciliteiten. Want waar voldoende nieuwe woningen zijn, willen ondernemers zich vestigen. En als er genoeg aantrekkelijke bedrijven zijn, zoeken werknemers naar woningen. Iedereen heeft daarin zijn rol, zowel de ondernemers als ook Antares met hun plannen voor nieuwbouw.”

Foto: Centrummanager Werner Schins en Roel Versleijen, directeur-bestuurder van woningcorporatie Antares

nu.venlo.nl/centrumtegelenwww.winkelcentrum-tegelen.nl

Tekst: Rob Buchholz • Fotografie: Bram Becks