De gemeente Venlo, Ondernemersvereniging Binnenstad Venlo en de Vereniging van Vastgoed Eigenaren Venlo (VVEV) presenteerden in 2021 gezamenlijk het Plan Binnenstad 2030. Nu, drie jaar later, intensiveren deze drie partijen hun samenwerking met de oprichting van Stichting Platform Binnenstad Venlo.

Hierbij staan vier programma’s centraal die bij moeten dragen aan een binnenstad die voor alle partijen (ondernemers, bewoners, toeristen, dagjesmensen) nog aantrekkelijk is om te wonen, werken en te verblijven. Deze vier zijn: omgeving, aanbod, customer journey plus organisatie, samenwerking en communicatie.

Programma’s
Duiken we dieper in de vier programma’s dan gaat het om de volgende punten: bij omgeving staan aspecten als schoon, veilig, mooie gebouwen en aandacht voor groen centraal. Binnen het programma aanbod is alle aandacht voor gebiedsprofielen van bepaalde straten en hun transformatie (vereenvoudigen vergunningstrajecten en financiële onder-steuning van vastgoedeigenaren en ondernemers). Op het
gebied van customer journey gaat het om marketing, mobiliteit, city dressing (aankleding) en een levendig pro-
gramma (evenementen en erfgoedroute). De termen organisatie, samenwerking en communicatie spreken voor zich. Hier worden ondernemers op de hoogte gehouden over ontwikkelingen of gevraagd voor een actieve benadering bij projecten en werkgroepen. Alles met als doel om de binnenstad in de toekomst verder te blijven ontwikkelen.

Toenemende waardering
“Een goede binnenstad draagt bij aan een goed vestiging-klimaat”, zo trapt wethouder Erwin Boom het gesprek met Stan Heijsters (voorzitter van de ondernemersvereniging) en Marc Bartels (bestuurslid VVEV) af. Boom: “Het is goed om te horen dat de waardering voor het Venlose winkelcentrum toeneemt. Het is prettig om er te verblijven. Of het nu voor een bedrijfsborrel is, het culturele aanbod, om te winkelen of te wonen. Dat merken de ondernemers op de bedrijventerreinen ook. Voor hen is het goed om te weten wat er de komende jaren in de binnenstad gaat gebeuren.”

‘Werkgevers en hun personeel vinden een prettig verblijf in hun directe woon- en werkomgeving van groot belang’

Veranderende functie binnenstad
In deze overkoepelende organisatie werken gemeente, ondernemersvereniging en de VVEV, onder toeziend oog van een onafhankelijke voorzitter, samen. Deze voorzitter houdt onder andere de voortgang van de plannen in de gaten en bereidt de agenda voor. De stichting stelde zowel een begroting op als een professionele doelstelling/visie voor de komende jaren. “Samen met de andere twee partijen voeren we nu een gezamenlijke agenda waar we alle drie aan meefinancieren”, zo vervolgt Boom zijn uitleg. “Beschouw het maar als een toevoeging van het Plan Binnenstad 2030. Zo is er nog meer aandacht voor vergroening, schoonmaak, het benadrukken van het historisch besef en het vermarkten van de binnenstad.”

Onderscheid Plan 2030 en platform
Volgens Stan Heijsters vormt het Plan Binnenstad 2030 een leidraad om de 19 kernpunten (binnen de vier programma’s) die de drie partijen voor ogen hebben op juiste wijze uit te voeren. “Binnen deze stichting bepalen wij op welk moment een kernpunt ten uitvoering komt. Soms gaat het om de korte, op andere momenten om de lange termijn. Beschouw het maar als waarborgen van de agenda.” Bartels voegt daar aan toe: “Het gezamenlijk doel is het toekomstbestendig maken van de binnenstad, die verandert place to buy naar place to be. Wij nemen alle ontwikkelingen op het gebied van vastgoed, retail en koopgedrag mee in onze besluiten. Het centrum moet aantrekkelijk blijven voor ondernemers en vastgoedeigenaren, maar ook voor bezoekers uit de eigen stad, de regio en van verder weg, zowel nationaal als internationaal. Dat zorgt voor een mooie uitdaging.”

Een andere partij die baat heeft bij een positieve ontwikkeling van een aantrekkelijk stadscentrum zijn de ondernemers met hun bedrijven en werknemers op de diverse bedrijventerreinen. “Werkgevers en hun personeel vinden een prettig verblijf in hun directe woon- en werkomgeving van groot belang”, aldus Bartels. “Vaak kopen ondernemers panden of appartementen op, zodat hun medewerkers er kunnen wonen. Wij zijn er om te adviseren. Binnen onze VVEV bevinden zich mensen met kennis die voor een goede begeleiding kunnen zorgen.”

Kennis behouden
De gemeente en vastgoedeigenaren zijn om die reden met diverse projecten bezig. Neem de ontwikkelingen op het Kazernekwartier en het voormalige veilingterrein, als ook de woontoren naast het gemeentekantoor. Stan Heijsters was recent aanwezig bij een bezoek van Mona Keijzer, Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, aan Venlo. Hier stond als thema het investeren in een aantrekkelijke binnenstad centraal. “Blijf je stilzitten, dan ben je als binnenstad niet interessant. Het is essentieel om kennis binnen de regio te houden. Kennis die afkomstig is van diverse partijen, zoals de maakindustrie, logistiek, agrofood en van studenten op de diverse campussen. Dit alles is in het belang van een vitale gemeente, zeker met het oog op de toenemende vergrijzing. Wie in Venlo een goede baan plus aantrekkelijk leefklimaat vindt, zal eerder geneigd zijn zich hier te vestigen en te blijven.”

‘De expats dragen bij aan de dynamiek in de stad en dat voel je als je er doorheen loopt’

Continu proces
Volgens Marc Bartels is het een continu proces met telkens nieuwe projecten. “En die evalueren we jaarlijks. En juist die dynamiek maakt ons als stad onderscheidend in vergelijk met veel andere steden. Wat je in Venlo vindt, zie je niet op veel andere plekken in Nederland terug. De expats dragen bij aan de dynamiek in de stad en dat voel je als je er doorheen loopt. Je merkt aan meerdere facetten: hier gebeurt iets. Nee, dat is geen luchtfietserij. We hebben een begroting waar wij alle drie verantwoording over af moeten leggen. Wie wil weten hoe wij functioneren, is altijd welkom tijdens vergaderingen. Daar zitten vele tientallen ondernemers of vastgoedeigenaren, afkomstig uit het hele land, die willen weten wat er speelt en waar we naar toe gaan met deze stad. Zij geloven in deze dynamiek.”

Voorbeeld
Voorbeelden ervaren alle drie de partijen regelmatig aan levende lijve als ze gasten of nieuwe ondernemers rondleiden. Bartels vertelt met een lach: “Het bestuur van een landelijke organisatie was hier recent te gast. We hebben ze rondgeleid langs diverse bijzondere horecazaken die onze stad rijk is. Ze waren verbaasd over de diversiteit en de kwaliteit die Venlo te bieden heeft. Bij hun vertrek lieten ze weten ieder jaar terug te komen. Veel Venlonaren zien dat helaas zelf niet meer. Waarom? Omdat we verwend zijn. Er gaat hier zoveel goed. En onder het maaiveld werken veel partijen hard om de structuur voor de toekomst nog verder te verbeteren. Die resultaten zien we pas over een aantal jaren terug. Diverse partijen zijn bereid om te investeren in die kwaliteitsimpuls voor Venlo. Zij weten dat dankzij samenwerking één euro drie euro waard wordt.”

Toekomst
Een degelijk plan, een enthousiast platform, maar wat betekent dit concreet voor de toekomst? Om nieuwe ondernemers of winkelformules enthousiast te maken voor een plek in de binnenstad is inmiddels een speciale acquisiteur aangesteld. Heijsters: “Deze persoon bespreekt wat de mogelijkheden zijn voor grootwinkelbedrijven om zich in Venlo te vestigen. Zij leggen voor welke panden vrij zijn of hoeveel vierkante meter. Aan de andere kant is de VVEV bezig om panden te renoveren voor nieuwe ondernemers. Verder presenteren we in 2025 een bidbook waarin nauwkeurig staat omschreven aan wat voor bedrijven of formules er in een bepaalde straat behoefte is. Door goed voorbereid te zijn, kun je als stad veel sneller vierkante meters vullen. Dat is in het belang van ondernemers en van vastgoedeigenaren.” Bartels benadrukt dat daarbij lokale architecten worden ingezet. “Ook zij hebben feeling met hun stad. Bovendien blijft dan de kennis en het geld in eigen stad. En de pandeigenaar mag zelf kiezen met welk architectenbureau hij in zee wil.”

Het eerste deel van de binnenstad waar de aandacht naartoe gaat, is dat deel van de Vleesstraat vanaf het Flujasplein tot aan het voormalige pand van V&D. “Wij zullen vast fouten gaan maken bij deze ontwikkeling”, zo erkent Bartels. “Daar leren we echter alleen maar van. Zoals gezegd: het is een continu proces. Inmiddels zijn er zeker 60 historische panden gerestaureerd. Dat is gebeurd in overleg met de gemeente. Zij moet meedenken over voorzieningen, veiligheid en parkeergelegenheden in die gebieden. Want ook hier geldt: het is beter samen te werken dan dat pandeigenaren op eigen houtje hun gang gaan. Zo versterk je elkaar. Alles is in het belang van een aantrekkelijke binnenstad en van alle partijen.”

Foto: Marc Bartels (bestuurslid VVEV), Stan Heijsters (voorzitter van de ondernemersvereniging) en wethouder Erwin Boom

www.vastgoedeigenarenvenlo.nlwww.venlo.nl • www.obvenlo.nl

Tekst: Rob Buchholz • Fotografie: Bram Becks