De energietransitie is ook voor ondernemers een veelbesproken thema. De verschuiving naar het gebruik van meer duurzame energiebronnen en de toepassing daarvan, is niet alleen een technologische en een economische uitdaging. Het is zeker ook een maatschappelijke opgave. In november kwamen diverse ondernemers van bedrijventerrein Kampershoek bijeen voor de kick-off van het pilotproject Energievoorziening Kampershoek. Diverse bij het project betrokken specialisten deelden hun kennis en inzichten.

Voldoende energielevering is geen vanzelfsprekendheid meer
De maatschappij vraagt steeds meer van het energienetwerk. Het stroomnet is overvol. Er is sprake van netcongestie, de zogenaamde filevorming op het stroomnet. Hoe je het ook wendt of keert, ook voor ondernemers is de tijd aangebroken om tijdig de juiste maatregelen te treffen. Het is geen zekerheid meer dat alle gewenste en/of benodigde energie via de spreekwoordelijke druk op de knop te verkrijgen is. Die tijden zijn voorbij. Gelukkig wordt de noodzaak van de energietransitie ook door bedrijven steeds meer onderschreven. De opkomst bij de kick-off van het pilot project Energievoorziening Kampershoek bevestigt dit. Het project wordt bewust beperkt in omvang gestart. De intentie is evenwel om stap voor stap een regio breed effect te verwezenlijken.

‘We kunnen niet wachten om aan de slag te gaan en in dit project de eerste concrete stappen te zetten. Zo zorgen we er samen voor dat de Weerter economie zich breder en verder kan ontwikkelen’

Samen uitdagingen in kaart brengen en kansen benutten
Een relatief groot deel van het algemene energieverbruik vindt plaats op de bedrijventerreinen. Pak ‘m beet 40% van het energieverbruik in de regio kan worden toegeschreven aan bedrijven. Velen daarvan zijn in hun bedrijfsactiviteiten ook daadwerkelijk afhankelijk van energiebronnen. Via de pilot wordt onderzocht hoe bedrijven kunnen bijdragen aan en profiteren van duurzame energievoorzieningen en op welke vlakken dit het beste gezamenlijk kan worden gerealiseerd.

Thomas van Gemert, tijdelijk Wethouder Duurzaamheid en Energie, is enthousiast: “We kunnen niet wachten om aan de slag te gaan en in dit project de eerste concrete stappen te zetten. Zo zorgen we er samen voor dat de Weerter economie zich breder en verder kan ontwikkelen.”

Duurzaam ondernemen omvat meer dan het besparen van energie en het duurzamer opwekken daarvan. De energietransitie gaat gepaard met aanzienlijke uitdagingen. Uitdagingen die niet meer alleen individueel kunnen worden aangepakt volgens Sven Maas, duurzaamheidscoördinator bij de gemeente Weert: “De energietransitie is niet alleen een duurzaamheids- en een economische opgave. Het is inmiddels ook een sociale opgave geworden, waarin we onze verantwoordelijkheid mogen nemen. De laatste jaren wordt steeds meer ingezet op samenwerking om tot oplossingen te komen. Dat leidt zichtbaar tot positieve perspectieven.”

‘Samen zoeken naar en werken aan duurzaamheidsoplossingen is dé manier om ervoor te zorgen dat iedereen vooruit kan’

Kevin van Pol, vraagbaak voor duurzaamheidskwesties bij Parkmanagement Weert, licht verder toe: “Via de pilot worden data van de individuele bedrijven verzameld die tezamen een beeld geven over de omvang van de benodigde energie en de bijbehorende beschikbaarheid daarvan. Deze individuele data worden vervolgens gestapeld. Zo maken we inzichtelijk waar de verschillen en de pieken en dalen in het opwekken en verbruiken van energie zich voordoen. Op die manier wordt vervolgens duidelijk waar eventuele lokale samenwerking aangewezen is. Daarbij is er voor iedereen de ruimte om uiteindelijk de eigen inbreng te realiseren en ook individueel keuzes te maken.” Sven Maas: “Dit project is van wezenlijk belang om de urgentie inzichtelijk te maken. De motivatie van de ondernemers zelf is cruciaal. Als zij de urgentie zien, kan er samen veel bereikt worden.”

Het samenwerkingsverband dat de pilot organiseert, heeft de ondernemers werkelijk wat te bieden. Zo stelt Natasja Geelen van Parkmanagement Weert: “We delen overkoepelend kennis en kunde en nemen de regie. Dat ontzorgt en helpt elke deelnemende individuele ondernemer op dit belangrijke thema.”

Op haar beurt ziet Weert Energie in dit project haar doel-stellingen nagestreefd. Theo Jongeling van Weert Energie: “We werken graag toekomstgericht om Weert interessant te houden voor zowel de inwoners als de gevestigde en toekomstige bedrijven. Samen kunnen we ervoor zorgen dat bedrijven zich in de regio willen vestigen en in de regio willen blijven. Dit soort projecten maken dat mogelijk. Het feit dat we zonder winstoogmerk werken, maakt dat we soms ook nog een extra maatschappelijke bijdrage kunnen leveren door middel van belangeloze financiële injecties. Dat voelt goed.”

Ook Rabobank maakt graag deel uit van het samenwerkings-verband. Ron Vanlier, directeur Midden-Limburg, licht toe: “We hebben een coöperatieve agenda, waarvan ook de energietransitie deel uit maakt. Gezamenlijke initiatieven zoals deze pilot ondersteunen we van harte met onze kennis, ons netwerk en financiële oplossingen. Bovendien kunnen ondernemers ook bij ons terecht voor oplossingen van individuele financiële vraagstukken.”

Duurzaam ondernemen begint nu
Uiteindelijk krijgt werkelijk iedereen te maken met de noodzaak tot het anders opwekken, opslaan en verbruiken van energie. Een lagere afhankelijkheid van het (hoogspannings)netwerk van Tennet/Enexis in de regio is geen nobel streven, maar een noodzakelijkheid.

‘Uiteindelijk gaan we allemaal vastlopen. Tijdig beginnen met duurzaam ondernemen en je als groep organiseren, is de sleutel tot succes’

EKB Nederland en VNO-NCW trekken als uitvoerende partijen de kar van het pilotproject. Rob Bogman, directeur VNO-NCW Co-Creatie: “Enexis gaat het niet redden om de stroom te leveren die nodig is. Uiteindelijk gaan we allemaal vastlopen. Tijdig beginnen met duurzaam ondernemen en je als groep organiseren, is de sleutel tot succes. Om het stroomnet te ontlasten en om als gesprekspartner bij de energienetbeheerder Enexis in aanmerking te komen, is een lokale samenwerking een vereiste. Samen zoeken naar en werken aan duurzaamheidsoplossingen is dé manier om ervoor te zorgen dat iedereen vooruit kan. Zoeken naar wat collectief verstandig is, faciliteert de mogelijkheden tot ondernemen, verduurzamen en groeien.”

Het efficiënt opwekken, opslaan, verdelen en verbruiken van energie lijkt kortom meer dan ooit een gezamenlijke opgave. Het effect van samenwerken op de thema’s duurzaamheid en energietransitie kan tevens op andere gebieden doorwerken volgens Rob Bogman: “Ondernemers kunnen gaandeweg ook andere thema’s gezamenlijk inventariseren, bespreken en aanpakken. Daardoor worden bedrijventerreinen effectiever en intensiever gebruikt.”


Het pilotproject Energievoorziening Kampershoek is een initiatief van de gemeente Weert en betreft een brede overkoepelende samenwerking tussen de gemeente, Parkmanagement Weert, Weert Energie en Rabobank Midden-Limburg. Zij werken op hun beurt samen met de diverse geïnteresseerde deelnemende bedrijven. Het project behelst meer dan alleen de vermindering van de ecologische voetdruk en lagere energiekosten, de effecten reiken economisch en maatschappelijk verder. Door zowel individueel als gezamenlijk efficiënter met energie om te gaan, wordt het stroomnetwerk ontlast. Dat leidt voor de deelnemende bedrijven tot het behoud van de eigen regie, continuïteit en mogelijke groei. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Weert:

www.weert.nl bij: Start pilot-om bedrijventerreinen weert te verduurzamen.


Op de foto: Theo Jongeling (voorzitter Weert Energie), Natasja Geelen (van Parkmanagement), wethouder Thomas van Gemert en Ron Vanlier (directeur Rabobank Midden-Limburg).

www.weert.nlwww.onsduurzaamweert.nl

Tekst: Ellen Kupers • Fotografie: Irene van Wel