‘We moeten ons bewust zijn van de enorme kracht van een collectief als Ondernemend Venlo’

René Dings is per 1 augustus in functie als operationeel manager bij Ondernemend Venlo. Een nieuwe functie met als belangrijke taak om deze belangenbehartiger van ruim 1.200 bedrijven binnen de gemeente nog sterker te maken. 

“Het is een functie die dicht bij mij staat”, aldus de 57-jarige Dings. “Gedurende mijn hele werkzame carrière heb ik altijd met ondernemers aan tafel gezeten. Dat vind ik nog steeds heerlijk om te doen. Ik weet wat ze bezig houdt, wat ze belangrijk vinden en begrijp hun drijfveer. Deze functie is dus een mooie nieuwe uitdaging. En dat ook nog eens in mijn eigen Venlo. Mooier kan het bijna niet.”

Je beschouwt jezelf als een verbinder. Verklaar dat eens.
“In totaal heb ik 26 jaar bij Rabobank gewerkt, waarvan 19 jaar in Venlo. Hierbij was ik altijd actief in vele netwerken. Tevens ben ik altijd actief geweest in het verenigingsleven. Niet omdat het vanuit mijn functie verwacht werd, maar omdat ik het gewoon heel erg leuk vind. Het zit in mij om dingen te organiseren en samen te werken. Ik ben een beetje een regelneef en krijg energie van het samenbrengen van mensen en bedrijven. Dingen die je goed kunt, doe je graag en dingen die je graag doet, kun je goed. Daar ben ik van overtuigd en dan gaat het eigenlijk vanzelf. Voor mij is netwerken daar een goed voorbeeld van. Samenwerken staat bij mij altijd centraal. Het is mooi om samen dingen te bereiken en partijen te verenigen. In deze nieuwe rol komt dat allemaal samen.”

Je hebt een aantal bewogen jaren achter de rug. Dat kwam door diverse ontwikkelingen, maar de rust lijkt wedergekeerd. Hoe kijk je daar nu op terug?
“Dat is wel al even geleden. Inmiddels heb ik de Rabobank alweer zeven jaar geleden verlaten. Maar het was zeker een hectische, maar ook leerzame periode. Na dit vertrek, na 26 jaar, was het eerst tijd om even af te schakelen. Er volgde een periode van bezinning, inclusief een zoektocht naar nieuwe uitdagingen. Uiteindelijk leidde dat tot mijn huidige functie als zelfstandig adviseur en bemiddelaar in zakelijke en vastgoedfinancieringen onder de franchisevlag van Credion. Dat ga ik nu dus combineren met deze nieuwe rol bij Ondernemend Venlo.”

Dat vertrek bij Rabobank moet na zo’n lange periode lastig zijn geweest?
“Absoluut. Het had te maken met de organisatorische veranderingen binnen Rabobank, welke noodzakelijk werden na de bankencrisis, gevolgd door de nieuwe beleidsregels van de ECB en DNB. Dit had consequenties voor de zelfstandigheid van de lokale Rabobanken en tevens voor de invulling van mijn functie. Ik had in mijn rol intensief contact met ondernemers in het mkb. Van de bakker op de hoek tot grote ondernemingen. Dit veranderde toen de autonomie van de lokale Rabobanken grotendeels kwam te vervallen. Dat voelde voor mij niet goed. Het loslaten van die klanten deed pijn. Het deed onbewust meer met mij dan ik bewust in de gaten had. Een burnout was het gevolg van die ontwikkeling.”

‘Dingen die je goed kunt, doe je graag en dingen die je graag doet, kun je goed’

Pijnlijk, maar ook leerzaam dus. Welke gevolgen had dit hele proces voor je ontwikkeling?
“Je gaat nadenken over de toekomst en stelt jezelf de vraag: wat wil ik? Een soortgelijke functie of iets heel anders? Rabobank zorgde voor een uitstekende begeleiding in dit proces en gunde mij daarbij alle ruimte. Hoewel ik van nature eigenlijk best wel een zekerheidszoeker ben, besloot ik toch afscheid te nemen van de Rabobank. Ook hierin hebben ze mij fantastisch gefaciliteerd. Ik heb me echt gewaardeerd gevoeld voor 26 jaar Rabobank.

Wat volgde was de periode van bezinning en een oriëntatie naar de toekomst welke leidde richting horeca, politiek en managementfuncties. Uiteindelijk kreeg ik van een goede bekende het advies: ‘René, ga terug naar de financiële dienstverlening. Dat is jouw wereld. Dat heb je altijd graag en goed gedaan; daar kennen de mensen je van. En de ontwikkelingen in deze branche bieden ruim voldoende perspectief.’ Toen kwam begin 2019 Credion op mijn pad. Feitelijk een zelfde functie als bij de Rabobank, maar dan als zelfstandige. Het grote verschil was echter dat ik bij de bank zo’n 150 klanten in portefeuille had om uit te putten. Nu moest ik bij ‘0’ beginnen en op zoek naar nieuwe klanten, die ik uit mijn eigen netwerk moest halen. Maar dat is uiteindelijk goed gelukt.”

En nu volgt je functie als operationeel manager bij Ondernemend Venlo. Was je op zoek naar een nieuwe uitdaging?
“Nee, een zakelijke relatie wees mij op deze vacature en zei: ‘Rene, deze rol is echt perfect voor jou.’ Het is een taak voor 24 uur, dus ik kan gewoon als zelfstandig financieringsadviseur blijven werken.”

Dan worden het lange dagen?
“Ha ha. Dat valt hopelijk wel mee. Ik maak doorgaans al lange dagen. Dat ben ik gewend, ik heb dat waarschijnlijk meegekregen van thuis, als zoon van een tuindersfamilie. Ik heb daar geen moeite mee. Sterker, ik vind het heerlijk. Maar ook voor mij zitten er maar 24 uur in een dag en ik zal mijn tijd dus efficiënter moeten indelen, keuzes moeten maken en enkele nevenfuncties op een lager pitje moeten zetten. Mijn persoonlijk grootste uitdaging zal naar verwachting dan ook het managen van de tijd worden.”

Welk beeld had je van Ondernemend Venlo?
“Ik ben altijd actief betrokken geweest bij ondernemers en heb de ontwikkelingen in Venlo natuurlijk altijd gevolgd. Het is vooral heel knap hoe ze een BIZ voor alle (21) aangesloten bedrijventerreinen hebben gerealiseerd. Een BIZ van deze omvang is uniek voor Nederland. We zijn de grootste BIZ van Nederland en na Amsterdam en twee gebieden in Rotterdam het grootste ondernemerscollectief. Wat dat betreft kijkt heel ondernemend Nederland met de nodige jaloezie naar Ondernemend Venlo, inclusief Lomm, Tegelen en Belfeld! De kracht van zo’n collectief is enorm. Dat moeten we ons binnen heel Ondernemend Venlo realiseren. Op deze wijze zijn wij een zeer serieuze gesprekspartner. Dit zorgt er tevens voor dat de samenwerking met de gemeente fantastisch is. En samen met hen kunnen we weer een vuist maken richting provincie of zelfs Den Haag en Brussel. Op deze wijze kunnen we in onze gemeente mooie dingen doen en een uitstekend ondernemersklimaat realiseren. We moeten écht trots zijn op dit collectief en het is van groot belang dat de BIZ in 2025 weer tot 2030 wordt verlengd. Met deze BIZ kunnen we ook in de toekomst schouder aan schouder met elkaar blijven optrekken en mooie dingen bereiken.”

De functie van operationeel manager is nieuw voor Ondernemend Venlo. Welke verwachtingen zijn er vanuit de organisatie?
“In eerste instantie gaat het hier om het verbinden. Daarnaast is de groei van het ondernemersklimaat in Venlo van belang. Er zijn genoeg ideeën en de nodige projecten die op de plank liggen. Dat kan gaan over veiligheid, verduurzaming, infrastructuur, groenvoorziening et cetera. Hierin moeten we keuzes maken en de gekozen projecten vervolgens tot uitvoering brengen. Nee, dat ga ik niet allemaal zelf realiseren. Dat moeten we samen met de leden en alle betrokken partijen doen. Het is mijn taak om deze projecten in gang te zetten en te bewaken. Na een inventarisatie in de komende maanden zal de exacte invulling hiervan concrete vorm krijgen.”

Welke uitdaging zie je er zelf in?
“Vooral de samenwerking met ondernemers. Dat zijn dynamische mensen en die mentaliteit spreekt mij enorm aan. Mijn contacten in het bedrijfsleven zijn altijd goed geweest. Dit geldt ook voor de connecties in de politiek die van groot belang zijn. Maar ik sta er niet alleen voor. Dat kan ook niet. Er zijn verschillende afdelingsbesturen en commissies met veel betrokken vrijwilligers c.q. ondernemers. En natuurlijk de parkmanager. Het is enorm jammer dat Lidy Rutten ons gaat verlaten, want zij heeft de afgelopen jaren op fantastische wijze invulling gegeven aan deze rol. Voor haar moet dus snel een opvolging komen. Het is mijn doel om projecten van de grond te krijgen. In de eerste maanden is kennismaken met de diverse besturen en commissies, c.q. de vrijwilligers/ondernemers van groot belang. Zo kan ik mij een nog beter beeld vormen van Ondernemend Venlo en wordt voor mij duidelijk wat er speelt binnen de vereniging. Ik ken al veel ondernemers, maar de meesten van die 1.200 nog niet.”

Speelt daarbij de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid nog een belangrijke rol?
“Ook. Duurzaamheid is zondermeer een belangrijk item. Ook voor bedrijventerreinen. Maar het is in mijn ogen te zeer een containerbegrip geworden. Ik bedoel daarmee te zeggen: het begrip ‘duurzaamheid’ is zo veel omvattend, waardoor het bij ondernemers aan prioriteit heeft ingeboet. Duurzaamheidsmaatregelen moeten mijn inziens concreter en praktischer worden gemaakt. Zo krijgen ondernemers meer gevoel bij het nut van investeringen, want uiteindelijk moet het toch wat opleveren.”

‘De ‘Venlose ondernemer’ moet ‘gruuets’ zijn op de kracht en schoonheid van de andere stadsdelen en de andere kernen moeten dat zijn op het stadsdeel Venlo’

Het is een geluid dat vaker te horen is, maar politici niet vrolijk stemt.
“De realiteit is: zolang het hun bedrijf niet raakt, denken ondernemers: ik zie het later wel. Zonder dwang zullen vele ondernemers maatregelen voor zich uit schuiven. Het is daarbij van belang hoe het nieuwe kabinet dit oppakt. Laten zij de teugels vieren, dan vormt dat voorlopig geen stimulans voor de ondernemers om er heel concreet mee bezig te zijn.”

Welk doel heb je met deze functie voor de komende jaren voor ogen?
“Het verbinden van alle ondernemers in de gemeente Venlo. Van Arcen en Lomm tot Belfeld. Daarbij wil ik vooral een prettig ondernemersklimaat voor de Venlose bedrijven ontwikkelen. De prioriteit van ondernemers ligt vanzelfsprekend bij het eigen bedrijf. Maar Ondernemend Venlo speelt daarbij een belangrijke rol. Dingen bereiken en realiseren doen we vooral samen en zeker niet alleen René Dings. Met medewerkers, bestuur, vrijwilligers en ondernemers zijn we een team. Ik hoop mensen te enthousiasmeren door onder andere het belang van de BIZ te benadrukken en te laten zien wat er gebeurt met hun geld. Ik wil ondernemers hierbij ontlasten en invulling geven aan de rol van kartrekker/aanjager van projecten.”

Die BIZ is dus belangrijk voor Ondernemend Venlo?
“Heel belangrijk! Zoals eerder al aangegeven: met een omvang van 1200 bedrijven met 40.000 werknemers zijn we uniek in Nederland. Iedereen kijkt naar ons. Veel steden zijn jaloers op Venlo. Het is van groot belang om dit collectief in stand te houden. We moeten trots zijn op deze eenheid binnen de gemeente Venlo, trots zijn op elkaar! Dat geldt voor álle bedrijventerreinen, van Noord tot Zuid! De ‘Venlose ondernemer’ moet ‘gruuets’ zijn op de kracht en schoonheid van de andere stadsdelen en de andere kernen moeten dat zijn op het stadsdeel Venlo. We hebben een regiofunctie. Draag dit allemaal uit! Durf het overkoepelend belang boven je eigen belang te stellen. Als je er samen voor gaat, wordt het uiteindelijk voor iedereen beter.”

Hoe bedoel je dat?
“Kijk naar de fusie bij een sportvereniging als Delta. Het heeft heel veel energie gekost dit te realiseren, maar visie en doorzettingsvermogen hebben er uiteindelijk toe geleid dat er nu een sterke vereniging staat met een uitstekend toekomstperspectief. Dat was voor iedere fusieclub afzonderlijk zeker niet het geval geweest. Het is een voorbeeld hoe sterk een collectief kan zijn. Een collectief maakt Venlo als eenheid sterker dan de losse onderdelen zoals het voorheen was. Ben trots. Stop met het ‘kerktoren denken’. Emoties zijn goed te uiten, maar verlies de realiteit niet uit het oog. Het mooie in deze is dat de BIZ bevestigt dat ook het bedrijfsleven in de gemeente Venlo overtuigd is van de krachten van het collectief. Samen kom je verder, daar ben ik heilig van overtuigd!”


Rene Dings is getrouwd met Jeanine Duckers, die als zelfstandig ondernemer actief is in de gelegenheidskleding. Samen hebben ze een zoon Dio (25, studie Hotelmanagement in Maastricht) en dochter Danee (22, studie Sport & Communicatie in Tilburg). In zijn vrije tijd vertoeft René graag op de golfbaan en probeert hij twee a drie keer per week de sportschool te bezoeken. Hij is verder betrokken bij MKB Limburg en voorzitter van Stichting Volkstheater Frans Boermans.

Toch beschouwt hij zichzelf vooral als levens-genieter. “Ik hou van veel gezelligheid; vooral met de juiste mensen om mij heen. Lekker borrelen, eten, een goed gesprek of wat schaele wazel, het liefste gewoon in mijn eigen Venlo of tijdens een weekendje weg. Ook ga ik graag met het gezin op vakantie, maar ik ben zeker geen wereldreiziger. Ik ben enorm trots op de duizenden vrijwilligers in onze gemeente en geniet van de vele evenementen die zij mogelijk maken. De Vastelaovend, de Venloop, het Zomerparkfeest. Maar ook een avondje VVV of Maaspoort, ik kom overal graag. En als ik niks heb, is het prima om lekker thuis te zijn. Al moet ik dat wellicht wat vaker doen, haha.”


www.ondernemendvenlo.nl

Tekst: Rob Buchholz • Fotografie: Bram Becks