Fouten maken tijdens het werk is menselijk: iedereen ziet weleens iets over het hoofd. Zelfs als je nog zo nauwkeurig te werk gaat is dit nooit helemaal te voorkomen. Wanneer je opdrachtgever of klant financiële schade lijdt door een beroepsfout die jij of je werknemers hebben gemaakt, kan je bedrijf aansprakelijk worden gesteld.
Daarom kan het verstandig zijn om als ondernemer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Wat valt er wel en niet onder deze verzekering?
Wat is meestal wel verzekerd?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt tegen onverwachte kosten door schade aan derden. Het gaat om vermogensschade die rechtstreeks is veroorzaakt door het uitoefenen van je beroep. Denk aan een architect die een verkeerde berekening maakt voor een verbouwing, waardoor de verkeerde muur wordt gesloopt en de bouw stil komt te liggen. Of een managementconsultant die een verkeerd advies geeft waardoor de klant of opdrachtgever omzetverlies lijdt.
Iedereen die onafhankelijk werkt, heeft in principe te maken met dit risico. De volgende zaken vallen meestal onder een BAV:
- Financiële schade als gevolg van een beroepsfout;
- Verlies van documenten die jij in beheer hebt;
- Kosten die je maakt om onterechte claims aan te vechten.
Wat er precies wordt vergoed, kan per verzekeraar en verzekering verschillen. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden door voordat je een verzekering afsluit.
Wat is meestal niet verzekerd?
Sommige kostenposten waarvoor jij aansprakelijk gesteld kan worden, vallen niet onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Soms kun je wel een andere verzekering afsluiten om dit financiële risico af te dekken.
- Materiële- of letselschade aan spullen of mensen. Hiervoor kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) afsluiten;
- Kosten die je maakt om het werk opnieuw uit te voeren;
- Schade dat veroorzaakt is door opzet en roekeloosheid;
- Schade door vermogensdelicten, zoals fraude en diefstal.
Ook hier kan er per verzekeraar en verzekering verschillen wat er wordt vergoed.
Voor wie is een BAV nuttig?
Als je een adviserend beroep hebt, kan een BAV verstandig zijn om te hebben. Voor sommige beroepen is het afsluiten van een BAV zelfs wettelijk verplicht omdat het beroepsaansprakelijkheidsrisico hiervoor hoog is, bijvoorbeeld voor financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants en architecten.
Voor andere beroepen kunnen opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus vereisen dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt, voordat zij met je in zee gaan. Maar lang niet voor elk beroep is dit het geval: laat je hierover adviseren.
Goed voorbereid ondernemen
Al is het natuurlijk niet je bedoeling: een fout kan de beste overkomen. Met een BAV ben je verzekerd tegen de vermogensschade die ontstaat door een beroepsfout. Door deze verzekering af te sluiten, ben je altijd goed voorbereid op dit soort situaties.