NEDERWEERT – De Britse band Coldplay investeert in het Nederlandse initiatief The Ocean Cleanup. De band, die geweldige dingen doet voor het milieu, sponsort de Interceptor 005. De installatie die The Ocean Cleanup gebruikt om plastic uit rivieren te halen voor het de zee bereikt.
En laat die Interceptor nu op dit moment in de werkplaats van het Nederweertse Smolenaers worden geproduceerd. “Wij vinden het een geweldige eer om bij te dragen aan een ambitieus en idealistisch project als The OceanCleanUp.” Harm Vlassak, (bedrijfsbureau van Smolenaers) staat glimmend van trots bij de bouwtekeningen. Als fervent duiker en reiziger staat hij pal achter de doelen van dit Nederlands initiatief. “Ze vonden ons omdat wij als een van de weinigen kunnen walsen tot 4 meter. En we hebben hier dan ook een mooi staaltje walswerk mogen leveren, naast alle andere werkzaamheden als kanten/zetten, lasersnijden en lassen. Dat geeft wel een kick ja! En natuurlijk vinden wij het gaaf om te weten dat een band als Coldplay meewerkt aan het project dat nu in onze werkplaats staat.”
De wereld heeft een heel groot plastic probleem en het wordt steeds groter. De Interceptors 001, 002, 003 en 004 werden ook in Nederweert geproduceerd en kunnen tot 50.000 kilo plastic per dag vangen. 005, 006, 007 en 008 worden binnenkort geleverd.
“Hoe bijzonder is het dat een Nederlands initiatief van de briljante en volhardende jonge uitvinder, Boyan Slat, alle handen op elkaar krijgt om de grootste schoonmaak in de geschiedenis voor elkaar te krijgen!” The OceanCleanUp heeft berekend dat als er 1000 Interceptors in de bepalende rivieren in de wereld komen te liggen, 80% van het plastic de Oceaan niet bereikt. “Dit draagt echt bij aan het verbeteren van de wereld. Het is een uitdagend project maar als team Smolenaers zeggen wij steevast: kan niet bestaat niet. En The OceanCleanUp doet werkelijk alles om de wereld vrij te maken van plastic. Ze denken niet in onmogelijkheden. Zij zijn een mooi voorbeeld voor de wereld. Wij zijn ongelooflijk trots op zo’n mooie klant”, vertelt Leon Vink (Hoofd bedrijfsbureau).
Bijna het volledige team is betrokken bij dit project. Van product engineering tot lassers, kanters/zetters en walsers. “Nu nog echt even alle hens aan dek, maar ik ben best trots als mijn werk straks richting Maleisië vertrekt”, vertelt Thieu die aardig wat las uurtjes in de nieuwe interceptors mocht steken.
Martijn Peeters (projectleider): “Binnenkort gaan alle onderdelen naar de coater, wordt het in Maleisië samengesteld en komt er nog heel wat andere techniek aan boord. Bijzonder wel zo’n samensmelting van specialismen.”
Meer beelden zijn te vinden op de website van Smolenaers: www.smolenaers.nl