Peter Kerstjens: “Het CIV wordt een echt fysiek centrum waar alles samenkomt”

VENLO – Genoodzaakt door een nijpend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel in de regio zocht Addit begin jaren 90 naar expansiemogelijkheden in Oost-Europa. 85 kilometer ten noordoosten van Warschau staat inmiddels een moderne productiefaciliteit waar ruim 600 medewerkers werken. Anno 2017 levert het vinden van de juiste technisch geschoolde mensen Peter Kerstjens, Managing Director van Addit, nog steeds grijze haren op. “En ik ben niet de enige. Daarom zijn we nauw betrokken bij de start van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap voor de Maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg”.

“Plaatwerkers, lassers, mechatronicamonteurs, engineers. Ze zijn van onschatbare waarde voor Addit”, vertelt Peter Kerstjens.“De producten die wij maken worden steeds complexer. We maken hoog complexe technische producten in uiteenlopende en veranderende markten. Wensen van klanten veranderen steeds sneller en de ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie gaan in een razend tempo. Dat stelt hogere eisen aan medewerkers.” “Om te voorzien in de behoefte aan voldoende gekwalificeerd technisch personeel dat met al deze veranderingen om kan gaan, werkt een aantal partijen (red. TechnoValley, Ondernemend Venlo, Gilde Opleidingen, Fontys en Keyport) samen in een publiek-private samenwerking voor de oprichting van een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV). Het CIV moet ervoor zorgen dat mbo- en hbo-onderwijs beter op de vraag uit het bedrijfsleven aansluit, maakbedrijven hun innovatief en concurrerend vermogen versterken en dat de mobiliteit en flexibiliteit van zittend personeel vergroot.”

Internationale toneel
Geldautomaten, betaalterminals, medische apparatuur, 3D printers. Het hoogwaardige precisieplaatwerk van Addit in Venlo zit in apparaten en machines van de agrarische en de financiële sector tot de automobielindustrie en de medische wereld. In het relatief korte bestaan van het Venlose bedrijf, opgericht in 1984, heeft het een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van lokaal en regionaal opererende speler is Addit actief op het internationale toneel. “Dat was ons nooit gelukt zonder de juiste technisch geschoolde mensen.” “We streven ernaar dat met ingang van het nieuwe schooljaar 2018 het CIV voor de maakindustrie operationeel is.”

Eén blok
“Het CIV wordt een echt fysiek centrum waar alles samenkomt”, vervolgt Kerstjens. “Theoretische soft skills opleidingen, aandacht voor bijscholing, scholing van docenten en opleiding van zij-instromers zoals migranten. De aandacht voor specifieke vaktechnische aspecten komt bij de bedrijven in huis. Voor de maakindustrie kunnen we immers niet één voorbeeldlab bouwen. Bij Addit praten we over plaatwerk, bij Mifa over verspaning en bij Parree over kunststoffen. Dat kun je niet over één kam scheren. Bedrijven gaan in combinatie met het CIV zelf mensen en middelen inzetten om medewerkers op te leiden.” “Het technisch beroepsonderwijs gaat als één blok samenwerken met het bedrijfsleven. Met ingang van het nieuwe schooljaar 2018 moet het CIV operationeel zijn zodat we de maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg ‘fit for the future’ maken.”

https://technovalleylimburg.com

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Techno Valley 2017 – nr. 1
Tekst: Monique Joosten | Fotografie: Laurens Eggen