Om Venlo nog aantrekkelijker te maken, is er de mogelijkheid voor ondernemers een rotonde te adopteren. Bedrijven zorgen gedurende vijf jaar voor de inrichting en het beheer van het groen op de middencirkel. In ruil voor de maatschappelijke betrokkenheid krijgen ze zichtbaarheid. Met de lente in aantocht, is dit hét moment om een plan in te dienen.
Het idee ontstond nadat een aannemer in Belfeld de gemeente vroeg of ze een rotonde ter adoptie wilde aanbieden. “Hierop hebben we onmiddellijk positief gereageerd”, zegt wethouder Sjors Peeters (Wonen en Wijken). “We stimuleren inwoners en bedrijven om zelf actief inbreng te leveren om hun omgeving in te richten en te beheren. Dit sluit hier perfect op aan.”
Eigen rotonde
Inmiddels hebben verschillende ondernemers interesse getoond. Door het nieuwe plan van de gemeente krijgt het bedrijfsleven de kans om ook een rotonde naar eigen wens in te richten. “Er zijn natuurlijk randvoorwaarden”, zegt Hedwig van Baalen, technisch specialist groen van de gemeente Venlo. “Maar we laten ondernemers zoveel mogelijk vrij in de keuze voor beplanting en inrichting, zodat het echt een visitekaartje wordt met een eigen identiteit. Zo zou je de kleur planten kunnen afstemmen op de bedrijfskleuren voor de herkenbaarheid. Tevens heeft de adoptant de mogelijkheid een reclamebord te plaatsen op een rotonde.”
Ook bepalen bedrijven zelf de manier waarop ze het onderhoud verzorgen. “Het gaat erom de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten, daarom worden de omwonenden betrokken”, zegt Peeters. “Als gemeente bemoeien we ons niet met de aanpak van het beheer. De manieren zijn legio. Zo kan het bedrijf een lokale vereniging sponsoren en in ruil daarvoor onderhouden leden de rotonde. Bovendien is het mogelijk om met meerdere bedrijven een rotonde te nemen.”
Plan indienen
In de kernen Venlo, Blerick, Tegelen, Steyl en Belfeld zijn 59 rotondes beschikbaar. Bedrijven kunnen zich aanmelden. Er wordt een contract gesloten voor een periode van vijf jaar. De bruikleenovereenkomst is volledig kosteloos. Vanuit Ondernemend Venlo is Ton Joosten betrokken bij het project. “We merken dat ondernemers in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen iets willen doen voor de lokale gemeenschap. Een mooie, goed onderhouden rotonde straalt positief af op je bedrijf. Dat is mooie bijvangst.”
Bedrijven krijgen een unieke kans om zich te profileren. Peeters: “Daarbij leveren ze ook een bijdrage aan de positieve identiteit van Venlo, in de verbetering en aantrekkelijkheid van de openbare ruimte, klimaatbestendigheid en het verhogen van de biodiversiteit. We geven dan ook de voorkeur aan groen boven stenen, zodat het regenwater de grond in kan.”
De variatie in afmetingen van rotondes is groot. Van Baalen: “De ondernemer mag zelf bepalen hoeveel hij investeert in de middencirkel. Het is interessant voor alle soorten bedrijven, klein tot groot. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Wel geven we de voorkeur aan een lokaal bedrijf.”
Een plan indienen voor de adoptie van een rotonde kan door contact op te nemen met Hedwig van Baalen van de gemeente Venlo.